Fermierii băcăuani care întâmpină greutăți în asigurarea forței de muncă în domeniu pot fi ajutați de stat. Facilitatea se acordă și în acest an, în cadrul programului destinat tinerilor angajați în mediul rural, în domeniul agricol, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Ani la rând, fermierii s-au tot plâns că nu găsesc forță de muncă pentru afacerile din agricultură, dezechilibru întreținut mai ales de ajutoarele sociale pe care le plătesc primăriile celor care pretind că nu au niciun venit. Astfel, unii locuitori de la sate, de regulă, mai pricepuți la muncile agricole, preferă să stea pe venitul minim garantat de stat decât să-și caute un loc de muncă în domeniu. Prin urmare, angajatorii din agricultură înregistrează un deficit uriaș de forță de muncă, mai ales în zootehnie, dar și în restul ramurilor din domeniu. Singurii care mai acceptă astfel de munci sunt cei care s-au întors din străinătate în comunele natale și au căutat un loc de muncă în apropiere de casa lor.
500 – 1.000 de lei, pentru fiecare angajat
Pentru a înlătura acest mare neajuns, statul vine în sprijinul fermierilor, acordând ajutoare financiare în valoare de minimum 500 de lei și maximum 1.000 de lei. Mai exact, dacă tânărul angajat are studii superioare, fermierul va fi susținut cu 1.000 de lei, pe lună, pentru plata salariului. În schimb, angajarea unui tânăr care nu a absolvit decât liceul este subvenționată cu 750 de lei. Cel mai puțin va primi angajatorul care îi oferă de muncă unui tânăr care nu are studii, respectiv 500 de lei.
Potrivit Direcției Agricole Bacău, în perioada 2019 – 2020, cinci fermieri din județ au beneficiat de prevederile Legii nr. 336/2018 privind aprobarea programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară. Un angajator este din localitatea Cleja, având afaceri în sectorul de creștere a porcilor, iar un altul este din Bârsănești, activând activități auxiliare pentru producția vegetală. Lor li se alătură încă doi angajatori din comuna Filipești, care dețin activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor) și un fermier din satul Filipești, parte din comuna Bogdănești, cu activitate în sectorul de industrie alimentară. Pentru a primi sprijin de la stat, beneficiarul trebuie să facă dovada angajării a cel puțin doi tineri care au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare. În plus, fermierul trebuie să le încheie tinerilor angajați contracte individuale de muncă cu normă întreagă.
40.000 – 50.000 de euro, gratis, pentru afacerile tinerilor întorși acasă
La final, reamintim că și băcăuanii care au lucrat în afara țării pot să înființeze afaceri cu fonduri europene, 100% nerambursabile. Aceștia sunt sprijiniți cu 40.000 de euro sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Pot obține aceste granturi tinerii care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE. Cererile de sprijin se depun la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, în cadrul sesiunii de finanțare deschise la submăsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Depunerea cererilor de finanțare se face doar on-line pe www.afir.info, până la data de 4 mai 2021.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.