Ajuns la ediția a III-a în Bacău, festivalul Street Delivery devine tradiție. Înainte de toate, trebuie știut că atunci când spunem Festivalul Street Delivery nu trebuie să ne gândim la festivalurile la care doar se cântă, se mânâncă și se bea. „Recuperăm câte o stradă de sub dominația automobilelor și o redăm pietonilor, care o mobilează cu idei pentru un oraș mai bun. Misiunea noastră? Să creăm colaborativ o experiență citadină prin care să demonstrăm cum ar putea funcționa un oraș pentru oameni, nu doar pentru mașini”, spun organizatorii. Și toate acestea au avut acoperire în cele trei zile de Street Delivery în Bacău.
După zeci de planuri și sute de ore de pregătire, Street Delivery Bacău a debutat vineri, 23 august. Sute de tineri au luat cu asalt Parcul Cancicov, în zona Aleea Parcului, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”. Pe o arie considerabilă se întindeau mai multe corturi în care se desfășurau activități diferite. Foarte multe și foarte interesante. Nu știu dacă a fost una mai importantă decât alta, și din păcate, nu cred că le voi putea reuni pe toate în aceste rânduri. Foarte bine a mers locul în care oamenii au putut face schimb sau au putut să-și procure o plantă, o floare de apartament. La fel de intersant a fost Muzeul Memoriei, care, prin intermediul unor telefoane fixe, cu disc, puteai accesa niște memorii foarte interesante a unor foarte importanți din istoria României.
Mai precis, formai un număr, și puteai asculta o poveste reală din istoria noastră. Un alt proiect interesant a fost acela prin care s-au colectat produse de igienă personală feminină, produse care ulterior vor ajunge la femeile defavorizate din județul Bacău. La acest proiect au luat parte foarte multe doamne și domnișoare, unele dintre ele venite din străinătate și care au fost impresinate de această campanie la care au aderat imediat. Și proiecțiile de film s-au bucurat de aprecierile publicului care a participat în fiecare seară într-un număr consistent la producțiile propuse.
Cum la această ediție organizatorii și-au propus să scoată poezia în stradă, trebuie spus că acest lucru a avut o priză extraordinară la public. Inedit a fost un „battle” între cinci poeți și cinci MC, gestionat de Adrian Jicu-directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza” Bacău și fostul său elev Răzvan Krem Alexe. Practic, pe scenă au urcat oameni care n-au avut tangețe cu aparițiile publice, oameni care au scris poezii și care au vrut să le împartă cu publicul. Chiar dacă a fost privit de către unii doar ca divertisment, Street Delivery a avut mult mai multe conotații. Astfel, în cadrul festivalului a avut loc o dezbatere cu tema „Educația încotro”, cu peste 60 de participanți care au discutat despre evoluția educației în condițiile în care tehnologia își pune tot mai mult amprenta asupra tinerilor iar sistemul educațional bate pasul pe loc. Să mai trecem în revistă și atelierul de biciclete, acolo unde oamenii au putut să vină și să-și rezolve problemele și să-și repare bicicletele sau chiar să le reconfigureze sau…tuneze. A mai fost și o dezbatere pe mediu la care au participat foarte multe ONG-uri din România, cea mai reprezentativă fiind „Green Peace”.
„Au fost trei zile provocatoare pentru noi, dar important a fost cum s-a simțit publicul, cum a interacționat cu evenimentul și conținutul proiectelor. Suntem mulțumiți și sperăm ca de la an la an să fim din ce în ce mai buni și să transmitem și mai bine conceptul de street delivery, pentru că asta e marea noastră priovocare, să aratăm cetățenilor din Bacău că o stradă poate fi și altfel simțită, nu numai la volan și numai pe fugă”, a declarat Lucian Popa, manager de proiect.
Fiecare seară a fost „asezonată” cu concerte din zona underground și nu numai, cu trupe de tineri care promit și cu un final interesant cu mai celebrii El Negro.
Ca în fiecare an, Street Delivery își propune o lucrare prin care să ofere o nouă față Teatrului de Vară. Astfel, la această ediție lucrează a tânără artistă din Republica Moldova, Izzy, artistă ce a avut numeroase lucrări impresionante în Germania, Norvegia și Suedia, dar și în țară, la București sau Timișoara.
„Sunt foarte încântată că am venit aici și că pot executa o lucrare în stilul meu care include caligrafie și forme în 3D. Nu vă spun ce va ieși pentru că vreau să fie o surpriză”, a declarat Izzy Izvne, artista ce lucrează la față de la intrarea dinspre parc a Teatrului de Vară. Lucrarea va fi gata în câteva zile, cel mai probabil joia sau vinerea viitoare.