17 octombrie 2024
Actualitate„Ștafeta Veteranilor” pe Traseul Roșu Invictus 2024, din Bacău la Piatra Neamț

„Ștafeta Veteranilor” pe Traseul Roșu Invictus 2024, din Bacău la Piatra Neamț

„Ștafeta Veteranilor” purtată din 5 octombrie până pe 25 octombrie pe Traseul Roșu Invictus până la Carei a ajuns marți, 15 octombrie de la Bacău la Piatra Neamț. Voluntarii echipei din Bacău și reprezentanții Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor s-au întâlnit la Monumentele Eroilor Patriei din Cimitirul Central și Cimitirul Eroilor de pe strada Constanței, unde au depus jerbe și coroane de flori. Voluntarii au plecat apoi, în maraton, la Mărgineni și la Hemeiuș, apoi au parcurs drumul până la Piatra Neamț. La aceste evenimente a fost prezent și reprezentantul Filialei Cultul Eroilor din Roman, col. (rtr) Dan Botezatu.

 



La monumentele eroilor din Cimitirul Central din Bacău au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Eroilor Patriei și la Monumentul tinerilor băcăuani căzuți în Revoluția din 1989. Acolo, despre semnificația proiectului Invictus „Ștafeta Veteranilor” a vorbit președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu.

Echipa de voluntari nu a putut intra și în Cimitirul Eroilor de pe Strada Constanței, pe poarta căruia trona un lacăt, dar au lăsat acolo o coroană de flori. Apoi au pornit, tot în maraton, spre Mărgineni.

În comuna din vecinătatea Bacăului participanții la maraton s-au oprit la Monumentul Eroilor din cele două războaie mondiale, monument ridicat în anul 2009 chiar în vecinătatea Primăriei. Acolo s-au întâlnit cu primarul comunei, Gheorghiță-Benoni David, care a ținut o scurtă alocuțiune în care a subliniat, de asemenea, semnificația evenimentului. „Comemorăm , alături de membrii comunității noastre și de inimoșii maratoniști – a spus primarul – , jertfa și efortul susținut al românilor și credința că toată suflarea românească trebuie să trăiască într-un singur stat”. La monument a fost depusă, apoi, o jerbă de flori.

La Monumentul Eroilor din centrul comunei Hemeiuș maratoniștii s-au întâlnit cu primarul Constantin Sava, care a oferit câteva date despre construirea și amenajarea monumentului. Tot acolo, Filiala Cultul Eroilor a oferit coordonatorului Ștafetei Veteranilor, Gheorghe Ifrim, Insigna Asociației Naționale Cultul Eroilor. La rândul său, Gheorghe Ifrim a înmânat fostului prefect Lucian Bogdănel, participant la maratonul Invictus pe traseul Bacău-Mărgineni-Hemeiuș, și președintelui Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, „Certificate de apreciere” pentru participarea la maraton și pentru sprijinul acordat proiectului Invictus, certificate semnate de Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

 

Maratoniștii și-au continuat, apoi, drumul prin Lespezi, Buhuși – din județul Bacău și Podoleni, Zănești, Săvinești și Piatra Neamț – din județul Neamț. Pe parcurs s-au oprit la monumentele eroilor și au depus flori. La fiecare monument ștafeta a fost preluată de câte un alt membru al grupului.

Iar la Unitatea Militară a Batalionului 634 de Infanterie Petrodava a avut loc predarea și primirea Ștafetei Roșii, care de miercuri, 16 octombrie, până pe 25 octombrie, va fi dusă mai departe, la Iași și Chișinău, la Botoșani, Suceava, Bistrița, Baia Mare și la Carei. În județul Neamț, ștafeta a fost predată și primită de cei mai tineri voluntari ai echipelor care au reprezentat județele Bacău și Neamț.

 

„Ștafeta Veteranilor” este un proiect Invictus România, dedicat dragostei de țară și respectului față de veteranii și eroii de ieri și de azi ai României, ajuns la ediția a XI-a și are loc în perioada 5-25 octombrie pe trei trasee care străbat întreaga țară. Fiecare traseu are una dintre culorile drapelului național, roșu, galben și albastru, care vor fi parcurse de peste 1.000 de voluntari. Traseul Roșu pornește din Călărași, Traseul Galben din Giurgiu, Traseul Albastru din Târgu Jiu, iar voluntarii care le parcurg vor ajunge, pe 25 octombrie, la Carei. Până la Bacău, traseul roșu a trecut prin Fetești, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Focșani și Bârlad și va continua, din Bacău, prin Piatra Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Bistrița, Baia Mare, Satu Mare și Carei.

În total, vor fi parcurși aproximativ 3.500 de kilometri, iar cele trei ștafete vor fi aduse la Carei, ultima localitate eliberată de soldații români la 25 octombrie 1944. Evenimentul se va integra în ceremonia organizată la Monumentul Ostașului Român, de Ziua Armatei României.
În drumul către Carei, voluntarii se vor opri la monumentele ridicate în cinstea Eroilor Patriei.

 

Istoria Invictus România a început în anul 2014, când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry și-au propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoștinței care se cuvine luptătorilor răniți în acțiuni militare. Invictus a devenit un proiect de voluntariat care unește mediul militar cu cel civil.

 

Petru Done



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img