29 noiembrie 2024

Studenti degeaba: Somer cu licenta, caut serviciu

La ultimul Targ de joburi, desfasurat nu de mult in Bacau, s-a constatat un fapt interesant si ingrijorator: foarte multi tineri cu studii universitare au incercat sa-si gaseasca locuri de munca iar, pe de alta parte, cea mai slaba oferta, din partea angajatorilor, a fost pentru cei acu facultate”.

Facultatile de someri din Bacau, alaturi de cele de pe plan national, produc o cantitate insemnata de someri cu diploma. Vina este doar in parte a universitatilor – mediul economic, in municipiul Bacau, este in cadere libera (2.000 de firme si-ai inchis activitatea numai in ultimul an), studenti in numar mare, studentii sunt slabi pregatiti sau cauta doar slujba la stat sunt cateva din aspectele care incep sa produca someri cu diplome. Peste 10.000 de studenti invata la cele doua universitati din municipiul Bacau, Universitatea de stat Bacau si Universitatea aGeorge Bacovia”. Institutii de invatamant cu multe specializari care reusesc cu greu sa-si gaseasca un loc de munca in ceea ce s-a pregatit. E de ajuns sa citim ce sectii sunt la facultatea de Inginerie de la Univ de stat pentru a intelege ca, absolventii sunt, din start, fara multe sanse in a-si gasi o slujba: ingineria mediului, mecatronica si robotica, design industrial s.a.m.d. Nici nu-i de mirare ca din cele doua grupe de la ainginerie industriala” nu si-au gasit de lucru decat doi studenti. La ambele universitati o armata de studenti la acontabilitate si informatica de gestiune”, amarketing” si amanagement” asteapta sa prinda un serviciu adaca se poate la stat”, cum ne-a spus un student de la Universitatea Bacau. Din acest motiv, la ambele institutii de invatamant superior au aparut discipline mai aporpiate de ceea ce se cere pe piata muncii: acomunicare si relatii publice”, aecologie si protectia mediului”. Unele din noile specializari au o nuanta de ironie: aterapie ocupationala” si aadministrarea afacerilor”!



Realitate fardata

Pe site-ul Universitatii Bacau este un studiu superoptimist semnat de prof. Venera Cojocariu prin care ni se arata ca intr-o proportie covarsitoare studentii universitatii isi gasesc de lucru. Studiul se bate cap in cap cu raportul realizat de ARACIS prin care se arata ca numai anumai 21 la suta dintre absolventii universitatilor din tara asi gasesc un loc de munca si asta abia dupa un an sau 18 luni de la terminarea facultatii”. Universitatea Bacovia nu are nici un studiu pentru a vedea daca absolventii sai sunt sau nu in acampul muncii”.

Specializati pentru a ingrosa randurile somerilor

Printre cei peste 1.800 de absolventi aflati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) in septembrie 2009, cei care au studii superioare detin o pondere destul de importanta. In momentul de fata sunt inscrisi in baza de date a AJOFM Bacau nu mai putin de 594 someri cu diploma de licenta in buzunar, specializati in diverse profesii. In anii anteriori se inregistrau 250-300 absolventi de facultate, someri. aMarea majoritate au absolvit facultatea anul acesta, ne-a spus Cornelia Barbu, director coordonator adjunct al AJOFM Bacau. O mica parte dintre somerii cu studii superioare provin dintre absolventii de anul trecut.” Dintre cei aproape 600 de absolventi mai mult de jumatate nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, neindeplinid conditiile pentru acordarea acesteia. Pentru aceasta categorie de someri perspectiva de a-si gasi un loc de munca este sumbra. De aproape un an, printre ofertele de locuri de munca pe care le comunica saptamanal la AJOFM Bacau agentii economici din judet din cand in cand se mai intalneste cate un post pentru somerii cu studii superioare. In ultima perioada pentru ei nu mai este nici macar un loc. Prin urmare, se pune intrebarea in ce masura evolutia pietei muncii se reflecta in planul de scolarizare. Reprezentantul AJOFM Bacau a mai precizat ca de vreo doi ani in Planul regional de actiune in domeniul invatamantului exista un capitol referitor la calificarile pe care le face fiecare universitate din Regiunea de Nord-Est, rata de cuprindere a absolventilor pe piata muncii si strategia institutiei de invatamant. Dar datele sunt furnizate doar acu titlu informativ”.

Doar suse de la Primarie

Desi s-a laudat cu investitii de zeci de milioane de lei, ca antidot la criza economica tot mai accentuata, municipalitatea nu a facut nimic pentru tineretul din Bacau in ultimii 5 ani. In afara unor spectacole jalnic orchestrate, pe care Primaria a risipit bani din bugetul local (n.r. – a se vedea cazul Romanian Top Hits, cand kitsch-ul ainstitutionalizat” a fost finantat de edilii cu peste 100 de mii de euro), tinerii bacauani nu s-au ales cu mare lucru.
[ad#stire] De asemenea, investitiile in rezolvarea problemelor locative ale acestora, folosite de Primarie cu titlu de glorie in nenumarate campanii electorale, s-au redus drastic sau au lipsit cu desavarsire. Marile proiecte de infrastructura pe care edilii le-au confiscat electoral, precum soseaua de centura sau modernizarea Aeroportului International, sunt in continuare la stadiul de proiect sau, pur si simplu, au ocolit definitiv Bacaul. Concomitent, sefii administratiei locale au pus bete in roate mai multor investitii directe care ar fi urmat sa se deruleze in Bacau, mai ales printr-o politica total neprietenoasa fata de investitorii seriosi.

aIncercam sa urmarim ce este pe piata, nu suntem rigizi. Insa ne conducem dupa preceptul aclientul cere, noi oferima.”
Catalina Ababei, cancelar Univ. Bacau

aNu am date si nici nu discutam cu universitatile despre planul de scolarizare. Nu ne consulta, fiecare universitate isi stabileste independent acest plan, dar eu sunt convinsa ca studiaza inainte diverse statistici si il adapteaza cerintelor de pe piata muncii. Numai ca toate prognozele privind evolutia ei au o rata de risc. In 4 ani cat dureaza facultatea se pot schimba multe pe piata muncii.”
Cornelia Barbu,
director coordonator adjunct al AJOFM Bacau

aIn primul rand multi dintre studenti fac facultatea nu pentru a se angaja, ci doar pentru un anemic statut personal. Multi din studenti nu sunt performanti, majoritatea termina cu note mediocre facultatea. Pe de alta parte apar solicitari neprevazute pe piata muncii si, astfel, si facultatile si studentii sunt prinsi nepregatiti.”
Prof.univ. Liviu Drugus, Universitatea aGeorge Bacovia”

aLa mine la curs sunt inscrisi 100 de studenti, vin circa 80, 50 sunt bunisori, abia 20 sunt cu adevarat studenti buni. Studentii bacauani trebuie sa inteleaga ca fara limba engleza si insusirea limbajului computerului, sansele sunt slabe pentru a gasi de lucru in specialitate.”
Prof.univ. Vasile Puiu, Universitatea Bacau

Gabriel Pop
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014