Candidatura „independenta” decisa la centru?
Fortarea candidaturii lui Ionel Palar (PNL) la Consiliul Judetean este folosita pe post de pretext politic. Ceea ce inca mai asteapta edilul bacauan este excluderea sa din USL. In tihna torida a verii, Stavarache isi „amenajeaza” o posibila candidatura independenta la Primaria Bacau, in 2012, urmata – cel mai probabil – de revenirea in PNL dupa alegeri. Edilul are, insa, nevoie sa fie dat afara din USL pe usa din dos pentru a poza in „martirul” politicii bacauane. Sondajele de opinie realizate de partide arata ca bacauanii ar vota un independent.
„Stratagema Palar”, folosita de Stavarache pe tot parcursul perioadei de campanie in interiorul USL Bacau, pare departe de a-si fi epuizat resursele mai ales ca batalia finala privind stabilirea candidatilor la alegerile locale din 2012 se va da, conform liderilor centrali ai USL, chiar in Capitala. Crin Antonescu (PNL) a declarat recent ca neintelegerile din plan local, intre organizatiile partidelor ce compun USL, vor fi transate in Bucuresti. Cazul USL Bacau, infiintata in aprilie de Benea si Palar, dar „desfiintata” ulterior de agresiva campanie anti-PSD si anti-Hrebenciuc derulata de liberalul Stavarache, a devenit studiu de caz in interiorul Uniunii. „Trebuie sa existe un for care decide in momentul in care exista asemenea cazuri in care si unii si altii isi revendica aceasta candidatura comuna. Daca e comuna, sigur ca o s-o decida centrul, tinand cont de niste argumente”, a afirmat Antonescu. Cu alte cuvinte, candidatii USL Bacau la alegerile locale de anul viitor vor fi stabiliti de conducerea centrala a Uniunii.
Cum functioneaza „pretextul Palar”?
Fortarea candidaturii lui Ionel Palar la functia de presedinte al Consiliului Judetean este o stratagema menita a-i oferi liderului PNL Bacau pretextul necesar abandonarii proiectului USL, un proiect din care Stavarache pare sa nu fi dorit sa faca parte niciodata. Scrisorile lansate de primarul bacauan in ultimele luni, epistole in care PSD si Viorel Hrebenciuc – partenerii din USL Bacau ai lui Stavarache – sunt denigrati, s-au dorit a fi – de asemenea – un pretext. Dragos Benea sta, aparent, mai bine in sondaje decat Palar, lucru de altfel stiut de seful PNL Bacau. Insa, jucand cartea Palar, Stavarache va putea sustine – la momentul oportun – ca locul sau nu e in USL, atat timp cat omul in care si-a investit toata increderea, Palar, nu va fi nominalizat drept candidat la sefia CJ Bacau. Acelasi Stavarache sustinea, in ultima scrisoare remisa bacauanilor, ca Ionel Palar e singurul politician cu care poate colabora si ca nu va sprijini, nici in ruptul capului, posibila candidatura a pesedistului Benea la presedintia CJ. Daca liderii centrali ai USL vor merge pe sondaje, Stavarache e deja cu un picior in afara Uniunii pentru ca sondajele nu-l crediteaza cu prima sansa pe Palar. Fara Palar, USL nu exista pentru Stavarache. Ce va face edilul in ipoteza, tot mai evidenta, ca USL nu-l va „contine”? Va incerca, bine mersi, independenta, mai ales ca Stavarache i-a informat – in repetate randuri – pe bacauani ca nu va colabora politic cu PSD Bacau si ca adevaratul sau partid este compus din cetatenii municipiului pe care-l diriguieste.
Intre scorul din sondaje si influenta la centru
Miza desemnarii candidaturilor USL pentru judetul Bacau se va muta, prin urmare, din plan local in plan central. Modul in care Stavarache a „dirijat” campania PNL in judet, in ultimele luni, atesta ca edilul liberal si-a pregatit solutia de avarie – candidatura ca independent – in ipoteza in care nu va reusi sa-l impuna pe Ionel Palar drept candidat al USL Bacau la sefia CJ. Ce a mai reusit insa primarul este transformarea procedurii de nominalizare a candidaturilor intr-o chestiune discutabila, supusa oricand negocierii. In pofida unor sondaje care-l crediteaza pe Benea cu prima sansa, pesedistii nu mai sunt foarte siguri ca vor desemna candidatul la presedintia CJ si asta pentru ca judetul Bacau – spre deosebire de judetul Constanta, de pilda – nu e dominat, cu autoritate, de social-democrati, fiind mai degraba impartit intre PNL, PDL si PSD.
Nominalizarea candidatilor USL pentru Bacau tinde sa devina o lupta de culise, in care va prima influenta pe care sefii PSD si PNL din judet o vor avea la varful USL. Daca Benea va face obiectul unui troc politic si va fi inlocuit cu Palar, inseamna ca influenta lui Hrebenciuc e mult diminuata in interiorul PSD si, pe cale de consecinta, al USL; daca Stavarache nu va reusi sa-si impuna omul de incredere, inseamna ca edilul are toate motivele sa intre in cursa pentru al treilea mandat de primar din postura de independent. Sondajele tuturor filialelor de partid din judetul Bacau arata, destul de clar, ca bacauanii s-au saturat, in buna masura, de politicieni si ar fi dispusi sa crediteze prin vot un posibil candidat independent la functia de primar.
Incoerenta liderilor USL: Principiul paritatii sau principiul sondajelor?
Incoerenta liderilor centrali ai USL face posibil jocul politic promovat, in anumite judete, de sefii partidelor ce compun Uniunea. Alaturi de alte cateva judete, dar si de Capitala, Bacaul nu face exceptie de la regula. La mijlocul lunii mai, Crin Antonescu – aflat in vizita in judetul Neamt – decreta ca principiul paritatii va guverna desemnarea candidatilor USL la alegerile din 2012. „Trebuie sa stabilim 41 de candidati comuni la presedintia consiliilor judetene si 40 pentru primariile resedinta de judet. Criteriile sunt stabilite. Dar nu s-a stabilit in niciun fel ca exista locuri de drept, desi exista presedinti de consilii judetene sau primari ai PNL sau PSD. Nimeni nu a stipulat (…) ca acesti oameni raman in functii sau aceste pozitii raman de drept partidelor. Este foarte probabil ca, dupa masuratori (n.r. – sondaje), buna parte din titulari sa ramana si dau doua exemple: Romeo Stavarache la Bacau sau Radu Mazare la Constanta”, afirma Antonescu in judetul Neamt. Tot la mijlocul lunii mai, seful PSD – Victor Ponta – declara ca pentru stabilirea candidatilor la primarii si consilii judetene se va apela la sondajele de opinie. „Se vor face in toate judetele si prin aceste sondaje se vor stabili nu doar candidatii pentru functiile de presedinte al CJ si primar al municipiului de resedinta, dar se va stabili si proportia dintre PSD si PNL pe listele pentru consilierii judeteni”, aprecia Ponta. In lipsa unui criteriu clar de departajare a candidaturilor si cu un PSD care a acceptat, prin protocolul USL, principiul paritatii devine o certitudine faptul ca o serie de candidaturi sub sigla Uniunii (consilii judetene sau primarii) vor fi stabilite la Bucuresti, in urma unor negocieri care nu vor avea nimic in comun cu rigoarea cercetarilor sociologice, a sondajelor sau a situatiei la zi a partidelor in judetele respective.
Lucian Bogdanel