20 noiembrie 2024

Statul ii va despagubi pe fermierii calamitati de seceta

Pâna saptamâna trecuta, erau inregistrate zeci de mii de hectare cu diferite culturi compromise, in diferite procente, de lipsa precipitatiilor. Potrivit Directiei Agricole Bacau, cele mai afectate au fost culturile de porumb – aproape 15.000 de hectare, grâu – circa 9.000 de hectare, si floarea soarelui – in jur de 5.800 de hectare. Acestora li se adauga alte 927 de hectare de rapita, 874 hectare de soia, 447 de orzoaica, 96 de ovaz, 98 de orz, 97 de sorg, 167 de livezi, 1.496 de nutret au plante furajere si 1.115 de pasuni.

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei vor primi despagubiri, insa, abia dupa finalizarea evaluarilor facute de comisiile constituite pe lânga prefecturi. „In prezent, inca se primesc procese verbale din teritoriu cu suprafetele afectate de seceta. Zilnic, se actualizeaza aceste date, astfel incât este foarte posibil ca, pâna la finalizarea datelor, odata cu încheierea campaniei de recoltat, sa avem suprafete mult mai mari”, a declarat Elena Lupu, directorul Directiei Agricole Bacau.



Cele mai afectate de seceta sunt culturile din zona Sascut – peste 3.100 de hectare, Beresti Bistrita – circa 1.500 de hectare, Damienesti – 2.134 hectare, Dealu Morii – 1.630 de hectare, Filipesti – peste 1.700 de hectare, Itesti – 1.300 de hectare etc. Cert este ca, pentru fermierii mici care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivata, statul, prin Ministerul Agriculturii, va interveni cu un ajutor sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetara, în functie de resursele pe care le va primi, sa acorde aceste despagubiri în 2015. Însa, in privinta marilor fermieri, pentru a se putea acorda despagubiri, trebuie mai intâi notificata Comisia Europeana, intrucât valoarea despagubirilor este mult mai mare.

Din pacate, nici macar ploile din ultimele zile nu mai pot salva culturile agricole din judet. In cel mai bun caz, precipitatiile de acum vor folosi la pregatirea culturilor de toamna si însamântari. Desi, specialistii Autoritatii Nationale de Meteorologie au avertizat ca araturile în vederea însamântarilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu cu dificultate, din cauza mentinerii deficitului de umiditate din sol.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014