Cu putin timp inainte de inceperea sedintei de ieri a CL Bacau, primarul a avut o interventie impotriva magistratilor Tribunalului Sibiu, care urmeaza sa se pronunte in dosarul privitor la valabilitatea certificatului de atestare a dreptului de proprietate a terenului societatii Transport Public. Edilul bacauan a lasat de inteles, utilizand un limbaj aluziv, ca daca vor lua o decizie in defavoarea municipalitatii, magistratii sibieni ar putea fi banuiti ca ar fi luat spaga de la adversari.
Primarul Romeo Stavarache pare sa fie alergic la magistrati. Acestia au fost luati ieri in colimator de edilul bacauan care a tinut sa le transmita judecatorilor Tribunalului Sibiu, instanta care trebuie sa se pronunte asupra legalitatii certificatului de proprietate a terenului de la Transport Public, ca pot fi banuiti de coruptie daca iau o decizie contrara intereselor Primariei Bacau. Utilizand un limbaj aluziv, primarul a atras atentia ca litigiul aflat pe rolul Tribunalului Sibiu este pe punctul de a fi castigat de municipalitate. Ba, mai mult, in incercarea de a denatura realitatea, edilul a confundat Tribunalul Sibiu – instanta care judeca legalitatea certificatului – cu Curtea de Apel Sibiu – asta in conditiile in care judetul Sibiu nu are Curte de Apel.
"Avem ultima infatisare la Curtea de Apel Sibiu. Familia Sechelariu a incercat sa stramute procesul, dar din pacate au pierdut. Daca procesul continua si speram sa fie ultima infatisare, castigam acest teren. Speram ca de data asta familia Sechelariu sa nu mai poata sa mai spaguiasca, in nenumarate randuri, mai ales ca a fost prins ultima data dand spaga 100.000 de euro, stiti foarte bine, prin reprezentanti, prin cei care erau la Transport Public, respectiv directorul de la acea data", a declarat Romeo Stavarache. Primarul a mai spus ca dupa ce "terenul va fi castigat" in instanta din Sibiu, va propune CL Bacau vanzarea acestuia, iar cu banii obtinuti va dispune finantarea lucrarilor de la Spitalul Municipal.
Ce se judeca la Sibiu?
In noiembrie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) decidea stramutarea dosarului nr. 3950/110/2010, aflat – la acel moment – pe rolul Tribunalului Bacau. Potrivit incheierii nr. 4709 din 2 noiembrie 2010, judecatorii ICCJ au apreciat ca existau motive de banuiala legitima asupra faptului ca impartialitatea magistratilor bacauani putea fi influentata in sens negativ de conflictul derulat, de mai multi ani, intre Primarie si compania de transport in comun. Practic, judecatorii ICCJ au apreciat ca, in lumina conflictului orchestrat de ani buni de catre primarul Romeo Stavarache impotriva omului de afaceri Dumitru Sechelariu, obiectul Dosarului nr. 3950/110/2010 nu putea avea parte de o dreapta judecata in instantele bacauane. Dosarul a fost remis, spre judecare, Tribunalului Sibiu. Obiectul dosarului amintit il constituie judecarea legalitatii certificatului de proprietate a terenului apartinand Transport Public, certificat emis de Consiliul Judetean Bacau la data de 15 mai 2009. Eventuala anulare a documentului amintit nu atrage cu sine pierderea terenului de 3,4 hectare detinut de catre societatea de transport in comun, pe strada Narciselor nr. 14 bis, intrucat obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Sibiu nu vizeaza stabilirea unui drept de proprietate.
Spaga lui Sutu, perdea de fum
In contextul apropierii termenului de judecata la Tribunalul Sibiu (programat pe 5 septembrie), Stavarache a incercat o stratagema simplista, aceea de a scoate de la naftalina scandalul de anul trecut, cand un director al Transport Public (Iuliean Sutu), ulterior concediat de societate, a incercat sa mituiasca un judecator de la Curtea de Apel Bacau. In martie 2010, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti decidea respingerea cererii de retinere a omului de afaceri Dumitru Sechelariu, pe motiv ca in dosarul format de procurorii anticoruptie nu existau nici macar indicii (nu probe) care sa duca la concluzia ca fostul primar al Bacaului ar fi savarsit fapte cu caracter penal.
"Concluziile noastre au fost acceptate de catre instanta. Ele au vizat netemeinicia probelor administrate in dosar. Nu exista indicii care sa ateste ca domnul Dumitru Sechelariu ar fi comis o fapta de natura penala. De asemenea, am sustinut faptul ca nu exista probe din care sa rezulte faptul ca lasarea domniei sale in libertate ar constitui un pericol pentru ordinea publica. Un asemenea om nu poate constitui un pericol pentru nimeni", declara – la acel moment – Nicuta Catu Manea, avocatul lui Sechelariu.
DNA a dat o bila alba privatizarii
Privatizarea societatii Transport Public a facut obiectul unor verificari de amploare realizate de procurorii DNA, in urma cu mai multi ani. Mai mult, in urma unei sesizari efectuate de presedintele CJ Bacau – Dragos Benea – DNA a formulat, in mai 2010, o rezolutie potrivit careia privatizarea societatii de transport in comun, precum si circumstantele emiterii certificatului de proprietate de catre CJ sunt perfect legale.
„Nu se poate aprecia ca exista temeiuri convingatoare referitor la existenta elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice (…) cu producerea unui prejudiciu in paguba municipalitatii Bacau, intrucat vanzarea-cumpararea de actiuni s-a facut la valoarea mai mare stabilita de evaluatori (…), conform legii”, precizeaza Rezolutia nr. 65/P/2010 intocmita de procurorii anticoruptie.
Dumitru Sechelariu: "Daca e sa vorbim de spaga, sa vorbim de cocoseii din aur de la Primarie"
Replica fostului primar al Bacaului nu s-a lasat asteptata. Dumitru Sechelariu a declarat cotidianului Desteptarea ca Stavarache a intrat, oficial, in campanie electorala odata cu data de 1 septembrie, prima zi de toamna. Sechelariu a apreciat drept "mincinoase" afirmatiile edilului bacauan.
"Terenul este al societatii Transport Public. La Sibiu se judeca un certificat, un act administrativ. Stavarache e un mincinos. Sa ne amintim ca a mai vandut Gradinita Letea de cateva ori si ea apartine – prin decizia instantelor – fabricii de hartie, sa ne amintim ca si despre spatiile comerciale de la Piata Centrala spunea ca-s ale Primariei si ele apartin, prin hotarare definitiva si irevocabila, Asociatiei Sportive FCM Bacau. Afirmatiile lui Stavarache sunt o minciuna continua", a spus Sechelariu. Omul de afaceri a adaugat ca, amintind despre asa-zisa "spaga de la Transport Public", Stavarache vorbeste de funie in casa spanzuratului.
"Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a decis anul trecut ca nu exista nici macar indicii care sa ma incrimineze in dosarul Sutu. Stavarache vine si vorbeste de spaga? El vorbeste de funie in casa spanzuratului. Daca e sa vorbim de spaga, trebuie sa vorbim de cocoseii, lanturile si ghiulurile de aur primite in punga de anumiti functionari din Primarie, functionari aflati in subordinea directa a lui Stavarache", a conchis fostul primar al Bacaului.
Lucian Bogdanel