25 noiembrie 2024

Știi de ce ești liber de 1 Mai?

Sute de mii de români au sărbatorit 1 mai la grătar, la concerte, pe plajă sau aiurea fără să știe sau sa le pese despre semnificația acestei zile.

1 Mai este o zi specială, care celebrează eforturile depuse de muncitori în lupta pentru drepturi și condiții de muncă mai bune, dar cine are nevoie de astfel de amănunte când poți să te îmbeți ca porcul într-un club, să tragi pe nas pe plajă, sau să faci baie îmbracat în mare? Pe de altă parte, de o astfel de atitudine nu este străin nici patronatul, care are nevoie de sclavi pe plantație, nu de sindicaliști conștienți de drepturile lor.



Chiar și așa, mă întreb câți dintre tinerii care au fost la mare în acest weekend știu că această tradiție vine din comunism, când, pe 2 Mai, se serba Ziua Tineretului din RSR. Ziua Tineretului era o sărbătoare importantă, care marcha importanța și contribuția tinerilor în societate și în dezvoltarea țării. Era un moment pentru a sărbători spiritul tânăr și energia pe care tinerii o aduc în comunitate. Cu toate acestea, pare că multe dintre aceste semnificații se pierd în fața distracției și relaxării oferite de un weekend prelungit la mare.

În ciuda tradiției de distracție și relaxare asociată cu sărbătorile de 1 și 2 Mai, este important să ne întrebăm dacă în țară mai există muncitori și, dacă da, dacă aceștia sunt conștienți de faptul că au drepturi care trebuie să le fie respectate. Din păcate, în multe domenii, în special în cele cu salarii mici sau cu condiții de muncă precare, lucrătorii sunt în continuare tratați în ca niște roboți și le sunt încălcate drepturile. Cei care ar fi trebuit să le amintească de acestea și să determine angajatorii să ofere condiții de muncă sigure și corecte pentru toți lucrătorii au dispărut ori s-au reorientat, cu largul concurs al politicienilor care au modificat legislația muncii pentru a o „flexibiliza”.

Dacă lucrătorii nu sunt conștienți de drepturile lor, atunci riscul este ca aceștia să fie exploatați de către angajatori, fără a fi capabili să-și apere interesele. Fără a avea această conștientizare, lucrătorii devin practic roboți care sunt dispuși să muncească pe salarii mici și care nu își exercită drepturile pentru a obține salarii mai bune, condiții de muncă mai bune sau alte beneficii. În acest fel, lucrătorii sunt privați de libertatea de a-și negocia condițiile de muncă și de a avea o viață mai bună.

Sărbătorile de 1 și 2 Mai ar trebui să fie un prilej pentru a ne aminti de importanța luptei pentru drepturile lucrătorilor și de necesitatea continuării acesteia.

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014

Abonare