22 decembrie 2024

Ștefan Vuza propune „Topul antreprenorilor care închid corect afaceri”

Omul de afaceri Ștefan Vuza, care deține un mic imperiu industrial din care face parte și Chimcomplex Borzești, susține, într-o postare pe Linkedin, că ar trebui să fie prinși în topuri și antreprenorii capabili să închidă companii sau să reducă anvergura unor afaceri care ajung în situații impuse de conjunctura prin care trec. Ștefan Vuza explică, astfel, și de ce a fost nevoit să ia el însuși astfel de măsuri în unele dintre întreprinderile pe care le deține.

„Despre antreprenorii care conduc activitatea unei companii care este în partea finală a vieții și care reușesc «să aterizeze lin», chiar dacă au motoarele în flăcări, nu se scrie nimic – spune omul de afaceri. Nu se face niciun top! Și aceasta pentru că trăim încă în cultura comunistă, potrivit căreia a avea un insucces sau a închide o afacere este o rușine, iar societatea evită să învețe din eșecuri! Dar, antreprenorii care reușesc să supraviețuiască unei astfel de experiențe devin la fel ca diamantele, care sunt rezultatul unor mari presiuni! Calitatea unui manager se relevă atunci când compania este în picaj, iar dacă este prea târziu, cum va face «o aterizare» la sol fără nicio victimă, chiar dacă nava este în flăcări?”.



Ștefan Vuza se consideră unul dintre 74 de antreprenori care au trecut printr-un astfel de foc, dar care i-a desăvârșit, și care au ce povesti. Iar omul de afaceri care are ambiția să revigoreze industria chimică a țării coordonează activitatea a 26 de companii și a trebuit, în 30 de ani de industrie, să închidă, în cele din urmă, cinci dintre ele. Un exemplu elocvent crede că este situația societății Iașitex, din Iași, care a ajuns aproape de faliment, iar comentariile pe acest subiect nu au întârziat. „Pentru necunoscători – a precizat omul de afaceri -, Iașitex este o fabrică din grupul SCR (Societățile Comerciale Române, grup înființat și coordonat de Ștefan Vuza – n. n.) care și-a închis activitatea de producție, dar care nu este în faliment, ci este în continuare în activitate. […] Orice afacere se dezvoltă, ajunge la maturitate și apoi se închide! Aceasta se întâmplă în orice țară, oricând, pentru că așa funcționează sănătos economia în întreaga lume!”

Ștefan Vuza a explicat și situațiile în care au ajuns alte întreprinderi din „imperiul” său, Sinterom, din Cluj-Napoca, Uzuc Ploiești și Contactoare Buzău, dar și în acest cazuri s-au găsit soluțiile potrivite. „Un antreprenor profesionist – opinează omul de afaceri – trebuie să simtă când vine momentul închiderii și trebuie să pregătească acest proces cu meticulozitate, din timp, dacă trendul descendent este cel final. Însă este adevărat că doar 1 din 100 de antreprenori au acest simț și nu decad în emoțional, subiectivism sau în eroisme fără sens! Dacă iei această decizie la timp, reușești; dacă nu, intri în faza în care depui eforturi tot mai mari să te menții, dar în final tot vei intra în colaps, iar în acest scenariu inevitabil apar și victime. Diferența între un succes și un eșec o face felul cum se manageriază închiderea afacerii! Așadar, nu finalitatea este importantă, ci calea până acolo”.

Grupul SCR, înființat la Piatra Neamț în 1993, în care Ștefan Vuza avea pachetul majoritar de acțiuni, a preluat, din 1999, întreprinderile Contactoare Buzău, Sinterom Cluj-Napoca, UZUC Ploiești, Iașitex Iași, Chimcomplex Borzești (pe 9 iunie 2003, cea mai mare achiziție din istoria SCR, ulterior completată cu activele fostului Oltchim Râmnicu Vâlcea), Caromet Caransebeș, Novatex Pitești (viitoarea Nova-Textile Bumbac), Someș Dej (pachetul majoritar de acțiuni), INAV București (institut de cercetare-dezvoltare-proiectare în industria aeronautică). Alături de acestea, în SCR mai sunt și A6 Impex Dej (Producător de energie electrică) și societatea de consultanță și servicii în management și realizare de proiecte pentru atragere de fonduri nerambursabile.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img