Lotul national de fotbal pentru nevazatori al României s-a pregatit in Bacau
Este un altfel de fotbal. Mai lent, mai putin tehnic si mai lipsit de spectaculozitatre. Dar e fotbal: fotbal pentru nevazatori.
Introdus in România in urma cu doi ani, fotbalul pentru nevazatori se deosebeste categoric de celalalt sport cu mingea destinat persoanelor cu deficiente de vedere, golbalul. De la modul de lovire al balonului si pâna la numarul de jucatori, totul difera.
Doar pasiunea este aceeasi! La finalul saptamânii trecute, lotul national de fotbal pentru nevazatori al României s-a pregatit in Bacau. Locatia nu a fost aleasa intâmplator, deoarece Bacaul da campioana nationala la acest sport.
Si mai da si sase jucatori lotului reprezentativ: Florin Covaci, Maxim Ceasar, Ionut Anton, Lucian Sumanaru, Iulian Cioineac si Vasile Damian. „Speram ca toti acesti jucatori sa ramâna in circuitul echipei reprezentative, dupa cum speram ca luna viitoare sa aducem un nou titlu national in Bacau. Finala campionatului va avea loc la Pitesti, iar noi ne vom bate cu Argesul, Clujul si cu Satu Mare”, explica profesorul Paul Deboveanu, „sufletul” echipei bacauane.
Lotul national este condus de antrenorul Attila Veres si de Sorin Lepadatu, care indeplineste si functia de vicepresedinte al Comitetului Paralimpic Român. „Fotbalul pentru nevazatori se aseamana destul de mult cu futsalul. Se joaca 4+1 cu precizarea ca jucatorii sunt legati la ochi deoarece unii dintre ei ar putea avea un rest de vedere, in timp ce in rolul portarului gasim o persoana fara deficienta vizuala.
Jucatorul cu mingea trebuie sa rosteasca in permaneta cuvântul Ultimul stagiu de selectie va avea loc in perioiada 4-9 noiembrie, la Cluj, insa „tricolorii” vor reveni cu placere in Bacau, anul viitor. „Ne simtim foarte bine aici”, precizeaza vicepresedintele Comitetului Paralimpic. „Pentru ca ospitalitatea noastra sa fie desavârsita, ar trebui sa avem, insa, si un teren imprejmuit cu mantinela, asa cum cere regulamentul”, marturiseste profesorul Deboveanu, care adauga: „Poate ne ajuta Primaria cu acest aspect”. Noi le-am deschis ochii, dom’profesor!
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro