Comisiile din cadrul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bacau au lucrat in ultima perioada la elaborarea unei sinteze, importanta pentru mediul de faceri din Bacau si nu numai, numita „Starea economiei judetului Bacau in 2008”. Sintezele realizate contin cele mai noi raportari realizate Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, referitor la situatiile financiare ale societatilor care activeaza in judet. „Materialul este structurat in mai multe capitole, referitoare la economia mondiala, a Romaniei, a regiunii si judetului, situatia diferitelor ramuri ale industriei, ale domeniului constructii, servicii s.a. Capitole separate au fost rezervate investitiilor straine si evolutiei IMM-urilor”, ne-a precizat Mihai Tulbure, directorul CCI Bacau. Lucarea sinteza se poate consulta si pe site-ul institutiei din Bacau.
S-au redus importurile in 2009
Un capitol separat este rezervat economiei judetului Bacau, care a suportat aceeasi tendinta ca si alte judete ale tarii de la debutul crizei. Exportul, importul, constructiile si locurile de munca, zotehnia si productia nimaliera au suportat scaderi comparativ cu lunile anterioare din anul 2008. In anul 2008, volumul exportului bacauan a fost cu 25% mai mic decat in anul precedent. Judetul exporta textile, produse din lemn (13,7%) si masini (15,6%). In ianuarie 2009, importul a ajuns la 21 de milioane de euro, cu 30% mai mic decat in ianuarie 2008. Totusi, soldul balantei de comert exterior a fost pozitiv, de 286 de milioane de euro iar gradul de acoperire a fost de 109%.
[ad#stire] „Bacauanii au importat textile, masini, echipamente, metale si mijloace de transport. Judetul ocupa locul al doilea, dupa volumul exportului, in Regiunea Nord-Est, dupa judetul Neamt, si a realizat 20,1% din volumul total al regiunii. La import, insa, judetul ocupa locul al doilea dupa Iasi”, se arata in materialul realizat de CCI Bacau.
Mircea Merticariu