– la Sascut exista o statuie a domnitorului Stefan cel Mare ce isca zâmbete , dar si controverse privind legalitatea amplasarii sale
Pe când fugarea turci si tatari cu sabia sa ascutita, pe când innoda mintile domnitelor rusoaice si moldovence cu farmecele sale, Stefan cel Mare nu s-ar fi gândit o secunda ca va ajunge sfânt in calendarul crestin-ortodox al anilor 2000.
Daramite, fiind atât de ocupat cu cele lumesti, sa mai aiba timp sa viseze la faptul ca numai cinci veacuri mai târziu va avea si doua statui la Sascut, in judetul Bacau. Ambele statui sunt in incinta aceluiasi lacas de cult, ce poarta hramul Izvorul Tamaduirii, o biserica impunatoare, mândrie a localnicilor, care cu drag il amintesc pe cel care de 15 ani se straduieste sa o ridice, parintele paroh Savita Graur.
Dar daca Stefan cel Mare s-ar uita atent la cele doua statui, sigur ar spune ca una dintre ele nu este facuta dupa chipul si asemanarea lui. Si poate ar scurta cu un cap macar unul dintre artisti. Asa cum il stim din izvoarele istorice, cum ar fi picturi murale de biserici si carti de istorie, sfântul degraba varsator de sânge are mustata, trasaturi echilibrate, par blond tuns rockereste, privire sfredelitoare si este cam scund.
Statuile de la Sascut, amplasate la nici 30 de metri una de cealalta, infatiseaza insa un domnitor falnic, asisderea descrierilor, in varianta bust, si un altul in picioare, cu o evidenta problema de nanism, ochi exoftalmici sub o frunte peste care coroana pare prea mare si sta numai datorita parului caruia un fixativ de calitate pare sa ii fi dat volum. Cu alte cuvinte, o infatisare care nu ar fi coplesit nici turci, nici domnite.
Un artist prea darnic, prea ca la tara
A nu se intelege ca e ceva de râs in toata aceasta chestiune. Statuia cu pricina este facuta cu multa munca, inima si sudoare de un artist plastic popular, pe numele sau Eugen Cernica, din satul Valea Nacului, om la vreo 50 de ani, acum plecat in strainatate, la munca. Despre talentul sau, oamenii locului spun, cu un zâmbet in coltul gurii si cu gesturi de intelegere, ca ar exista. „El are suflet mare, face statui oricui ii cere, a facut multe. A modelat betonul cu palmele sale ca sa iasa statuia asta, s-a gândit ca imbogateste zestrea spirituala a bisericii”, spune primarul interimar de Sascut, Nicolae Costea. Insa nici primarul nu intelege deplin viziunea lui Cernica asupra fizionomiei stefaniene.
Povestea statuii a inceput in 2004, când artistul popular Cernica a daruit lucrarea sa bisericii, atunci când lacasul incepea sa prinda contur. In curtea bisericii mai exista un monument inchinat eroilor, iar alaturi este amplasat un soclu, pe care a fost urcata lucrarea. Câtiva ani mai târziu, probabil constienti ca Stefan ar fi vrut sa se vada altfel in oglinda imortalitatii, ctitorii bisericii au comandat un bust din bronz al domnitorului canonizat, care s-a catarat imediat pe soclu in locul vechii statui.
Insa vechea statuie, ajunsa si subiect de glumite ale nepriceputilor si invidiosilor, nu si-a incheiat epopeea, fiindca nu a fost aruncata, ci amplasata la una dintre portile incintei de biserica. Altfel spus, pe domeniul public, un amanunt care insa nu deranjeaza pe nimeni, autoritati sau simpli localnici. „Suntem constienti ca nu e cea mai buna reprezentare. A facut dupa puterea si priceperea lui. Dupa ce am primit bustul comandat, am decis sa nu o aruncam pe cea veche. Nu deranjeaza pe nimeni, ba chiar sunt o multime cei care care se pozeaza cu ea”, spune preotul paroh Savita Graur.
Artisti din popor
Parerile localnicilor despre viziunea artistica a autorului statuii sunt impartite si ascunse sub un val de intelegere pentru artist, respect pentru biserica sau pur si simplu nepasare. Unii refuza sa isi dea cu parerea, de teama sa nu il mânie pe Dumnezeu sau pe parintele paroh. Sau poate chiar pe Stefan.
„Nu prea stiu eu probleme de astea. Dar cred ca seamana si nu prea cu Stefan cel Mare. Oricum, nu e normal sa se dea bani pe asa ceva, din moment ce sunt atâtea alte nevoi.”
Mirabela Constantin„E cam scurt! Adica e mic de statura, asta am vrut sa spun. Seamana asa si asa, dar ce sa ii faci? Biserica, insa, e frumoasa.”
Vasile Bou„Nu e cea mai frumoasa statuie, dar nu e vina nimanui. Statuia cea noua e mai frumoasa decât cea veche. Parintele Graur se straduieste foarte mult, isi da sufletul ca sa fie o biserica frumoasa.”
Elena Cruceanu
“Nu stiu care este situatia de la Sascut, va merge acolo un inspector pentru a verifica cum stau lucrurile, insa va spun de pe acum ca acel monument (!) nu este legal. Toate monumentele de for public se pot amplasa, conform legii, numai cu avizul Ministerului Culturii sau a Directiilor Judetene pentru Cultura si Patrimoniu, iar in mediul rural prin Directia Zonala a Monumentelor de For Public.
Nu este la latitudinea fiecaruia sa amplaseze, când este vorba de domeniul public, statui, busturi sau orice alt monument. Cine a aprobat, cine a montat acea statuie in Sascut intra sub incidenta Legii Monumentelor.
Noi vom sesiza organele abilitate pentru aplicarea ei”, ne-a spus Petru Cimpoesu, director al Directiei Judetene de Cultura Bacau. (G.B.)