La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost suplimentate efectivele care acționează în intervalul 24-26 ianuarie, astfel că, 500 de polițiști de la toate structurile operative vor fi la datorie și vor acționa pentru liniștea și siguranța cetățenilor. Peste 150 de poliţişti vor acţiona, zilnic, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Din totalul efectivelor planificate, 285 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică și acționează în scopul asigurării unui climat de ordine și siguranță publică. În zonele cu aflux mare de cetățeni sau în cele în care vor fi organizate manifestări în contextul ”Zilei Unirii Principatelor Române”, polițiștii vor patrula, fiind pregătiți să intervină pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale și aplanarea stărilor conflictuale.
Pe drumurile publice, peste 80 de poliţişti de la rutieră vor acţiona pentru prevenirea producerii unor accidente grave, folosind aparate de măsurare a vitezei, de stabilire a prezenței alcoolului în aerul expirat și drugteste.
De asemenea, se va monitoriza traficul rutier cu 26 de autospeciale dotate cu aparate radar, în vederea combaterii încălcării regimului legal de viteză.
În acţiuni sunt angrenaţi şi poliţişti de la ordine publică, pentru a acorda sprijin colegilor de la rutieră, în special în mediul rural. Totodată, poliţiştii acordă o atenţie deosebită prevenirii accidentelor produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a unor substanțe psihoactive.
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău va desfășura acțiuni specifice, în zona de responsabilitate, pentru asigurarea ordinii și siguranţei publice și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale,
Pe data de 24 ianuarie 2025, vom asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică în municipiul Iași, la manifestările publice prilejuite de sărbătorirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, împreună cu celelalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne.
Pe data de 25 ianuarie, se vor asigura măsurile de ordine la meciul de fotbal dintre echipele Politenhica Iași și F. C. Hermannstadt, care se va desfășura pe stadionul Emil Alexandrescu din municipiul Iași, începând cu orele 14.30.
Zilnic, jandarmii Grupării Mobile vor fi prezenți în mijlocul cetățenilor în mai multe localități din zona de competență teritorială a unitătii și vor acționa având ca prioritate siguranța tuturor persoanelor prezente în spațiul public, precum și respectarea normelor de conviețuire socială.
Totodată, vor fi constituite echipe mobile de intervenție, pregătite să intervină, 24 de ore din 24, în situația producerii unor evenimente deosebite.
Pentru ca liniștea și siguranța publică să nu fie tulburată în această minivacanță, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău a suplimentat efectivele care vor acționa pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în mediul urban și rural atât independent, prin echipaje de jandarmerie, cât și în sistem integrat, în cooperare cu polițiștii băcăuani.
De asemenea, jandarmii care execută misiuni de pază și protecție instituțională la cele 29 de obiective din competență vor intensifica măsurile specifice pentru preîntâmpinarea unor incidente în zona acestora și luarea măsurior legale în cazul producerii unor astfel de situații.
Se va acorda o atenție deosebită și zonei montane unde vom avea o prezența activă, cu rol preventiv, în zonele de agrement și pe traseele turistice din zona de responsabilitate a posturilor de jandarmi Slănic Moldova și Tg. Ocna pentru informarea şi îndrumarea turiștilor și menținerea ordinii publice.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău vor monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în sprijinul cetățenilor.
Peste 100 de pompieri, ce încadrează mijloacele tehnice vor fi zilnic la datorie, pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Pentru că mulți dintre dumneavoastră vor alege să petreacă această minivacanță cu precădere în zonele turistice, vă recomandăm respectarea unor reguli simple, însă foarte importante, pentru evitarea producerii unor incidente.
Astfel, vă recomandăm ca la sosirea în unitatea de cazare, să studiați planul de evacuare în caz de incendiu și să vă informați despre modul de comportare și evacuare în astfel de situații. De asemenea, în cazul în care identificați căi de evacuare blocate, vă solicităm să informați personalul de la recepție.
Reamintim operatorilor economici necesitatea de menținere în stare de funcționare a tuturor instalațiilor care asigură securitatea la incendiu (instalații de detectare, semnalizarea și avertizare la incendiu, instalații de stingere, iluminat de siguranță și evacuare).
Solicităm responsabilitate și din partea cetățenilor care vor lua parte în aceste zile la activitățile cu public numeros. Vă aducem la cunoștință faptul că, în spațiile deschise nu este permisă parcarea autoturismelor, decât în zonele special amenajate și marcate în acest sens, astfel încât să nu fie blocat accesul la hidranții stradali sau să subdimensioneze căile de acces pentru autospeciale.
Specialiștii antidrog vor desfășura activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială pentru consumul şi dependența de droguri.
Reamintim că drogurile sunt prezente atât în viața reală, cât și în mediul online, și pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, gen sau statut social. De aceea, recomandăm cetățenilor să nu urce la volan dacă au consumat alcool sau alte substanţe psihoactive şi să nu urce într-un autoturism condus de o persoană care a consumat astfel de substanţe, indiferent de distanța pe care o aveți de parcurs.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, transmite o serie de recomandări destinate protejării cetățenillor de situațiile periculoase din sfera traficului de persoane.
În acest sens, dorim să cunoașteți faptul că traficul de persoane face parte din provocările unei societăți globalizate, iar viața de zi cu zi a cetățenilor presupune interacțiuni care uneori, pot conduce către o situație de trafic.
Traficul de persoane este o infracțiune de o gravitate deosebită, în totală opoziție cu principiile respectării drepturilor omului și este pedepsită de legea penală.
