20 octombrie 2024
ActualitateStadioane fara violenta

Stadioane fara violenta

Jandarmii intervin doar in cazuri de forta majora

Dupa aparitia, la inceputul acestui an, a Legii nr.4 privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau a luat primele masuri pentru punerea ei in aplicare. De acum inainte, jandarmii intra pe stadioane numai in situatii extreme. Spectatorii recalcitranti risca amenzi usturatoare sau chiar dosare penale.



Cea dintai intalnire, programata de jandarmi zilele trecute, a fost cu presedintele Directiei Judetene pentru Sport, Doina Melinte, cu presedintele Asociatiei Judetene pentru Fotbal, Valeriu Voicu, dar si cu reprezentantii cluburilor sportive din judet. aLa aceasta discutie au mai luat parte si reprezentanti ai politiei dar si ai Gruparii de Jandarmi Mobila. S-a purtat un dialog privind etapele punerii in aplicare a legii privind prevenirea si combaterea violentei pe stadioane”, precizeaza capitanul Ioan Ouatu, ofiterul de presa al IJJ Bacau. Potrivit noii prevederi legale, asigurarea ordinii si sigurantei participantilor in interiorul arenelor sportive in care se desfasoara competitii sau jocuri sportive cu grad scazut de risc se poate face de catre organizator cu personal propriu. Sarcina jandarmilor este sa se ocupe de asigurarea ordinii publice in zona apropiata si imediata a bazelor sportive si in alte locuri destinate desfasurarii competitiilor si jocurilor sportive cu grad de risc. aDupa declararea competitiei sau a jocului sportiv, comandantul unitatii de jandarmi competente teritorial impreuna cu responsabilul de ordine si siguranta al organizatorului de joc stabilesc gradul de risc preliminar al jocului, solicitand la nevoie si punctul de vedere al responsabilului de ordine si siguranta al federatiei de specialitate sau al ligii profesioniste, care se consemneaza in toate documentele de organizare. In situatia desfasurarii unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc este necesara prezenta in arena sportiva a prefectului sau a reprezentantului acestuia, precum si a unui procuror. Restabilirea ordinii publice in interiorul bazei sportive se executa de catre efectivele de jandarmi, din initiativa comandantului acestora, cu aprobarea, dupa caz, a prefectului sau a reprezentantului acestuia, atunci cand se constata ca, in urma producerii unor acte de violenta, este pusa in pericol viata sau integritatea corporala a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine si siguranta sau a celorlalti participanti”, spune capitanul Ouatu.

Amenzi si infractiuni pentru spectatorii recalcitranti

Cum si spectatorii au anumite obligatii, jandarmii urmeaza sa aiba o intalnire cu reprezentantii suporterilor. Acestia trebuie sa se legitimeze cand sunt solicitati si chiar sa accepte sa li se controleze bagajele. aPrintre altele, spectatorii nu au voie sa ocupe alte locuri decat cele prevazute pe documentele de acces, sa arunce asupra celorlalti spectatori, asupra oficialilor sau a jucatorilor, asupra fortelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranta cu obiecte de orice fel sau cu substante corozive ori care murdaresc. De asemenea este interzis sa escaladeze gardurile care delimiteaza spatiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor, sa patrunda pe suprafata de joc, cu exceptia cazurilor de forta majora, sa savarseasca fapte, acte sau gesturi obscene, sa profereze ori sa scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum si amenintari cu acte de violenta impotriva celorlalti spectatori, oficiali, jucatori sau a bunurilor acestora”, precizeaza capitanul Ioan Ouatu. In cazul in care microbistii isi ies totusi din fire pot fi buni de plata sau pot da socoteala in fata instantei. Pentru a nu se ajunge totusi in aceste situatii, jandarmii vor sa faca tot posibilul ca lumea care merge pe stadion sau in alte locuri unde se desfasoara competitii sportive sa-si cunoasca obligatiile. aAcestea vor fi popularizate si cu ocazia activitatilor executate de catre lucratorii jandarmi pe linia pregatirii antiinfractionale a populatiei si a elevilor institutiilor de invatamant preuniversitar de care raspunde IJJ”, mai spune ofiterul de presa al jandarmeriei.Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img