Astazi se celebreaza in intreaga lume Ziua internationala pentru eliminarea violentei împotriva femeilor. Cu aceasta ocazie, prin campania intitulata „Stop violentei impotriva femeilor!”, se atrage atentia asupra caracterului indezirabil si deviant al comportamentului violent. Pentru a justifica semnalul de alarma declansat in aceasta zi peste tot in lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii a prezentat date care sunt mai mult decat ingrijoratoare. Printre altele, se arata ca violenta a ucis mai multe femei decat accidentele rutiere si malaria la un loc. Cel putin una din trei femei a fost batuta, abuzata sau obligata la relatii sexuale pe parcursul vietii. Aproape 70% din victime au fost ucise chiar de catre partenerii lor de viata. În Romania, conform unui studiu, una din trei femei a declarat ca a fost abuzata fizic sau verbal de partenerul de viata. In fiecare an, in jur de 70 de femei isi pierd viata din cauza violentei in familie. Pentru a marca aceasta zi, Directia de Sanatate Publica va derula o campanie informativa al carei scop, ne-a declarat purtatorul de cuvant Anda Dumitrescu, este acela de a „incuraja femeile sa-si cunoasca drepturile, mai ales sa stie ca cercul violentei nu se rupe prin toleranta si tacere, ca, daca raman langa barbati violenti îsi pun viata în pericol si, daca sunt mame, si pe a copiilor.”
Cu parul smuls si spaima in suflet
DSP face apel la autoritati „sa sprijine aceste victime oferind alternative pentru ca femeile sa poata avea curajul sa vorbeasca despre abuzurile pe care le sufera si sa poata pleca de langa agresor, gasind oricand un adapost, întelegere, suport si sprijin pentru reintegrarea în societate”. In municipiul Bacau sunt putine unitati si servicii destinate victimelor violentei domestice. De fapt, singura institutie care le poate ocroti este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). In subordinea acesteia exista un serviciu de interventii in regim de urgenta, servicii de consiliere, precum si un centru destinat ocrotirii femeilor cu copii sub trei ani, care sunt abuzate de soti, concubini sau parinti, care au fost alungate de acasa sau se afla in Maternitate si nu pot sa se intoarca acasa. In ultima dintre situatii se afla, de obicei, minorele care au adus pe lume un copil si sunt considerate rusinea familiei. In Centrul Maternal au ajuns, in 2011, 26 de femei, din care 3 insarcinate, si 34 de minori. Alti sapte copii erau in unitate din 2010. Dupa 6-7 luni de consiliere, 40 dintre acestia au fost reintegrati in familie, impreuna cu mamele, iar unul a fost incredintat unui asistent maternal profesionist. Numarul mamelor batute care au primit hrana si sprijin in Centrul Maternal in primele zece luni ale anului a fost mai mic cu sase in 2011 fata de 2010. Si numarul copiilor preluati de stat a mai scazut, anul trecut fiind dati in plasament 14 dintre cei 54 de copii ocrotiti aici.
Numarul victimelor s-a injumatatit
Din datele DGASPC rezulta ca persoanele varstnice sunt mai rar abuzate: doar doua intre 56 si 65 de ani si trei peste 65 de ani. Cele mai multe dintre victime apartin grupelor de varsta 26 – 35 de ani si 36 – 45 de ani. Sunt femei care au mai multi copii si care se confrunta cu dificultati financiare. Saracia, ignoranta si consumul de alcool creeaza atmosfera in care izbucneste iadul. Unele femei ajung la Centrul Maternal cu taieturi de secure pe brate, ochii umflati de la pumnii primiti, cu parul smuls si urme de cutit pe gat sau cu pete negre pe tot corpul, de la bocancii cu care au fost izbite. Exista si rani care nu se vad si care sunt mai greu de vindecat. Desi criza s-a adancit, violenta s-a mai diminuat in acest an. In primele zece luni din 2010, numarul victimelor ajungea la 108, dintre care 31 de copii si restul adulti. Anul acesta, avem doar 50 de persoane agresate, din care doar 5 copii. Nu putem sti daca sunt mai putine conflicte in familie sau doar mai putine cazuri instrumentate de DGASPC Bacau. Din pacate, sunt foarte multe femei care nu indraznesc sa ceara ajutor si isi petrec viata intre doua evadari. Isi iau copiii si fug pe camp sau la parinti, apoi, dupa ce li se vindeca ranile, accepta promisiunile si revin acasa. In unele cazuri, suferinta victimei iese la iveala abia in clipa in care ajutorul este inutil.
Doina Mincu
Silvia Patrascanu