Ajutoarele nerambursabile vor putea fi primite de antreprenorii aspiranți în scopul înființării de întreprinderi sociale în mediul rural. Banii vor veni printr-o nouă schemă de fonduri europene care se derulează, din această lună, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) – „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”.
Cu toate că se adresează mediului rural, finanțările nu pot fi folosite de întreprinderile sociale agricole, agricultura fiind exclusă de la finanțare. Bugetul alocat este de 109,46 milioane de euro, sumă care va fi folosită pentru a susține financiar proiectele mari, de minimum 201.000 euro fiecare.
Finanțările pot fi cerute până pe 10 august
De reținut că aceste proiecte mari vor fi derulate și administrate de către o serie de organizații și instituții. Potrivit ghidului solicitantului, este vorba despre entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale, furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri, dar și autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri. Cererile de finanțare, inclusiv proiectele și restul documentelor cerute, vor fi depuse, din această lună până pe 10 august a.c., prin intermediul sistemului informatic MySMIS202. Organizațiile câștigătoare vor trece la impementarea proiectelor lor și vor selecta așa -numitul grup țintă, respectiv persoane fără limită de vârstă care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural.
Cursuri de business și profesionale pentru viitorii antreprenori sociali
Practic, în cadrul acestor proiecte mari (care se vor derula între 12 și 30 de luni) vor fi recrutați viitorii antreprenori sociali. Aceștia vor fi instruiți în cadrul unor cursuri de business și profesionale, inclusiv ajutați să-și întocmească planurile de afaceri, urmând ca, la final, fiecare să primească granturi de maximum 100.000 euro pentru a-și deschide afaceri sociale în mediul rural. „Indiferent de valoarea ajutorului de minimis solicitată pentru o întreprindere socială nou creată, este obligatoriu ca, în cadrul fiecărei întreprinderi sociale să se înființeze minim 4 locuri de muncă”, se arată în Ghid. Vor avea un plus, la selectarea proiectelor, antreprenorii care angajaează persoane vulnerabile din mediul rural. În schimb, persoana din grupul țintă care înființează întreprinderea socială trebuie să asigure o cofinanțare proprie, în bani sau în natură, de minimum 10% din valoarea sprijinului financiar primit.
Câte ceva despre întreprinderile sociale
Economia socială, reglementată prin Legea Nr. 219/2015, este sectorul care îmbină performanța economică cu impactul social. Aici se regăsesc acele afaceri prietenoase cu omul, mediul și comunitatea. Activitățile sunt diverse, de la producerea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări care contribuie la bunăstarea comunităţii sau a membrilor acesteia la dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil sau dezvoltarea serviciilor sociale pentru creşterea capacităţii de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor din grupul vulnerabil. Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat de întreprindere socială, respectând principiile economiei sociale. Mai exact, întreprinderile sociale trebuie să acţioneze în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii, să aloce minimum 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare și să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale. În plus, aceste întreprinderi sociale sunt obligate să aplice principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.