9 ianuarie 2025

Stavarache ii recomanda: Candidatii liberali au probleme de legalitate si moralitate

Cei cinci candidati ai USL girati de liberalul Romeo Stavarache sunt vulnerabili din punct de vedere al imaginii. Unii au probleme cu legea ajunse chiar in instanta, iar altii s-au pus singuri in ipostaze jenante. Cu totii sunt, intr-un fel sau altul, dependenti de seful PNL Bacau, fie prin relatiile de subordonare administrativa, fie prin ascunse interese economice. Ei ne sunt prezentati drept “oameni buni”, cei mai potriviti sa aduca fericirea si prosperitatea in Bacau.

DRAGOS LUCHIAN – campanie electorala cu functia in brate
Daca nu ar avea o inaltime peste medie, s-ar putea spune despre Luchian ca a stat in umbra primarului Stavarache, cel putin din punct de vedere administrativ. Viceprimar-surpriza in primul sau mandat si reconfirmat fara probleme in al doilea, despre el se spune ca este mana cu care Romeo Stavarache semneaza documentele “sensibile”. Aruncarea sa in lupta pentru un loc in Senat a ridicat semne de intrebare, avand in vedere tocmai relatiile excelente cu actualul primar si apropierea lor in relatiile umane. O explicatie furnizata pe surse puncteaza nevoia de a-l proteja pe Dragos Luchian tocmai de efectele unora dintre semnaturile sale pe anumite documente oficiale. Cert este ca viceprimarul si-a inceput campania electorala inainte de termenul legal, montandu-sI panouri uriase in cele mai vizibile puncte din municipiu. In prima instanta, Biroul Electoral Judetean a decis ca panourile sa fie date jos, insa Biroul Electoral Central a considerat ca promovarea vadit electorala este legala. Profitand de larghetea legii, Luchian nu a intrat in concediu in perioada campaniei electorale si i-a luat locul lui Romeo Stavarache la toate manifestarile publice locale. In calitate de viceprimar, candidatul USL intra in scoli unde premiaza elevi si profesori, desi acest lucru poate fi cu usurinta interpretat drept campanie electorala. Semnarea unor documente oficiale a continuat si in aceasta perioada, tot postura de om al administratiei oferindu-i o expunere pe care contracandidatii nu o au.



NICU MARCU – prieten financiar si candidat parasutat
Ca sI in anterioarele campanii electorale, Romeo Stavarache a impus pe lista nume care nu au nicio legatura cu Bacaul. Dupa Tudor Chiuariu, care a disparut dupa ce si-a luat mandatul de deputat in Bacau, acum a aparut Nicu Marcu. Cu o caariera construita exclusiv pe slujbe la stat, Marcu a ocupat functii din cele mai importante, sub toate guvernele din anii ’90 si pana in prezent, indiferent ca a fost vorba despre PNTCD, PSD, PNL sau PDL. Interesant este ca ProdCresus, firma primarului Romeo Stavarache, a obtinut in mod constant comenzi si a castigat contracte de milioane de la Romsilva, institutie unde Marcu a avut functii de raspundere, in 2003 devenind director economic al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, iar din ianuarie 2010 revine in domeniul silviculturii, de data aceasta la Ministerul Mediului si Padurilor. Loteria Romana si ANAF sunt alte locuri pe unde “expertul” Marcu a trecut pana sa ajunga candidat in Bacau.

