Simpozionul Internațional ,,Viitorul comun în spațiul Comunității Europene”, care a avut loc la Slănic-Moldova, în perioada 21 – 23 iulie, s-a finalizat cu adoptarea unor rezoluții istorice în privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).
După ce primele două au vorbit despre promovarea ideii că România, prin instituțiile sale, va deveni un îndrumător al Republicii Moldova în pașii pe care îi are de făcut pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene, ca și despre depunerea de eforturi comune în scopul „actualizării în anul 2023 a Black Sea Security Act 2022”, cel de-al treilea a fost primit cu un interes deosebit, în special de autoritatea și comunitatea locală. Este vorba despre ,,Înființarea și promovarea Forumului Slănic-Moldova”, în fapt, o ,,platformă menită să asigure permanentizarea conlucrărilor bilaterale, prin întâlniri de lucru, care să asigure reprezentarea dimensiunilor parlamentare, guvernamentale și ale administrației publice locale, axate pe obiectivele comune economice și culturale care să îndeplinească așteptările cetățenilor”.
În discuțiile purtate la Slănic-Moldova, între primarul stațiunii, Gheorge Baciu, și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, s-au pus bazele acestui proiect de mare anvergură, care a fost susținut în unanimitate atât de parlamentarii români cât și de cei moldoveni. Printre aceștia s-au numărat deputații moldoveni, Olesea Stamate și Petru Frunze, liderul grupului PNL din Senat, Cătălin-Daniel Fenechiu, ministrul Mediului, Mircea Fechet, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, cărora li s-au adăugat și alți oameni politici.
,,Prutul ne desparte, Slănicul ne unește!”
Acesta este sloganul pe care primarul Gheorghe Baciu îl prezintă pe capul de afiș al activităților cultural-artistice pe care stațiunea Slănic-Moldova le desfășoară în parteneriat cu localități din Republica Moldova. De altfel, deputatul moldovean Petru Frunze a subliniat rolul primarului Gheorghe Baciu, în susținerea și consolidarea cooperării dintre România și Republica Moldova, drept pentru care, acesta din urmă a și fost ales în funcția de copreședinte al Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM).
Primarul stațiunii Slănic-Moldova, ,,un simbol al românismului în Republica Moldova”
Și tot Petru Frunze a mai afirmat că ,,primarul Gheorghe Baciu este un simbol al românismului în Republica Moldova”. De altfel, primarul din Slănic-Moldova este și singurul primar din România care a efectuat cele mai multe vizite în ultimii doi ani pe meleagurile moldovene, de dincolo de Prut. Iar implicarea sa într-o serie de proiecte comune, care vizează cele două țări s-a concretizat atât în plan cultural-artistic (în stațiune este organizat vara, cel mai mare Festival al fanfarelor din România, la care participă nouă orchestre de fanfară din Republica Moldova, timp de 80 de zile!), cât și în cel politic, prin organizarea acestui simpozion și contribuția la înființarea ,,Forumului Slănic-Moldova”, care consolidează cooperarea bilaterală și sprijină reformele esențiale din Republica Moldova.
,,Este o mare onoare pentru mine invitația de a participa la lucrările simpozionului, proiect pe care l-am discutat și creionat cu primarul Gheorge Baciu, aici, în frumoasa stațiune, Slănic-Moldova. Îi mulțumesc inimosului primar pentru preocuparea lui continuă la dezvoltarea comunităților din țările noastre, la susținerea cu tărie a înfrățirii dintre acestea și la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prin deciziile luate aici, simt că se apropie mari evenimente, istorice și de bun augur pentru națiunile noastre”, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului din Republica Moldova.
