Parintii lui Ianys Stefan Pletosu Amarghioali sunt in pragul disperarii, pentru ca singurul lor copil este grav bolnav. La 1,8 ani, Ianys a fost diagnosticat cu sindrom de malabsorbtie, caracterizat prin incapacitatea intestinelor de a absorbi in mod adecvat nutrientii din mâncare in vasele de sânge.
Multi copii diagnosticati cu acest sindrom se nasc direct cu el, fiind o boala congenitala care se defineste prin intestinul subtire mai scurt decât in mod normal. Exista mai multe tipuri de cauze pentru sindromul de malabsorbtie la copii.
Acestea tin si de dieta, dar mai ales de anumite afectiuni de care sufera copilul. Poate fi vorba despre digestie neadecvata cauzata de fibroza chistica, insuficienta pancreatica, intoleranta la lactoza, pancreatica cronica etc. O alta cauza poate fi concentratia redusa de acizi biliari intraduodenali (cauzata de boli ale ficatului, bacterii, boala Crohn, anumite medicamente etc.) Conduita terapeutica pentru sindromul de malabsorbtie la copii are trei directii: asigurarea aportului nutritional (vitamine si minerale esentiale), ameliorarea si combaterea simptomelor, tratamentul bolilor care au declansat sindromul.
Copilul trebuie sa manânce portii mici si dese si sa evite consumul unor cantitati mari de mâncare. El ar putea avea nevoie de injectii cu vitamina B, suplimente cu enzime, suplimente pancreatice. Specialistii spun ca tratamentul sindromului de malabsorbtie poate fi lung si complicat si necesita multa rabdare din partea parintilor.
Fara gluten
Alexandru Ionut (tatal) si Ionela Alexandra (mama) au ajuns la capatul puterilor. Desi lucreaza amândoi in panificatie, ei nu mai pot sustine financiar tratamentul copilului care se ridica la aproximativ 1.000 lei/luna. „Lucram la o firma de panificatie, insa câstigam pâna in 700 de lei/luna. Nu ne ajung banii pentru a urma un tratament adecvat. Medicii ne-au recomandat sa ne mutam de la tara la oras, pentru binele copilului. Am fost nevoiti sa schimbam mediul si ne-am mutat cu chirie de dragul lui. De un an de zile, sotia mea si Ianys au stat mai mult prin spital. Cel mai bine i-a priit copilului când a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii «Sfânta Maria» din Iasi.
Dupa externare ni s-a recomandat sa mergem din trei in trei luni la control. Avem nevoie de sprijin financiar ca sa putem respecta tratamentul copilului si apelam la oamenii de bine sa ne ajute. Ianys este singurul nostru copil”, spune Alexandru Ionut Pletosu Amarghioali. Mama spune ca micutul nu are voie sa manânce niciun aliment pe baza de gluten. „Medicii i-au recomandat regim alimentar glutenopriv (fara pâine, paste fainoase, biscuiti, gris, budinci, bomboane de ciocolata). Pe lânga sindromul de malabsorbtie, Ianys a mai fost diagnosticat cu hipotrofie ponderala, sindrom de hepatocitoza si rinoadenoita cronica.
Lui Ianys i se macina dintii si toate alimentele i le dau pasate. Ca sa-i fac pâine din faina de orez, merg la o femeie care are aparat de facut pâine. Pâna acum ne-au ajutat cei de la Asociatia Betania cu procurarea alimentelor fara gluten. Suntem disperati si avem nevoie de ajutor”, declara Ionela Alexandra Pletosu Amarghioali. Cei doi soti au fost sfatuiti sa-si deschida un cont bancar, iar persoanele care vor sa-l ajute pe Ianys sa traiasca pot vira diverse sume de bani in contul RO65BRDE040SV68945010400 sau pot lua legatura cu parintii la numarul de telefon 0756355564.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.