23 noiembrie 2024

Studente din Tunisia și Togo, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

În ciuda pandemiei de coronavirus, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în cadrul Școlii de Studii Doctorale de la Facultatea de Inginerie, au venit să studieze două studente prin Agenția Universitară a Francofoniei. Acestea sunt beneficiarele Programului „Eugen Ionescu” și sunt coordonate de către prof.univ.dr.ing. DrhC Valentin Nedeff, președintele Senatului universității băcăuane. Este vorba despre Hanen Filali, doctorandă, anul II, la Universitatea din Cartagina, Tunisia, care susține un stagiu pe o teză doctorală, și de dr. Fègbawè Badanaro, membră a Departamentului de Biochimie/Nutriție, Facultatea de Științe, Universitatea din Lomé, Togo, cu un stagiu de cercetare post-doctorală.

„După deschiderea granițelor, închise momentan din cauza pandemiei, mai așteptăm să vină pe acest program în universitatea noastră încă doi doctoranzi din Algeria. Anual avem studenți beneficiari ai acestor burse și candidați care optează pentru instituția noastră, pe studiile doctorale. Anul de vârf în acest program a fost 2017, când am avut 11 studenți cu burse francofone «Eugen Ionesco». Suntem încântați că ne aleg și duc numele Universității «Vasile Alecsandri» din Bacău în toată lumea. Spun asta pentru că în activitatea lor publicistică, de cadru didactic la instituțiile de învățământ din țările lor de origine, întotdeauna fac legătură cu bursa pe care au avut-o la noi și cu experiențele pe care le-au avut aici. Temele sunt variate, una dintre ele, ca exemplu, ține de identificarea de metale grele în insectele comestibile, am avut și teme privind folosirea dejecțiilor de la cămile în solurile pentru grădinărit. Aparatura pe care o avem și procedurile de analiză îi fac să ne aleagă pe noi și să-și finalizeze cu succes cercetările aici. Anul acesta, dată fiind pandemia, pregătirea lor se derulează prin menținerea directă între discipol și mentor, cu schimb de documentații privind tema tezei de doctorat sau post-doctorală, dar se lucrează și în laboratoare.”
Prof. univ. dr. ing. DhC Valentin Nedeff,
președintele Senatului Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și coordonator teze doctorale și post-doctorale



În Programul de burse doctorale și de cercetare post-doctorală „Eugen Ionesco”, care se oferă țărilor francofone, anul acesta România a acordat 73 de astfel de burse, într-o competiție la care au participat 455 de candidați din 21 de țări. Aceste stagii au o durată de 3 luni și se finalizează cu publicarea a două articole științifice în reviste de specialitate, cu recunoaștere internațională.

Hanen Filali, doctorandă, anul II, la Universitatea din Cartagina, Tunisia:

„Sunt aici pentru efectuarea stagiilor de cercetare în teza mea de doctorat, pe Programul «Eugen Ionescu», unul complet original și prestigios. Nu am ezitat să îl accesez și să vin la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău pentru a-mi continua cercetările, în ciuda vremurilor foarte dificile pe care le trăim cu toții din cauza pandemiei de coronavirus. Peste tot s-au luat măsuri sanitare de protecție, absolut necesare, și nu mi-a fost greu să mă adaptez, la condițiile de aici de igienă, pentru că și la noi în țară sunt luate măsuri asemănătoare. Scopul meu este să îmi finalizez cercetările, dar și să cunosc alți cercetători cu care să colaborez. Fac parte dintr-o echipă de cercetători din mai multe țări și sper ca, prin acest stagiu, să interacționăm cu toții și să continuăm colaborarea împreună, inclusiv cu specialiștii de aici, din Bacău. Vreau să transmit mulțumirile mele celor două ambasade, ale Tunisiei și României, dar și celor de la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău. Sper ca această experiență să fie una frumoasă, de bun augur, atât în plan profesional, academic, cât și în cel cultural și personal.”

Dr. Fègbawè Badanaro, de la Universitatea din Lomé, Togo:

„Sunt doctor și cercetător la Universitatea din Togo, Facultatea de Științe. Am aplicat la această bursă care mi-a permis să vin aici, la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău, pentru a-mi continua lucrările de cercetare în domeniul meu. Teza mea este una de actualitate, în țara mea de origine, cercetez aici insectele comestibile, pentru a aduce ameliorări industriei alimentare. Evident că acest stagiu va permite colaborarea cu ambele universități, cea din Togo și cea din Bacău, o colaborare între echipele de cercetare, dar și stabilirea de noi contacte în finalizarea stagiului meu de pregătire. Evident că respectăm toate condițiile sanitare impuse de pandemia de coronavirus, nu am probleme de adaptare, pentru că peste tot în lume acestea sunt luate în egală măsură, nimic nu este diferit. Mulțumesc tuturor responsabililor care mi-au dat această posibilitate de a studia și în Universitatea din Bacău, de primirea călduroasă care mi-a fost arătată și de ospitalitate. Mulțumesc și Agenției Universitare a Francofoniei, care mi-a oferit bursa ce permite acest schimb de mobilități între cercetători.”

Programul „Eugen Ionescu” este finanțat de România și gestionat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF). Scopul acestui program este să permită cercetătorilor şi doctoranzilor din ţările francofone să beneficieze de stagii de studiu, efectuate în instituţiile de învăţământ superior româneşti, membre ale AUF, recunoscute pentru calitatea actului de învăţământ şi cercetare în domenii dintre cele mai diverse. Temele de cercetare sunt stabilite în funcţie de priorităţile universităţilor de origine şi ale universităţilor gazdă, urmărindu-se să se faciliteze realizarea unei cooperări durabile şi pragmatice. Selectarea şi evaluarea candidaţilor se realizează pe baza unor criterii academice riguroase, cu sprijinul AUF, care a acumulat o experienţă bogată în acest domeniu.

Programul „Eugen Ionescu” evidenţiază amploarea angajamentului francofon al României, atât în plan regional, cât şi internaţional. Transpunerea în practică a valorilor solidarităţii, care se găsesc în inima Francofoniei, poate fi realizată cu succes prin formarea cercetătorilor ca elemente fundamentale al dezvoltării durabile. Bursele de mobilitate urmăresc facilitarea circulaţiei persoanelor pentru: creşterea numărului profesorilor şi cercetătorilor francofoni, întărirea competenţelor ştiinţifice ale universităţilor francofone, amplificarea volumului schimburilor ştiinţifice şi intelectuale, încurajarea mobilităţii tinerilor şi a femeilor din spaţiul francofon,
promovarea cercetării ştiinţifice în limba franceză pe scena internaţională, dar și dezvoltarea spaţiului universitar francofon.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014