26 octombrie 2024
ActualitateStatistica nu greseste

Statistica nu greseste

Soferii inconstienti produc majoritatea accidentelor

In ultimii ani, in Bacau a crescut numarul accidentelor de circulatie, mai ales al celor grave, soldate cu morti si raniti. Din cercetari s-a stabilit ca una din cauzele producerii acestor evenimente nedorite este comportamentul inadecvat al soferilor an trafic.



Numai anul trecut, pe strazile si soselele din intreg judetul au avut loc 831 accidente rutiere. Din acestea, 375 au fost evenimente rutiere grave, in urma carora 91 de persoane si-au pierdut viata, 344 persoane au fost ranite grav, iar alte 644 persoane au suferit vatamari corporale usoare. In privinta cauzelor producerii evenimentelor rutiere, datele statistice arata ca cele mai multe, 72, s-au produs pe fondul traversarilor neregulamentare din partea pietonilor. Au murit astfel 19 persoane si au fost ranite grav 53. Pe locul 2 an topul cauzelor generatoare de evenimente rutiere grave se afla neadaptarea vitezei la conditiile de drum, fapt care a dus la inregistrarea a 17 morti, 59 raniti grav si 33 raniti usor.
Avand la baza toate aceste cauze, Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii a realizat un studiu asupra atitudinilor an trafic ale conducatorilor auto. Studiul arata ca marea majoritate a conducatorilor auto se autopercep ca avand un comportament prudent si destul de prudent. Dar, chestionati asupra ancalcarii unor reglementari rutiere, un procent semnificativ dintre acestia au declarat ca ancalca frecvent regulile de circulatie. De exemplu, o cincime dintre respondenti afirma ca depasesc frecvent limita legala de viteza pe autostrazi sau pea drumurile nationale, antre localitati. an plus, aproximativ o treime dintre soferi declara ca depasesc uneori viteza legala, atat an localitati, cat si an afara acestora. Acelasi tip de atitudine se vede si an aprecierea riscului conducerii sub influenta alcoolului: consumul de alcool a fost cotat de cei mai multi dintre subiecti ca cel mai important factor de risc an traficul rutier. Totusi, unii respondenti au declarat ca exista cantitati de alcool pe care le pot ingera fara ca aceasta sa le afecteze performanta la volan sau ca au condus sub influenta alcoolului an situatii considerate de risc minim: cantitate de alcool moderata, care nu ai afecta, drum scurt de parcurs, o situatie de urgenta. Astfel, o treime dintre conducatorii auto au declarat ca pot consuma 1-2 sticle de bere, 1-2 pahare cu vin sau chiar 50 ml de spirtoase fara ca aceasta sa le afecteze capacitatea de a conduce an siguranta. In final, cea mai mare parte a celor chestionati au demonstrat ca nu cunosc prevederile legale referitoare la consumul de alcool, declarand fie ca nu cunosc limita legala a concentratiei de alcool an sange, fie indicand diverse valori ale acesteia.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img