După ce Programul „Tomata” a fost tras pe dreapta de către guvernanți, o nouă promisiune se îndreaptă către producătorii agricoli băcăuani. De data asta, ar fi vorba despre un sprijin de 5.000 de euro acordat fiecărui fermier care va cultiva legume în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați.
Astfel, va fi susținută producția în sere și solarii de tomate, castraveți, ardei, varză, vinete. Ajutorul financiar va fi virat în conturile legumicultorilor începând cu luna aprilie 2021, în cadrul programului „Ajutor de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate”, demarat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cererile de sprijin vor putea fi depuse de luna viitoare, banii urmând să fie virați după ce inspectorii Direcției Agricole vor finaliza verificările în teren. Cert este că legumicultorii trebuie să îndeplinească aceleași condiții impuse și în Programul „Tomata” pentru a primi sprijinul financiar, respectiv deținerea unei suprafețe minime de 1.000 de metri pătrați cultivați cu legume în spații protejate și a unui certificat de producător agricol. Nu se știe ce cantități minime vor fi impuse a fi obținute (minimum 3 kg tomate/mp, în cazul tomatelor) și nici dacă se va impune evidențierea într-un registru special tratamentelor cu produse de protecție aplicate plantelor.
„Doamne ajută!”
Bogdan Tiliță este un legumicultor din zona Răcăciuni care s-a înscris în programul „Tomata” încă din primul an. Are peste 3.000 de metri pătrați de spații protejate.
„Doamne ajută! Mi-a fost de folos, dintotdeauna, programul ăsta, pentru că 3.000 de euro nu se iau de oriunde. Îți scoteai cheltuielile și te lăsa să câștigi ceva din ce vindeai. Cam tot ce am recoltat am dat la aprozarele din Bacău, pentru că trebuia să facturez. Acum, că s-a renunțat la program, nu știu…Noi tot o să cultivăm, pentru că asta facem de-o viață. Dacă o să se dea bani și pentru alte legume, cel mai probabil o să cultiv pe 1.000 de metri pătrați roșii, pe alte 1.000 de metri, vinete și pe restul, altceva – castraveți, ardei..”, spune fermierul din Răcăciuni. De altfel, de la jumătatea lunii viitoare, ar fi trebuit să înceapă pregătirile de sezon: să desțelenească pământul, să procure semințele sau să încălzească solariile etc. „Asta costă cel mai mult, pentru că noi încălzim fie cu lemne, fie cu gaz sau motorină, care nu sunt chiar ieftine”, încheie Bogdan Tiliță.
Programul „Tomata”, cu bune și rele
Deși a fost bine primit de fermierii băcăuani, programul „Tomata” nu a reușit să producă efectele dorite pe piața băcăuană, în continuare pe tarabe fiind valorificate cantități semnificative de roșii aduse din import. În plus, nici prețurile nu au scăzut, în sezonul trecut, în piețele băcăuane, tomatele autohtone valorificându-se și cu 5-6 lei kilogramul.
Reamintim că programul „Tomata” fusese gândit în scopul sprijinirii fermierilor locali în lupta pentru contracararea invaziei de roșii importate din țări unde sectorul legumicol este puternic susținut de stat. Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Bacău, numărul beneficiarilor de ajutorul de minimis la tomate a crescut anual. Numai anul trecut, considerat unul atipic, din toate punctele de vedere, legumicultorii înscriși în program au recoltat aproape 39 de tone de roșii care au fost valorificate, cu acte, pe piață.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.