Până la ce înălțime se întinde spațiul aerian al unei țări? V-ați pus o asemenea întrebare? Și dacă da, ați găsit răspuns? Întrebarea are schepsisul ei. Evident, că bunul simț ne spune că spațiul aerian nu poate fi infinit ca înălțime, pentru că s-ar ajunge la situații în care Soarele sau Luna să între accidental în spațiul aerian al vreunei țări. Sau, mai simplu: sateliții de comunicație sau cei de spionaj când trec pe deasupra unei țări, trec prin spațiul ei aerian?
Iată o bună întrebare la care nu veți găsi răspunsul pentru că tentativele de a stabili o limita de înălțime a spațiului aerian, adică limita unde se termină, din punct de vedere juridic, atmosfera terestră și începe spațiul cosmic, au fost sabotate, în permanență, de americani. Practic, în ziua de astăzi nu există nici o reglementare internațională care să stabilească la ce înălțime poate trece un obiect fără să violeze spațiul aerian al unei țări.
Așa se face că sateliții, indiferent de natura lor, circulă în voie pe deasupra SUA, Rusiei sau Chinei fără ca, deocamdată, aceste țări să încerce să-i doboare pe motiv că au intrat, fără permisiune, pe teritoriul lor. Întrebare: un balon care zboară la o înălțime foarte mare încalcă sau nu spațiul aerian al unei țări?
Iată că nu se poate da răspuns. Și toată America s-a trezit cu un balon chinezesc care zbura la o înălțime de vreo 20 de km, cu 10 km mai sus decât zboară, în mod obișnuit, avioanele de pasageri.
Și dintr-o dată pe americani i-a cuprins panica. Povestea despre balonul chinezesc a înnebunit lumea, e peste tot la știri, în discuții, pe rețelele sociale, în mesajele politicienilor. Se aude că vreo 20.000 de americani au tras cu propriile arme spre balonul aflat la o înălțime la care nici artileria antiaeriana nu prea ajunge. Pâna la urmă, un avion de vânătoare a fost ridicat ca să doboare balonul după ce acesta a reușit să traverseze toata America și a ajuns deasupa oceanului.
Înca o dată, SUA stabilesc un precedent: de acum este absolut în regulă să tragi cu rachete în orice obiect necunoscut care ți-a ajuns deasupra teritoriului. Fie el și un balon meteo evadat, după cum spun chinezii. Dar dacă a fost un balon spion, cum au sustinut americanii, ce facem cu sateliții militari care chiar spionează, pentru că fix pentru asta au fost construiți și lansați?
Conform logicii SUA, dacă un obiect străin se află deasupra teritoriului tău, îl dai jos cu aviația militară, nu mai stai la discuții… Cum spuneam, s-a creat un nou precedent periculos…