Ucraina va pierde de la o treime la jumătate din teritoriile sale ca urmare a conflictului, care ar putea dura până în 2030, a declarat premierul ungar Viktor Orban, în timpul unei conferințe închise a partidului de guvernământ Fidesz. În opinia sa, conflictul ar fi fost local, dar Occidentul s-a alăturat, făcându-l global, iar Europa „s-a împușcat în picior” impunând sancțiuni Rusiei. Orban a prezis că, din cauza crizei energetice cauzate de sancțiuni, până la 40% din industria europeană va înceta să funcționeze în această iarnă.
Orban nu spune o noutate. Mulți comentatori, care nu au o poziție politică atât de înaltă au spus cam aceleași lucruri: criza din Ucraina și modul în care a fost administrată de liderii europeni pune probleme economice imense UE și amenință chiar fundamentele industriale ale acesteia.
Între timp, însă, un ziar suedez, Nya Dagbladet, a publicat un articol despre un presupus raport RAND Corporation intitulat „Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA” care ar fi fost realizat în ianuarie. Raportul a schițat un scenariu pentru modul în care SUA și-ar putea ajuta economia aflată în dificultate prin drenarea resurselor de la aliații săi europeni. Planul ar fi presupus determinarea Rusiei să atace Ucraina, ceea ce ar forța UE să impună sancțiuni Rusiei și să-și decupleze economiile de energia rusească.
„Ritmul dezvoltării economice în UE depinde aproape fără alternativă de starea economiei germane. Germania este cea care suportă cea mai mare parte a cheltuielilor direcționate către membrii UE mai săraci. Actualul model economic german se bazează pe doi piloni. Aceștia sunt accesul nelimitat la resurse energetice rusești ieftine și la energie electrică franceză ieftină, datorită funcționării centralelor nucleare. Importanța primului factor este considerabil mai mare. Oprirea livrărilor rusești poate crea o criză sistemică care ar fi devastatoare pentru economia germană și, indirect, pentru întreaga Uniune Europeană”, scrie în presupusul Raport RAND.
„Singura modalitate fezabilă de a garanta respingerea de către Germania a aprovizionării cu energie rusească este implicarea ambelor părți în conflictul militar din Ucraina. Acțiunile noastre ulterioare în această țară vor duce inevitabil la un răspuns militar din partea Rusiei. În mod evident, rușii nu vor putea lăsa fără răspuns presiunea masivă a armatei ucrainene asupra republicilor nerecunoscute din Donbas. Aceasta ar face posibilă declararea Rusiei agresor și aplicarea acesteia în întregul pachet de sancțiuni pregătit în prealabil”, se mai arată în raport.
Presupusul raport care, probabil, nu va fi confirmat prea curând, este în concordanță cu o teorie care circulă în anumite medii și care se referă exact la acest aspect. Și anume că UE este distrusă cu bună știință de aliații americani, care scapă de un important competitor și câștigă o colonie cu resurse numai bune de jefuit.
Cronologia războiului din Ucraina este în favoarea acestei teorii. Trupele rusesți au declanșat operațiunile militare pe 24 februarie dar primele sancțiuni au fost impuse pe… 22 februarie! Adică în ziua în care Rusia a recunoscut cele două republici separatiste. Președintele Biden a recunoscut că SUA s-au pregătit din timp pentru impunerea de sancțiuni: „În ultimele luni, ne-am coordonat îndeaproape cu aliații și partenerii noștri NATO din Europa și din întreaga lume pentru a pregăti acest răspuns”, a declarat el atunci.
Indiferent dacă raportul RAND este sau nu real, ceea ce se afirmă este deja confirmat de realitate: economia europeană, decuplată de energia rusească ieftină intră în colaps. Economia mondială începe să se fragmenteze, rezultatul fiind un bloc format din SUA și UE plus Australia și Japonia, în care americanii sunt hegemonul care controlează resursele, pe de o parte și restul lumii, pe de altă parte, care merge cu China, India, Rusia și celelalte țări din BRICS și SCO.
Răzvan Bibire