,,Îl felicit pe primarul Gheorghe Baciu pentru tot ceea ce face în planul întăririi relațiilor noastre cu moldovenii de peste Prut. Slănic-Moldova este nu doar Perla Moldovei, ci și Perla Basarabiei, deoarece, pe an ce trece, stațiunea este tot mai vizitată de către frații noștri din Moldova, care o îndrăgesc tot mai mult… De ce sunt atât de necesare astfel de evenimente? Pentru că, cel mai important lucru este conexiunea și relația pe care o ai cu decidenții, cu primarii, cu parlamentarii, iar aceste lucruri nu se pot face altfel, decât prin mese rotunde, prin simpozioane, prin întâlniri, prin cât mai multe discuții, pentru că, întotdeauna, interesele și deciziile strategice sunt influențate de conexiunile personale, de relația personală și de gradul de respect de care se bucură decidenții, unii în ochii celorlalți”, a ținut să precizeze senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu.
,,Este o mare bucurie pentru mine, pentru colegii mei și comunitatea slăniceană, înfăptuirea acestei mari dorințe, la care am visat încă de acum patru ani, cea potrivit căreia, Slănic-Moldova trebuie să devină un loc de întâlnire între București și Chișinău, să redevină practic, un loc vizitat, un loc unde să se discute și să se decidă proiectele de viitor ale românilor de pretutindeni. Iată, acum s-a făcut un prim și mare pas prin înființarea Forumului și vă asigur pe această cale, că și de-acum înainte, Slănic-Moldova va fi o gazdă la fel de ospitalieră și prietenoasă și că aici vom putea fi împreună din mai multe zone ale decidenței, respectiv Parlament, Guvern, autorități locale. Vă mulțumesc tuturor pentru implicare și participare și vă doresc să vă întoarceți cu bine acasă, mai întăriți, mai încrezători în ziua de mâine și în viitorul nostru comun”, a spus și primarul Gheorghe Baciu.
La Forumul de la Slănic-Moldova a mai participat și ministrul Mediului, Mircea Fechet. Domnia-sa a apreciat bunele relații dintre cele două țări și a exprimat bucuria de a discuta noi proiecte alături de prieteni și parteneri, colaborarea dintre cele două țări în domeniul mediului fiind una extinsă, cu multe proiecte referitoare la gestionarea apelor, sectorul forestier, schimbările climatice și siturile contaminate.
Din programul simpozionului
Atmosfera caldă, deosebit de plăcută și prietenească a fost întregită de programul bine ales de către autoritățile locale pentru un astfel de eveniment, desfășurat chiar de ,,Zilele orașului Slănic-Moldova” și care a cuprins printre altele, ture ghidate în Parcul Central al stațiunii, pe Aleea Izvoarelor, la pârtia de schi ,,Nemira”. Aici, la cota 725, oaspeții au fost întâmpinați cu bucate tradiționale produse de către unul dintre consilierii locali ai stațiunii. Nu au lispit din programul artistic, seratele muzicale, care au inclus muzică ușoară și populară, ca și intermezzo-uri susținute de muzicieni ai Filarmonicii din Bacău. Și un fapt inedit, care i-a surprins în mod plăcut pe oaspeții stațiunii: schimbatul datei din calendarul floral al parcului stațiunii, care devine o tradiție a întâlnirilor la nivel național și internațional pe care le organizează primăria localității.
Cu ocazia simpozionului au mai avut loc și două prezentări la fel de interesante și captivante, ca și lucrările din cele trei zile: ,,Servicii de cercetare privind efectul apelor minerale de la Slănic-Moldova, din Izvorul Nr. 1 și Izvorul Nr. 1 Bis, asupra stării de sănătate”- Dr. Biolog Constantin Munteanu, cercetător științific, doctor în biologie, angajat în cercetarea științifică din domeniul recuperării, medicinei fizice și balneologiei la Spitalul Clinic de Urgență ,,Bagdasar-Arseni” din București; ,,Digitalizarea stațiunilor balneoclimatice. Aplicația ,,Teleport Slănic Moldova”- Stas Balaur, investitor și IT-ist din Chișinău.
La Forumul de la Slănic-Moldova au participat 31 de parlamentari și 30 de primari din România și Republica Moldova, o nouă și bună ocazie de reînnoire a înfrățirii dintre cele două țări vecine și bune prietene, de acum și dintotdeauna.
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.