LUCIAN MANUEL CIUBOTARU – afaceri cu primaria si dosarul DNA
Considerat un timp mana dreapta a primarului bacauan Romeo Stavarache, a ajuns in boxa acuzatilor prin interpusi: DNA Bacau i-a trimis in judecata sotia, Gabriela Ciubotaru, director general la Inter Print SRL, dar si una dintre firme, Inter Print, ca persoana juridica, pentru obtinerea ilegala a 162.000 de euro din fonduri europene. Ciubotariu, fost consilier local sI actualmente consilier judetean, nu a recunoscut niciodata ca el sau familia ar mai fi controlat firma din noiembrie 2007, de cand a fost investit in functie si pana in prezent. Dosarul DNA, pe rol la Judecatoria Bacau din 6 noiembrie 2012, deschide cutia Pandorei in legatura cu firma Inter Print, deoarece aceasta a derulat mai multe contracte cu Primaria Bacau exact in perioada 2008-2012, pe cand Lucian Ciubotariu a fost consilier local. Daca acuzatiile DNA vor fi confirmate de instanta prin hotarare definitiva si irevocabila, atunci, de facto, se demonstreaza un conflict de interese care-l pune pe Ciubotariu, in prezent consilier judetean la Bacau, in stare de incompatibilitate. Dosarul DNA pune sub semnul infractionalitatii toate licitatiile si contractele castigate de Inter Print de la Primaria Bacau. In 2007, firma bonei-menajere a furnizat municipalitatii tipizate si imprimate in valoare de 2,3 miliarde lei vechi. In 2008, Inter Print a tiparit buletine de vot la alegerile locale de 3,9 miliarde lei vechi. Felicitarile trimise alegatorilor de Paste si de Craciun in mandatul Stavarache au fost tiparite tot de Inter Print. La fel si publicatia „Mesagerul”, editata in ultimii trei ani, din banii bacauanilor, de Consiliul Local (CL) si Primarie. Anual, pentru un tiraj de 600.000 de exemplare, Inter Print a incasat 1,78 miliarde lei vechi. Inter Print a vandut Primariei si 23.000 de maturi pentru 400 milioane lei vechi.

VIORICA MARCU – incompatibila
Agentia Nationala de Integritate a constatat, la data de 20 martie 2012, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Viorica Marcu, consilier judetean in Consiliul Judetean Bacau. Intr-o comunicare oficiala ANI spune ca Marcu se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 03.07.2008, ca urmare a detinerii simultane atat a functiei de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Bacau, cat si a functiei de Director al Directiei Servicii Publice, in cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv Primaria municipiului Bacau, incalcand, astfel, dispozitiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Potrivit dispozitiilor art. 88, alin. 1, lit. c) din Legea nr. 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, “functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu calitatea de functionar public sau angajat cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local respectiv sau in aparatul propriu al consiliului judetean ori al prefecturii din judetul respectiv”. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

IONEL PALAR – clientul prostituatelor
Siteul sursazilei.ro a dezvaluit ca deputatul PNL Ionel Palar, candidat pentru un nou mandat in Colegiul 7 Deputati, ar fi beneficiat de serviciile sexuale ale prostituatelor din celebra retea de lux condusa de Andreea Marta, sotia lui Codrut Marta, fostul sef de cabinet al ex-presedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Ionel Palar este deputat PNL de Bacau, fost consilier judetean, in 2004, si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau, in 2008. Totodata, in perioada 2005-2008, Palar a fost secretar coordonator al PNL Bacau. O prostituata din reteaua patronata de Andreea Marta a dezvaluit pentru Sursa Zilei ca Ionel Palar a beneficiat de serviciile sexuale oferite de „fetitele” Andreei Marta, ba chiar a ramas dator fata de acestea, in sensul ca a platit, la un moment dat, 250 de euro, in loc de 300, cat trebuia. Ionel Palar a dat deja declaratie procurorilor DIICOT, in calitate de martor.

Acuzat de deturnare de fonduri

Ionel Palar a mai fost in centrul unui scandal. Potrivit jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, deputatul PNL de Bacau, a vandut unei banci doua etaje dintr-o clinica medicala, pe care o construise cu fonduri europene nerambursabile. Potrivit legii, beneficiarii fondurilor PHARE nu pot schimba destinatia initiala a constructiei pentru care au solicitat bani europeni, scrie evz.ro. O parte din Clinica Luxor, unde deputatul Ionel Palar detinea 50% din actiuni, a fost ridicata cu 375.000 de euro din fonduri PHARE. Potrivit Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, in contract se prevede faptul ca spatiul construit nu poate fi vandut sau inchiriat. Cu toate acestea, Palar si asociatul sau, medicul Ciprian Olinic, au vandut parterul si primul etaj al Bancii Italo-Romane, pentru 700.000 de euro. „Nu avea voie nici sa vanda, nici sa inchirieze spatiul, nici sa-i schimbe destinatia. Atata timp cat a primit acesti bani nerambursabili, nu avea voie sa faca asa ceva. Sunt clauze clare in contract. Am solicitat verificarea intregii documentatii”, ne-a declarat directorul Cristian Zampa, de la ADR Nord-Est.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img