16 ianuarie 2025

Statul insistă să împădurească terenurile degradate

Începând de luni, 3 august, proprietarii de terenuri pot obține gratuit bani de la stat pentru înființarea de păduri. Cererile se depun la Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău. Un beneficiar poate primi până la 7 milioane de euro.

În ultimii cinci ani, statul a mai încercat, prin programul „Prima împădurire”, să atragă proprietari de terenuri dispuși să refacă zonele cu vegetație forestieră, însă fără prea mare succes. Cel puțin, la nivel de județ, niciun proprietar de terenuri nu a primit bani de la stat, deși au fost câțiva care s-ar fi arătat interesați de program.



În acest sens, la această nouă sesiune, sunt puse la dispoziție, la nivel de țară, 10 milioane de euro. Sprijinul financiar se acordă deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole și neagricole şi formelor asociative ale acestora, banii putând fi folosiți pentru investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor, cât și pentru împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite.

Bani pentru asigurarea de zone de liniște

Cert este că, dacă ar fi solicitanți, un singur beneficiar ar putea primi pentru împădurire până la 7 milioane de euro pentru un astfel de proiect. „Au venit, anul trecut, vreo doi-trei care aveau câteva hectare de teren care s-ar fi pretat și s-au interesat doar. Când au văzut condițiile și restricțiile care sunt la împădurire, s-au lăsat păgubași, considerând că nu rentează să facă investiții pentru nepoți.

Căci, așa se întâmplă la împăduriri, beneficiile le iau copiii, eventual”, au arătat reprezentanții APIA Bacău. Potrivit instituției, până în prezent, nu au fost depuse solicitări pentru împăduriri, în schimb se înregistrează două dosare la secțiunea de Silvomediu (Măsura 15.1), respectiv municipiul Bacău, cu circa 320 de hectare, și Asociația Composesorală Nicolești, județul Harghita, care deține 287 hectare de terenuri forestiere și în zona județului nostru. Cele două entități, ar urma să primească de la stat aproape 61.000 de euro (municipiul Bacău) și în jur de 55.000 de euro (Asociația Composesorală Nicolești). Sumele vor putea fi folosite, printre altele, pentru asigurarea de zone de liniște și utilizarea de atelaje pentru colectarea de lemn provenit din rărituri. Cererile de finanțare se pot depune până pe 11 decembrie 2020.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img