14 noiembrie 2024

Sucot, sarbatoarea recoltei la evrei

Dupa Anul Nou Ebraic si sarbatoarea de Ion Kipur, de astazi, 9 octombrie, evreii intra in sarbatoarea denumita Sucot, a bucuriei, de celebrare a recoltei.

Aceasta sarbatoare are doua semnificatii, una istorica si una religioasa. Porunca biblica spune ca sapte zile, bastinasii din Israel trebuie sa locuiasca in corturi (Suca), iar cei din afara granitelor, opt zile.



Cortul are o constructie speciala si trebuie sa acopere capul si cea mai mare parte a corpului plus o masa de sapte pe sapte palme. Barbatii adulti pot dormi si mânca in corturi, in amintirea vremurilor când evreii, dupa ce au iesit din Egipt, au trait in desert circa 40 de ani, in corturi.

Cu ocazia sarbatorii de Sucot, de celebrare a recoltei, se spun rugaciuni specifice, la intrarea in coliba, in timpul slujbei, si la iesirea din coliba. Un alt scop pentru locuirea in coliba este ca oamenii bogati sa-si mai aminteasca de faptul ca mai sunt si saraci pe lume.

Daca Suca este o sarbatoare a corturilor, Sucotul este o sarbatoare a bucuriei, de celebrare a recoltei, a bogatiei naturii, o recunostinta fata de natura si Dumnezeu care ofera recolte, fructe si alte produse, pe care le daruiste oamenilor pentru a se putea intretine.

„Evreii din Bacau se aduna in prima zi de Sucot, joi, se tin rugaciunile la sinagoga, se agita cele patru specii de plante, iar in Sala Restaurantului Ritual al Comunitatii a fost instalat un cort care a fost ornat, iar cei mai credinciosi, dornici de a praznui aceasta sarbatoare, dupa rugaciune, dupa Liturghie, se aduna si servesc o masa, in care preponderente sunt fructele”, ne spune Izu Butnaru, presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau.

In ultimi ani, sarbatoarea de Sucot si-a mai pierdut din importanta, insa evreii adevarati se raporteaza la aceasta sarbatoare si se conformeaza Bibliei. In timpul Liturghiei, se agita spre cele punctele cardinale patru specii de plante, ca reconostinta a omnipotentei lui Dumnezeu asupra Universului, in timp ce se inconjoara sinagoga, iar credinciosii spun “Mântuieste-ne Doamne, te rugam!”. In a saptea zi, se spun rugaciuni pentru ploaie.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014