Gratuitate pentru incepatori
Scoala Populara de Arta vine cu surprize in acest inceput de an: a infiintat clase noi si a inventat „anul pregatitor”. Celor care au drept hobby artele plastice, institutia le ofera sansa de a urma gratuit cursuri de pictura. Nu vor plati nimic, nici macar taxa de inscriere.
Mai multi cursanti, mai multe discipline, o activitate mai vizibila in Bacau, incepând din aceasta toamna. E o noua abordare a „pietei” de catre Scoala Populara de Arte si Meserii. Sumele propuse pentru noul an scolar si aprobate in ultima sedinta a CJ Bacau sunt accesibile. La toate cele 14 discipline, s-a stabilit o taxa de inscriere de 50 de lei si o taxa de scolarizare de 800 de lei. La cursurile de scurta durata cu predare colectiva – design, arta fotografica, initiere in actorie si sculptura decorativa in lemn – taxa va fi de 750 de lei. Institutia a venit si cu o noutate pentru bacauanii care sunt atrasi de artele plastice si ar dori sa fie indrumati ca sa-si evalueze sau sa-si dezvolte talentul. Concret, Scoala de Arte va oferi gratuitate in „anul pregatitor”. In toamna 2013, cursantul va fi liber sa renunte sau sa continue. „Incercam sa aducem cât mai multi cursanti si sa facem cu ei un an pregatitor in care sa-i orientam catre genul pentru care au aptitudini”, arata Olguta Pâtu, directorul Scolii Populare de Arte si Meserii.
Arta ca terapie pentru copii si parinti
Numarul elevilor care se pot inscrie in anul pregatitor nu este limitat. De asemenea, nu exista restrictii in privinta vârstei cursantilor incepatori, fiind admisi atât copiii, cât si adultii pasionati de pictura. Ei vor face cinci ore pe saptamâna, toate in weekend, când se presupune ca nu merg la scoala sau la serviciu. Anul trecut, scoala a avut 100 de elevi, din care 30 la clasa de pictura. „Dorim sa ne dezvoltam si in scopul acesta am introdus discipline noi. Vom avea clasa de sculptura, clasa de vioara, caci nu am avut pâna acum, de flaut si de canto clasic”, arata Olguta Pâtu. Inscrierile pentru anul pregatitor de pictura se vor desfasura pe parcursul intregului semestru. Directorul Scolii Populare de Arte si Meserii a promis ca va incerca sa gaseasca si profesori de muzica dispusi sa predea gratuit in primul an de studiu. Pentru anul urmator, Olguta Pâtu isi doreste sa-i sensibilizeze pe consilierii judeteni si sa obtina fonduri pentru a organiza cursuri gratuite copiilor care provin din familii defavorizate: „Dorim ca arta sa fie o forma de terapie, sa-i ajutam pe cei cu probleme, pentru ca sunt destui copii care au probleme. Fie ca parintii sunt prea ocupati sau prea stresati ca sa mai comunice cu ei, fie sunt plecati in strainatate.”