La sfârșitul lunii martie, în urma unei sesizări primite de la locatarii blocului de garsoniere de pe str. Victor Babeș nr. 2, semnalam problemele cu care aceștia se confruntă de mai mulți ani. Promisiunea președintelui Asociației de Proprietari, Neculai Ursu, a fost atunci că, imediat ce furnizarea cu energie termică se va opri, se va interveni și la scoaterea dejecțiilor adunate în subsol, pentru a putea începe lucrările de înlocuire a țevilor. Din discuția purtată zilele acestea, am aflat că interes există pentru rezolvarea acestor probleme: „Este vorba de o lucrare mai complexă. Am vorbit la CRAB. Trebuie adusă o vidanjă pentru a goli subsolul și a interveni la țevi. Am asigurat materiale pentru curățenia de primăvară. Trebuiesc și fonduri dar și o bună colaborare cu toți proprietarii, pentru a începe lucrările cât mai repede”.
Dacă pe dinafară intrarea în blocul construit în urmă cu 45 de ani arată mult mai bine datorită inițiativei șefului de scară, Petrache Fodor, la interior, problemele constatate atunci au rămas aceleași. Din țevi tot curge apă în băi pe instalațiile electrice, iar mirosul dejecțiilor se încearcă a fi diminuat cu deodorant. Dintre cele 104 garsoniere, un număr de 7 sunt locuințe sociale ale primăriei.
Copacul cu scorbură care stătea să se prăbușească a fost tăiat, zona verde, curățată, pereții, văruiți. Ușa de la intrare este schimbată, s-a montată și yală cu sensor. pentru a avea acces doar locatarii.
„Șobolani mari ca acum n-am văzut!”
Pentru Mihalache Pușcașu care locuiește la parter, aprinderea becului rămâne de fiecare dată o provocare. „Locuiesc aici din 198o, dar șobolani mari ca acum n-am văzut. E drept că atunci era blocul nou. Acum s-a degradat. Nu s-a mai făcut nimica. Asta-i situația! Trebuie să ne unim toți locatarii. Poate intervine și Primăria… Da!” Șeful de scară se implică nea’ Vasile este proprietar. Nu a vrut să-și dea numele întreg. A rămăs, cu teama din trecut, că cineva îl va lua la alte întrebări dacă spune ce nu trebuie.
„Cu țevile este problema”
Ramona Cucureanu locuiește în acest bloc de 8 ani: „Eu stau la etajul 3. Nu s-a mai făcut dezinsecție. Sunt gândaci care vin din subsol. Degeaba dăm noi în casă cu soluții. Tot vin. Cu țevile este problema. Sunt vechi. Sparte. Toată mizeria de la baie se scurge și în beci. Au acoperit cu niște placaje capacul, dar mirosul se simte de la intrare. Trebuie evacuată apa, reparate țevile și dezinfectat. Este normal să ne implicăm toți, dar trebuie și cineva care să se ocupe. Sunt și restanțieri, garsoniere închiriate… Eu plec la servici acum. Dați la ziar! Poate se rezolvă ceva!”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.