Pentru că în perioada imediat următoare se preconizează ca un număr important de cetățeni vor călători sau vor participa la diferite evenimente legate de celebrarea Unirii este foarte important ca toate acțiunile noastre să se defășoare în siguranță și în același timp să dovedim solidaritate și spirit civic atunci când vedem alte persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane.
Traficul de ființe umane este una din infracțiunile ale cărei indicii sunt, câteodată, mai greu de sesizat de persoanele vătătmate, de aceea, pe lângă măsurile individuale de precauție este nevoie și de implicarea societății.
Indiciile care ar trebui să ne trezească suspiciuni sunt următoarele :
Ni se oferă posibilitatea de a lucra pe un salariu foarte mare și nu ne sunt solicitate specializare sau dovedirea experienței.
Oferirea unui loc de muncă cu plata transportului și a cheltuielilor de cazare pot, de asemenenea, constitui factori favorizanți ai producerii infracțiunii de trafic de persoane.
Înțelegerile verbale și nu semnearea unui contract de muncă pot să ne aducă mai aproape de pericol și să ne priveze de anumite drepturi legale.
Reținerea sau confiscarea documentelor de identitate, restricționarea comunicării cu persoanelele apropiate sunt de asemenea semne ale pericolului.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane sunt recrutate de persoane pe care le cunoșteau în prealabil, de aceea când este vorba de câștiguri importante, ar trebui să fim mai rezervați față de bunele intenții ale cunoscuților.
Totodată, se recomandă ca orice interacțiune cu persoanele cunoscute în mediul online să fie tratată cu precauție. În special minorii sunt ușor de convins de bunele intenții ale persoanelor cunoscute pe rețelele de socializare. În spatele unui profil de succes afișat în mediul online, se pot afla, uneori, persoane care pot pune în pericol buna dezvoltare și chiar siguranța copiilor noștri.
Metoda loverboy este cea mai des utilizată metodă a traficanților când vine vorba de recrutarea și exploatarea sexuală a victimelor. Metoda loverboy presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care își dorește o relație de lungă durată cu victima sa. În urma aplicării diferitelor metode de constrângere acesta își motivează partenera să practice prostituția.
Având în vedere efectele deosebit de grave pe care le prezintă metoda Loverboy facem apel la toți cei care se află într-o situație de acest fel sau sunt martorii unei asemena experiențe să anunțe autoritățile.
Totodată, atragem atenția că existența traficului de persoane este în strânsă concordanță cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienții stimulează traficanții să caute noi victime care să le aducă câștiguri uriașe. Dorim să aducem în atenția populației că fapta de a folosi serviciile unei victime a traficului de persoane contribuie la dezvoltarea fenomenului și este pedepsită de Codul Penal.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane desfășoară în mod constant campanii de prevenire a acestui fenomen și pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit de informare 0800 800 678.
*
Se recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc a fi extrem de periculoase.
Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă una din principalele cauze generatoare de accidente rutiere în România.
Pentru că mulți dintre bacăuani vor alege să petreacă această minivacanță cu precădere în zonele turistice, se recomandă respectarea unor reguli simple, însă foarte importante, pentru evitarea producerii unor incidente.
Astfel, la sosirea în unitatea de cazare, e necesar a se studia planul de evacuare în caz de incendiu și informarea corectă despre modul de comportare și evacuare în astfel de situații. De asemenea, în cazul în care sunt căi de evacuare blocate, e necesar a fi informat personalul de la recepție.
Reamintim operatorilor economici necesitatea de menținere în stare de funcționare a tuturor instalațiilor care asigură securitatea la incendiu (instalații de detectare, semnalizarea și avertizare la incendiu, instalații de stingere, iluminat de siguranță și evacuare).
Solicităm responsabilitate și din partea cetățenilor care vor lua parte în aceste zile la activitățile cu public numeros. Vă aducem la cunoștință faptul că, în spațiile deschise nu este permisă parcarea autoturismelor, decât în zonele special amenajate și marcate în acest sens, astfel încât să nu fie blocat accesul la hidranții stradali sau să subdimensioneze căile de acces pentru autospeciale.
Nu uitați, dragi bacăuani, dacă planificați să petreceți minivacanța în cluburi sau la petreceri private, ferițivă de substanțe psihoactive și aveți în vedere să aveți tot timpul o persoană de siguranță care să vă ajute să ajungeți cu bine la domiciliu sau să vă cunoască istoricul medical, în cazul în care vă veți afla în situații neprevăzute. Hidratați-vă permanent și nu acceptați băuturi sau alte produse de la persoane cunoscute întâmplător!
În cazul unor situații deosebite, persoanele care au nevoie de ajutor de specialiate sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, programul ”SAFE SPACE”, care poate fi accesat la numărul de telefon 0752.79.16.47 sau 116.111, iar pentru consiliere online, poate fi apelat numărul de telefon 0374.456.444.
Pentru ca minivacanța să fie cu bucurie pentru toți, fiți responsabili, respectați îndrumările forțelor de ordine, adoptați un comportament civilizat, evitați implicarea în conflicte de orice natură. Dacă sunteți victime sau martorii unor fapte antisociale, dacă sesizați orice situație care poate pune în pericol viața unui cetățean sau a dumneavoastră solicitați imediat sprijinul forțelor de ordine prezente în zonă, direct sau prin apel la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
Apelați cu încredere la sprijinul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne de fiecare dată când observați ceva suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială.
Ne dorim ca dumneavoastră să fiți în siguranță indiferent de locul și modul în care veți alege să vă relaxați!
Dorim ca spiritul de unitate să schimbe în bine viețile dumneavoastră, iar exemplul de curaj al contemporanilor Unirii de la 1859 să ne călăuzească acțiunile pentru o societate unită și sigură!