In toti anii acestia care au trecut de la marea aglomeratie din ’89 s-au intâmplat lucruri. Multe. Adica, unele obiceiuri au disparut (definitiv, sper) ori s-au diminuat, altele, dimpotriva, s-au accentuat.
De exemplu, telefoanele fixe, cu precadere, au cam devenit obiecte de muzeu, locul lor fiind luat de smartphone-uri, la care, cu zece ani in urma, nici nu gândeai ca o sa ne diversifice viata in asa hal.
Inainte vreme, convorbirile pe fir erau atent monitorizate de baietii cu ochii albastri si tunsori cazone, fara sa-ti dea socoteala de ce o fac, c-asa cerea partidul unic. Si acum, la fel, discutiile „fara fir” sunt atent supravegheate de urmasii celor din vechea trupa, in aceeasi maniera ilegala.
Pe timpuri, blocurile erau impânzite de antene cu patru pâna la 24 de elementi, in incercarea proprietarilor de TV de a capta vreun semnal de la „rusii” de peste Prut, ca o alternativa la cele doua ore de emisie ale televiziunii noastre nationale.
In prezent, abia mai zaresti pe o suprafata de doua quartale o reminiscenta fantomatica a trecutelor vremuri.
Pâna in ’89 si putin dupa, cozile se formau la aproape orice pravalie: la pâine, la tacâmul de pui (mai ales), vândut pe post de carne, la berea de la aprozar (era mai ieftina). In anul de gratie 2013, brutariile s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, la fel si carmangeriile. Nu se mai sta la astfel de cozi.
In schimb, s-a dezvoltat un alt obicei: statul la cozi ca sa-ti platesti datoriile, fie ca e vorba de banci, de furnizorii de utilitati (apa, gaze, curent, Tv sau Internet) sau Fisc. O statistica realizata profesionist, cred, de Banca Modiala (BM) releva faptul ca o firma din România, anual, face nu mai putin de 39 de plati catre stat, in contul taxelor si contributiilor, de trei ori mai mult fata de media U.E.
Pentru a indeplini aceasta corvoada, administratorul sau contabilul firmei isi rupe 200 de ore din viata. Prin urmare, Românica ocupa un rusinos loc 134 in clasamentul Paying Taxes 2014 al BM, fiind devansata de vecinii de la sud de Dunare, bulgari, (locul 81), Republica Moldova (95), Botswana (47), Afganistan (98), Bangladesh (100) si de Bhutan (104), tara pe care multi dinte noi nici nu putem repera pe harta globului pamântesc, fara sa apeleze la sfântul Google.
Prin urmare, statul ne antreneaza din timp pentru a ajunge primii la acest obicei, devenit sport national.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.