22 noiembrie 2024

100 de ani,100 de școli, 100 de stejari, o singură țară

Stejarul “centenar” de la C.N. “Ferdinand I” are un frate mai mic

Un proiect cu semnificaţii deosebite, iniţiat de Adrian Jicu, director al Bibliotecii Judeţene “Costache Sturdza” Bacău şi Mihai Ceucă, filatelist, cercetător împătimit al istoriei locale, a debutat ieri, 27 martie, la Colegiul Naţional “Ferdinand I”.

Denumit sugestiv “100 de ani, 100 de şcoli, 100 de stejari, o singură ţară”, proiectul este sprijinit de Consiliul Judeţean, Primăria Bacău şi Direcţia Silvică, parteneri fiind Inspectoratul Şcolar, Asociaţia Patrimonium Bacoviensis, Protoieria Bacău şi CN “Ferdinand I”.



În atmosfera de mare sărbătoare, invitaţii au fost primiţi cu pâine şi sare, iar elevii clasei a II B au oferit, în deschidere, un interesant moment artistic. Despre importanţa istorică a zilei de 27 martie, Unirea Basarabiei cu Bucovina a vorbit prof.dr. Nicoleta Zărnescu, iar Mihai Ceucă a prezentat o frumoasă poveste a stejarilor plantaţi cu ocazia marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 în toată ţara, dar şi în judeţul Bacău, ca simbol al trăiniciei şi durabilităţii acelui act care a adus în graniţele fireşti toate provinciile româneşti.

Pe baza mărturiilor unor cetăţeni, a unor fotografii, cercetătorul Mihai Ceucă a afirmat că au mai rezistat de atunci, câte un stejar la Căiuţi, Orbeni, Colegiul “Ferdinand I” şi în curtea fostei şcoli de meserii din Bacău, din apropierea Autogării, aflat, acum, în mare pericol de a fi tăiat.

“Nu am ales întâmplător acest colegiu pentru demararea acestui minunat proiect, aici, în curte, a dăinuit şi a rezistat stejarul plantat în primăvara anului 1919. Tinerii din acest liceu au astfel privilegiul de a rămâne în istorie, plantând lângă falnicul stejar centener un pui, un frate mai mic, pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, a spus Adrian Jicu.

Patru elevi basarabeni, care studiază în Bacău, Mihaela Olari, din raionul Ştefan Vodă, Mădălina Partole, raionul Drochia, sat. Cotova, Andrei Dermenji, raionul Cantemir, sat Visiniovca şi Mihai Colta, din Hânceşti, sat Cărpineni, localităţi din Basarabia, au plantat un pui de stejar, pentru a rămâne peste veacuri drept mărturie a dorinţei veşnice de unire a Basarabiei cu România.

Pe gardul împrejmuitor al Colegiului “Ferdinand I” a fost dezvelit un steag tricolor, lung de 30 de metri, realizat de bibliotecarii de la Biblioteca Judeţeană, ca simbol etern al dăinuirii noastre pe aceste teritorii. În zilele următoare, elevi ai încă 99 de şcoli din judeţul Bacău vor planta câte un stejar, ducând mai departe mesajul încrederii în destinul neamului românesc.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014