14 septembrie 2024
EvenimentStart la Simpozionul National de Estetica

Start la Simpozionul National de Estetica

Academicieni, cadre didactice universitare, profesori bacauani si iubitorii de cultura si arte s-au reunit ieri seara la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, la deschiderea Simpozionului National de Estetica.

Ajuns la editia a XVII-a, evenimentul se va derula pe parcursul a trei zile, timp in care vor avea loc dezbateri pe teme de estetica, dar si momente culturale, prezentari de carte si vernisaje. „Simpozionul reuneste la Bacau nume importante ale culturii, stiintelor, artei din Romania, este un eveniment important nu numai pentru cultura moldava, ci spunem noi, pentru ce inseamna cultura in Romania si in afara granitelor ei. Este unul din cele mai importante evenimente culturale ale anului in Bacau”, a explicat Geo Popa, directorul centrului. Aceasta editie vine in momentul in care se implinesc 25 de ani de la trecerea in nefiinta a celui care a dat numele centrului. „Este o modalitate de a ne arata iubirea pentru valorile culturii din Romania”, a mai spus Geo Popa.

Un program incarcat



Simpozionul a debutat cu spectacolul cartii. Academicianul Solomon Marcus a prezentat publicului cea mai recenta carte a sa: „Paradigme universale”. „Este o carte care strange la un loc cinci carti anterioare si propune o alta privire asupra culturii, diferita de ceea ce prezinta scoala, o segmentare a cunoasterii pe discipline. Cartea mea li se adreseaza tinerilor, pentru ca ei au mintea mai proaspata si sunt mai receptivi la lucruri noi, altele decat i-a invatat scoala”, a explicat academicianul. Prezentarea acestuia a fost urmata de cea a lui Dan Petrusca, a cartii „Si toate celelalte cuvinte”. Si lansarea nr.37 a revistei „Vitraliu” a fost pe agenda deschiderii evenimentului. Iar acestea au fost doar introducerea pentru lucrarile propriu-zise ale simpozionului. „Unicitatea acestei manifestari consta in faptul ca pe langa temele pe care punem in discutie aici, avem si alte activitati care se desfasoara, care inseamna o estetica aplicata. Nu ramanem la discutarea unor concepte si principii estetice, ci vedem cum sunt acestea aplicate in diferitele domenii de cultura, muzica, arta plastica”, a explicat secretarul stiintific al Academiei Romane, prof.univ.dr. Marin Aiftinca, un prieten mai vechi al actiunii.

Dezestetizare artei, in discutie

Astazi si maine, oamenii de cultura isi vor prezenta opiniile cu privire la tema din acest an a simpozionului: „Opera de arta si dezestetizarea artei”. Prima dezbatere are loc la Universitatea „George Bacovia”, astazi de la ora 11. „Cred ca este o tema care va atrage atentia oamenilor, dar si a consumatorilor de cultura, mai ales in aceasta perioada. Este o manifestare unica in tara, iar centrul universitar Bacau este alaturi de acest eveniment”, a explicat rectorul Universitatii „George Bacovia”, prof. Dumitru Bontas. Tot astazi, se vor decerna diplomele de excelenta si premiile Centrului de Cultura. Festivitatea este urmata de un concert de gala. A doua dezbatere este gazduita de Universitatea „Vasile Alecsandri”, vineri, de la ora 11.
Andreea Gavrila



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img