11 ianuarie 2025

Start în Programul IMM Invest Plus

De astăzi, începând cu ora 10,00, IMM-urile se pot înscrie la creditele bancare garantate de stat din programul IMM Invest Plus, cu toate componentele sale, în valoare de 4 miliarde de euro. Debutul programului fusese anunțat, inițial, pentru data de 12 septembrie, termen nerespectat, însă, întrucât nu fusese emisă o decizie a Comisiei Europene. Numărul estimat de beneficiari este de aproape 25.000.

Cert este că perioada derulării Programului este 15 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, timp în care antreprenorii se pot înscrie pe site-ul imminvest.ro, cu posibilitatea de a obține garanții de stat la creditare. Antreprenorii vor putea, astfel, accesa fondurile puse la dispoziție prin intermediul Programului IMM Invest Plus, utilizând oricare din componentele sale: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest. Programele se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Se estimează că cele 4 miliarde de euro alocate acestui program vor ajunge pentru circa 25.000 de beneficiari. Subvențiile acordate de stat vor ajuta firmele să își mențină locurile de muncă, asigurând, totodată, viabilitatea afacerilor și dezvoltarea acestora.



Comisioanele bancare și dobânzile, subvenționate de stat

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi care vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate. În plus, dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni. Valoarea maximă de finanțare acordate unui beneficiar este de până la  5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru (cu excepția domeniului producției primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului), respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții, cu un procent de garantare de maximum de 90%. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni, pentru creditele de investiții, și de 36 luni, pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Detalii despre program

În structura programului IMM Invest Plus intră componenta IMM Invest România prin care se facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv a profesioniștilor. Aceștia pot accesa unul sau a mai multe credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni. O altă componenta a programului este Agro IMM Invest, dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștiilor din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Acest subprogram include și o componentă nerambursabilă, de maximum 10% din valoarea finanţării garantate.

Condiția este încadrarea în plafonul de 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar. Componenta IMM Prod vizează acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri din zona urbană, care activează în sectoare productive. Sunt eligibile achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producție sau demararea de activități noi de producție, achiziția, amenajarea de terenuri și achiziția/construcția de hale destinate producției, achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activează și dezvoltă proiecte în industria producătoare, achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu care să genereze eficiență energetică consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare ș.a.

Prin componenta Garant Construct se dorește acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură, dar și Unitățile Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune). Și aici există o componentă neramburasabilă de până la cel mult 10% din valoarea finanțării garantate.

În fine, prin subprogramul Innovation, se sprijină capacitatea de inovare, susținerea la export a IMM-urilor cu activitate în comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion euro, iar prin Rural Invest, se susține activitatea întreprinderilor care își localizează producția în mediul rural și urban mic (fermieri, asociaţii agricole, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, precum şi întreprinderile care își desfășoară activitatea în alte domenii decât al agriculturii, pescuitului sau acvaculturii și industriei alimentare, și care au făcut investiții din fonduri europene).

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img