18 ianuarie 2025

Start la „Marea Numaratoare”

Astazi este prima zi a Recensamantului populatiei si locuintelor. Recenzorii vor bate la usile noastre pentru a ne cere informatii cu privire la situatia locativa si membrii familiei si suntem obligati prin lege sa raspundem intrebarilor.

Momentul de referinta al Recensamantului populatiei si al locuintelor este ora 0, din data de 20 octombrie 2011. Practic, din aceasta dimineata, recenzorii vor lua la pas sectorul lor pentru a completa chestionarele care contin intrebari despre locuinta si familie. Toata actiunea va dura pana pe 31 octombrie, iar dupa procesarea datelor vom sti cu exactitate cati locuitori avem in municipiu si judet, dar si alte informatii cum sunt ocupatia, studiile absolvite, religia si chiar daca suntem utilizatori ai internetului sau nu. Pana la intrebari insa, cum suntem siguri ca cei care ne bat la usa sunt cu adevarat recenzori?
"Obligatoriu, fiecare recenzor trebuie sa aiba ecusonul in piept. Pe ecuson sunt scrise numele, numarul sectorului, localitatea, judetul, semnatura presedintelui comisiei locale de recensamant. Recenzorul trebuie sa prezinte si cartea de identitate cu acest ecuson, pentru a se vedea ca sunt identice. Un element prin care oamenii il pot identifica este si mapa in care isi ia formularele zilnice, inscriptionata cu semnele recensamantului", a precizat Eugenia Harja, director al Directiei Judetene de Statistica. Bineinteles, recenzorul va avea asupra sa si o serie de chestionare, de diverse culori, in functie de informatiile pe care le va completa.

Care sunt obligatiile cetatenilor?



Singurul document pe care sunteti obligati prin lege sa il prezentati este cartea de identitate, buletinul, permisul de sedere sau pasaportul pentru a inscrie codul numeric personal si a va confirma identitatea. Alte documente vor putea fi consultate de recenzor, doar cu acceptul dumneavoastra. Pentru ca interviul sa dureze cat mai putin, este indicat sa pregatiti urmatoarele informatii: codul numeric personal, data stabilirii in localitate, denumirea institutiei de invatamant absolvite si a celei pe care o urmati (daca este cazul), ocupatia, denumirea unitatii la care lucrati, perioada construirii cladirii in care se afla locuinta dumneavoastra, suprafata camerelor de locuit.

"Turistii" trebuie sa isi anunte plecarea

Cei care intentioneaza sa plece din localitate pentru o perioada care coincide cu recensamantul, trebuie sa anunte acest lucru si sa solicite recenzarea sau sa prezinte la comisia locala sau judeteana de recensamant pentru completarea datelor. In caz contrar, sunt pasibile de amenda. Tot amenda risca si cei care nu ofera datele solicitate recenzorilor sau ii impiedica in activitatea lor. Sanctiunile pornesc de la 1.500 de lei si pot ajunge la 4.500 de lei, iar echipele care vor aplica amenzi au fost deja fixate de Comisia judeteana. Pe tot parcursul derularii actiunii, toate neregulile sau alte probleme pot fi sesizate la numarul de telefon de permanenta, intre orele 8 si 20, al Comisiei judetene de recensamant: 0234/541.900 sau al Comisiei locale – 0234/984. Informatiile inregistrate au caracter confidential si vor fi folosite in scopuri statistice, in caz contrar si recenzorii sunt pasibili de amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img