Au dat soarele si marea, pentru toamna bacoviana
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau a devenit un adevarat magnet pentru studentii straini. Scoala de invatamânt superior bacauana a reusit sa atraga, an de an, tot mai multi studenti din statele occidentale, dar si din Orient, din tari in care invatamântul universitar are o traditie si o reputatie mult mai mari decât cele de la noi. La Universitatea „Vasile Alecsandri” invata acum peste 200 de studenti de alta nationalitate. Majoritatea sunt din Republica Moldova, dar avem bursieri din Spania, Turcia, Italia, Ucraina, chiar si Pakistan, Siria sau Tunisia.
In acest an universitar nu mai putin de 218 studenti care invata la Universitatea „Vasile Alecsandri” sunt straini. Cei mai multi au optat pentru specializarile de la facultatile de Inginerie si Litere, fie pe cursuri de licenta, fie pentru programele de master. In prezent sunt in evidenta 204 studenti din Republica Moldova, 7 – pe burse Erasmus (5 din Spania si 2 din Turcia), si inca 7 din Ucraina, Italia, Pakistan, Polonia, Siria si Tunisia.
Se simt in Bacau ca acasa
Tuba Ikmaz (24 de ani) si Aysum Celik (22 de ani) sunt doua studente la Litere, in anul I. Au venit in Bacau tocmai din orasul Erzurum – Turcia. Sunt colege de grupa, dar si de camera, in caminul de fete. Aysum mai are acasa 2 surori si trei frati, iar Tuba, un frate mai mare. „Am ajuns aici in Bacau pentru ca profesorii au ales tara si orasul (râde, n.r.). Nu a fost alegerea noastra. Tot de la profesorii nostri am auzit si de Erasmus, ne-au propus sa ne depunem dosarele aici, pentru a ne dezvolta cunostintele. Imi place mult aici. Este aproape ca in orasul nostru. Asa ca ma simt aici ca acasa. Nu avem nicio problema. Recomand tuturor sa vina in universitatea din Bacau. Am mai avut un coleg care a a studiat aici si ne-a vorbit foarte frumos de Bacau si de universitatea de aici”, ne-a declarat Tuba, cu un zâmbet larg, frumos. Aysum apreciaza foarte mult colegialitatea tinerilor, faptul ca, desi invata in paralel pe mai multe profile si cursuri, sunt ajutate sa inteleaga sistemul nostru de invatamânt si modul de predare a diferitelor materii. „Mâncarea nu am gustat-o inca. Nu am incercat-o. Mai ales ca noi putem sa gatim in camera, asa ca inca nu pot sa spun cum e mâncarea aici. Am fost la cantina, dar am gustat doar supa. In rest, ne plac profesorii, colegii ne sunt de foarte mult ajutor, ne invata diferite subiecte”, ne-a spus. Amândoua au observat ca aici, pe lânga cursuri se tin si foarte multe seminarii practice, ceea ce la ele in tara nu se intâmpla. „In Turcia avem numai cursuri. Nu avem deloc seminarii sau lucrari practice”, a completat Tuba.
Fetele din Bacau?… „Muy guapas”
Veseli, mereu pusi pe glume si distractivi, poate cel mai compact grup din universitate este cel al spaniolilor. Au ajuns in Bacau in toamna, prin burse Erasmus, dupa ce au aflat de la alti colegi de-ai lor ca aici „e bine, e frumos, e cald si distractie”. Noi i-am cunoscut pe Enrique, Victor si Samuel. Primii doi sunt vechi prieteni si colegi veniti din orasul Logroño, iar al treilea este din Valladolid. „Am mai avut colegi din Logroño care fost aici si am stiut la ce venim, ne-a precizat increzator Enrique Bobadilla Espinusa. Am stiu de acasa ca aici e bine, ca universitatea e buna, ca studentii de aici au o impresie foarte buna despre colegii lor straini si ca le sunt foarte apropiati.” Iar acum, ca e aici, impresia lui este aceeasi. La fel ca si camarazii lui, studiaza Ingineria, pe programul de licenta. Deja se gândeste sa-si prelungeasca dosarul si pentru semestrul II. Sunt dezamagiti putin de mâncare. „La noi se manânca foarte mult peste si multa mâncare vegetariena. Aici mai putin. Suntem obisnuiti cu mâncarea mediteraneeana. Dar ne acomodam”, explica Samuel Garcia, care a venit in universitatea bacauana, pentru a-si finaliza proiectul de licenta, sub indrumarea unui tutore. Se implica toti, deja, in activitatile organizate de Liga Studenteasca, ies in oras, in baruri si cluburi, chiar si in excursii la sfârsit de saptamâna. Ar reveni oricând in România, ca turisti, nu ca studenti, mai ales ca unii dintre ei au vizitat deja Bucurestiul, Brasovul, Sighisoara si le-au placut foarte mult. Cum sunt fetele din Bacau, din România? „Muy guapas!!!”, au spus in cor. Victor Ochoa Garcia a preferat sa aprobe si el, fara alte cuvinte.
Si ai nostri la ai lor
In paralel, in acest an, altii 100 de studenti bacauani pleaca la studii in strainatate, in schimburi de experienta in tari ca Italia, Finlanda, Danemarca, Spania, Franta, Anglia sau Germania. Studentii beneficiaza de burse atât pentru studiile de licenta, cât si pentru programele de master. Orice student poate studia, macar un semestru, oriunde in Europa prin programul Erasmus. La nivel national, in institutiile de invatamânt superior din tara vin anual 1.500 de studenti straini, iar alti 4.500 dintre studentii nostri pleaca in afara.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.