2 noiembrie 2024

Studenta de la Princeton si-a petrecut Sarbatorile de Iarna in familie / Alexandra are nevoie de bani sa-si continue studiile

Alexandra Cristea, studenta de la Princeton despre care DESTEPTAREA v-a relatat intr-o editie anterioara, a preferat sa petreaca Sarbatorile de Iarna in familie, impreuna cu parintii si fratele mai mic, Alexandru. Si asta desi ar fi putut sa intampine Noul An alaturi de prietenii pe care si i-a facut in facultate, firesc, in SUA. Una peste alta problema banilor pentru continuarea studiilor a ramas inca nerezolvata, Alexandra avand speranta ca Dumnezeu o va ajuta sa-si gaseasca un sponsor.

Tanara bacauanca in varsta de 19 ani a fost un copil bun si cuminte inca din primii ani de viata, dupa cum sustin parintii. Niciodata nu a facut probleme, ci din contra, tot timpul a fost preocupata de a afla cat mai multe si de a se perfectiona in mod constant. &#8222A inceput sa invete limba franceza in joaca, cu mama ei, pe cand avea doar trei ani. Pe la 6 ani a inceput engleza, iar mai tarziu a continuat cu germana si spaniola. In toate cele 36 de vacante avute pana acum a fost implicata in tot felul de activitati: inot, tabere de matematica, pian, dans, teatru in limba engleza, schi, sah, scufundari subacvatice, badmintom. Am indrumat-o intotdeauna sa foloseasca biblioteca personala, de aproximativ 5000 de carti din domenii foarte variate, de la clasicii literaturii universale, carti de arta, pana la carti documentare de istorie, religie, politica, economie. Multe dintre aceste carti chiar in diferite limbi”, ne-a spus, cu mandrie in glas, Corneliu Cristea, tatal Alexandrei. Declaratia tatalui a facut-o pe tanara studenta eminenta sa zambeasca. In ciuda faptului ca are un palmares bogat in diplome obtinute la fel si fel de olimpiade si concursuri, toate obtinute cu media 10.00, Alexandra este un copil modest, asa cum oricare parinte si-ar dori.



Ca student la Princeton, ai dreptul sa lucrezi numai in campus, cateva ore pe saptamana. &#8222Eu nu am timp sa lucrez pentru ca am de studiat foarte mult. Cursul de doua ore pe saptamana tinut de un profesor trebuie sustinut de alte cateva sute de pagini de materiale bibliografice vaste. Cu aceste cunosinte realizam eseuri de sinteza care, mai apoi, trebuie sustinute in fata profesorilor. Succesul acestui sistem de educatie consta nu in acumularea mecanica de cunostinte, ci in aplicarea lor in propriile constructii logice”, a mai spus Alexandra. Ea invata alaturi de alti tineri foarte bine pregatiti, intr-un mediu care ii stimuleaza sa incerce sa ajunga mereu mai departe si mai departe in cautarile lor. Este ceva frecvent la Princeton sa intalnesti studenti in biblioteca la ora 12.00 noaptea, cei mai multi avand parte doar de un somn de 4 s 5 ore pe noapte (Alexandra se numara printre ei) pentru a face fata standardelor inalte ale academiei. &#8222Sunt 16 biblioteci in campus, foarte bine dotate din punct de vedere al fondului de carte, atat in format clasic, cat si in format electronic. In aceste biblioteci, pe langa sirurile nesfarsite de rafturi de carti dispuse pe mai multe etaje, exista sali de lectura foarte confortabile, precum si sali de calculatoare. In timpul sesiunilor, bibliotecile sunt la dispozitia studentilor 20 de ore din 24, acestia profitand din plin de aceasta ocazie”, ne-a spus Alexandra. Inainte sa ajunga la Princeton, Alexandra auzise ca, in timpul examenelor, profesorii ies din clasa si, cu toate acestea, nici unul dintre studenti nu copiaza. Greu de crezut. Insa, Alexandra l-a simtit pe propria piele, in timpul celor trei examene, singurele de altfel pe care le-a sustinut, deocamdata, la Princeton. &#8222Am fost impresionata deoarece mi s-a demonstrat astfel ca studentii invata la Princeton nu de dragul de a obtine o diploma, ci pentru a-si imbunatati performantele. Americanii sunt deschisi, directi, consecventi si foarte eficienti. Am ales Princeton pentru educatia solida pe care o ofera. Si pentru ca mare parte din profesori sunt castigatori ai unor premii importante in literatura, arte, stiinte. De exemplu, la cursul de matematica pe care l-am ales in acest semestru ne preda Charles Fefferman, care a primit medalia Fields (echivalentul premiului Nobel pentru matematica)”, spune, ferm si hotarat, Alexandra.

Toate bune si frumoase pana la bani. Un an de studii la Princeton costa 45.000 de dolari. Universitatea ii acorda Alexandrei bursa maxima de 41.000 de dolari, restul ramanand sa fie acoperiti de familie, eventual munca in campus. &#8222Trebuie sa studiez foarte mult si nu imi pot permite sa imi iau un job. Totusi, am nevoie de 2.000 de dolari pe an, timp de patru ani ca sa imi pot finaliza studiile”, spera Alexandra. Cine doreste sa fie alaturi de ea si vrea sa o ajute sa fie absolvent de Princeton, o poate face fie contactandu-i pe parinti la numerele de telefon 0727391083 si 0727339186, fie donand valuta la Raiffeisen Bank, contul RO32RZBR0000060006446340.Scris de Carmen SERBAN




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img