8 noiembrie 2024

Statie de carburant parasita, in centrul orasului

Când vedeam prin filmele americane cladiri si fabrici parasite, distruse, strazi si blocuri intregi devastate, ba chiar si orasele pustii, imi ziceam ca este regie, film, nu este posibil. Multi ani am ramas cu acea impresie, pâna când aceste imagini, „peisaje”, au devenit realitate si la noi. Mai multe blocuri de nefamilisti din diferite cartiere ale oraselor au fost devastate, fabrici cu o istorie ce se leaga de cea a orasului au ramas de izbeliste. Sinistru.

Peste aceste ruine, au aparut, mai târziu, diferite magazine, mall-uri, depozite, insa mai sunt destule asemenea relicve prin oras. Curios este ca multe dintre acestea sunt „opere” postdecembriste, cum ar fi statiile de benzina, care, intr-o perioada au prosperat, amplasate, in multe cazuri, chiar in centrul orasului.



Pe Stefan cel Mare, o asemenea statie a subcombat dupa doar vreo cinci ani de functionare, fiind parasita, devenind pericol public pentru sanatatea locuitorilor din zona, dar si pentru arhitectura zonei. A avut aceeasi soarta si o statie de pe Milcov (dezafectata acum), dar si Statia de pe Oituz (vizavi de RMB).

Aici, pompele au fost scoase, cladirea administrativa darâmata. A mai ramas doar scheletul metalic si o sigla, care apartine unei firme din Onesti – RAFO. De ce nu este dezafectata? De ce continua sa polueze spatiul, vederea? Nu-i normal ca societatea, persoana care a construit, a câstigat un timp bani, sa si-o ia, daca nu-i mai trebuie?

De ce sunt obligati cetatenii sa suporte zilnic agresiunea acelei urâtenii nefolositoare? De ce autoritatile locale (cele de urbanism, de Mediu etc.) nu se sesizeaza, nu fac ceva pentru a aduce terenul la stadiul initial si, apoi, eventul, sa se amenajeze altceva, o parcare, de care este nevoie, un spatiu verde, in mare suferinta in zona? Tot stam la mâna unora care nu au nici respect si nici bun simt fata de oras, fata de locuitori.

Primaria are obligatia sa-si intre in atributiuni, sa someze, sa amendeze. Sunt legi clare in domeniu. La cererea noastra, prin purtatorul de cuvânt, Primaria Bacau ne ofera urmatorul raspuns: „Terenul este proprietate privata. Tot ce este acolo are autorizatie de constructie legala. Primaria nu poate darâma o constructie legala de pe o propritate privata, care, in conformitate cu legislatia in vigoare: «este garantata si ocrotita în mod egal de lege, indiferent de titular».

Acum, acea statie nu functioneaza, insa, nu stim daca, in viitor, proprietarul nu-si reia activitatea.”

Am incercat sa aflam cine este proprietarul fostei statii de distribuire a combustibilului, de pe Oituz. Cum, pe un panou, mai este inca sigla firmei RAFO Onesti, am solicitat informatii de la purtatorul de cuvânt al societatii onestene. „Acea statie, cât si una de pe Calea Moldovei, au fost proprietatea RAFO, insa, de mai multi ani, le-a vândut. Responsabilitatea a ceea ce este acum acolo apartine noului proprietar”, ne spune Ioan Marian.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014