18 noiembrie 2024

Strainii invadeaza piata bacauana a muncii

@ Alti 190 de muncitori din Bangladesh au solicitat drept de munca

Societatea bacauana Wear Company mizeaza in continuare pe muncitori din Bangladesh. Dupa ce la inceputul acestui an a angajat 190 de persoane din Bangladesh, acum firma a solicitat la Serviciul pentru Straini din Bacau alte 190 de vize de drept de munca.



Inca 190 de muncitori din Bangladesh vor lucra pe piata locala de munca. Firma angajatoare a solicitat Oficiului pentru Straini Bacau vize pentru salariatii care vor veni in perioada urmatoare sa munceasca in societate. La inceputul acestui an, firma a mai angajat alti 190 de muncitori. „Sase dintre acestia au plecat insa acasa, a precizat subcomisarul Dumitru Tambris, seful Serviciului pentru Straini. Firma a incetat cu ei relatiile de munca intrucat nu au respectat conditiile de contract”. Toti cei 190 noi muncitori sunt barbati si vor produce in cea mai mare parte confectii tehnice sportive. aParticularitatea benefica a importului de muncitori ce provin din Republica Populara Bangladesh este data de faptul ca pe langa personalul direct productiv am adus si management pentru gestionarea productiei, resurselor umane si controlului de calitate. Acest tip de organizare in care factorul decizional vorbeste aceeasi limba cu factorul productiv elimina neintelegerile ce provin din diferente de cultura, mentalitate si obiceiuri”, a precizat Silvia Ferrari, comunication manager al Wear Company. Managerul Antonello Gamba a explicat ca lipsa de forta de munca de pe piata romaneasca ii obliga pe investitori sa gaseasca solutii in tari in care exista mana de lucru specializata in acest domeniu.

Mai multi bani ca in tara de origine

Muncitorii din Bangladesh castiga circa 600 de lei pe luna, la care se vor adauga beneficii precum cazarea, masa, acces la telefon si altele. Mohammed Hussein, managerul din Bangladesh, a precizat ca in tara de origine muncitorii puteau castiga circa 50 de dolari pe luna. Potrivit site-ului awww.bangladeshnews.com”, in septembrie 2006, salariul minim in Bangladesh ajunsese la aproape 20-25 de dolari. In aceste conditii, este evident ca muncitorii din Bangladesh vor castiga mai mult decat la ei acasa. Lucratorii sunt cazati in incinta Wear Company si au bucatari care le pregatesc hrana dupa regulile de acasa, conform religiei si traditiei musulmane.

Statut de delegat

Cei 190 de muncitori noi nu vor lucra cu contract de munca in Romania, ci vor avea statut de delegati, conform colaborarii dintre cele doua firme. „In consecinta ei nu afecteaza piata muncii locale, mai spune subcomisarul Tambris. Si asta pentru ca toate contractele lor de munca sunt inregistrate in tara de origine, adica in Bangladesh, si nu la noi in tara. Atat salariile, cat si contributiile la stat sunt platite acolo”. In judetul nostru lucreaza in prezent, cu contract de munca romanesc, 166 de straini, la care se adauga si cei 190 din Bangladesh. Dintre acestia, 142 sunt din China, unul din Irak, 10 din Republica Moldova, doi din Rusia, doi din Siria, opt din Turcia si unul din Ucraina. Sunt semnale, dupa cum mai spune subcomisarul Tambris, ca vor mai veni si alti straini care sa lucreze in Bacau, cu drept de sedere de peste 1 an, in constructii, tamplarie, confectii si agricultura. Scris de Roxana Neagu, Codrin Pop




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014