15 noiembrie 2024

Sporuri de miliarde pentru riscuri inchipuite

Angajatii mai multor primarii din judet si-au acordat cu nemiluita sporuri pentru tot felul de riscuri la care au considerat ca se expun prin activitatile pe care le desfasoara. Acest lucru, precum si prejudiciile pe care le-ar fi cauzat bugetelor locale sunt mentionate in raportul Curtii de Conturi, facut public zilele trecute.

Practic, multi dintre cei care si-au acordat cu de la sine putere sau au primit pomana de la buget prin dispozitii ale autoritatilor locale trebuie sa returneze sume de ordinul a miliarde de lei vechi. Majoritatea au contestat acest lucru si se judeca acum cu Prefectura, in instante de contencios administrativ, iar unii chiar au câstigat.



Raportul Curtii de Conturi face referire, de exemplu, la situatia de la Prajesti, despre care ziarul „Desteptarea” a mai scris, unde autoritatile locale, in frunte cu primarul si viceprimarul, si-au acordat „fara justificare legala” sporuri de dificultate de 50% din salariul de incadrare al angajatilor care aplica legile de fond funciar, precum si sporuri de dispozitiv, drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii, acordate fara avizul Ministerului Muncii si al Ministerului Sanatatii. Totalul platilor nelegale facute astfel, fara documente justificative, dupa cum arata raportul Curtii de Conturi, se ridica la 593.000 lei.

Curtea de Conturi a dispus masuri pentru recuperarea banilor, lucru de care trebuie sa se ocupe ordonatorul de credite, care de la caz la caz este Consiliul Judetean sau Consiliul Local. Asa a ajuns, de altfel, primarul Eugen Antica sa se dea singur in judecata, printre altii dati de el in judecata, pentru recuperarea sporurilor acordate.

Riscul de a primi o sapa in cap

O alta situatie relativ similara este la Livezi, unde s-a constatat ca un numar de cinci salariati, inclusiv primarul si viceprimarul, au beneficiat in anii 2011-2013 de un spor de dificultate cuprins intre 30 si 50% din salariul de incadrare. Sporul a fost acordat salariatilor care lucreaza efectiv la aplicarea legilor de fond funciar.

„Cu toate legile de fond funciar, situatia proprietatilor nu s-a rezolvat inca si de aceea sunt o multime de litigii. Sporul de dificultate ete necesar pentru ca exista multe situatii de risc atunci când e vorba de facut ordine in proprietati. Poti sa primesti o sapa in cap, mergi la treaba pe ploaie, ninsoare sau vânt. Sau poti sa mergi pâna in vârful nu stiu carui deal, fiindca acolo este de lucru, si pâna mergi si te intorci s-a terminat si programul de lucru”, a explicat primarul de Livezi, Gioni Craciun.

Primarul Craciun spune ca a prelungit an de an acordarea sporului pentru ca a considerat ca trebuie acordat atât timp cât este efectiv de lucru. De când se judeca in contencios, primarul a sistat acordarea sporului, iar daca instanta va decide ca a dat banii ilegal, va trebui sa returneze la buget circa 50.000 de lei, dupa cum sustine edilul. Curtea de Conturi mentioneaza insa ca prejudiciul provocat este de aproape trei ori mai mare, adica 146.000 lei.

Sporuri câstigate in instanta

Unitatea Administrativ Teritoriala Margineni, aflata si ea in litigiu pentru acordarea de sporuri, a câstigat in instanta de contencios administrativ, dar Curtea de Conturi a contestat deciziile, iar procesele continua. Este vorba tot despre un spor de dificultate pentru aplicarea legilor de fond funciar, precum si de un spor de dispozitiv acordat secretarului primariei.

„Curtea de Conturi a stabilit ca sporul de dispozitiv este asimilat cadrelor militare, al caror statut necesita consemnarea in garnizoana, si nu ar fi fost cazul la noi. Procesele referitoare la sporul de dificultate le-am câstigat de doua ori, dar Curtea de Conturi a contestat si inca ne judecam. Sporurile le-am acordat pe baza hotarârii judecatoresti. Acum, am suspendat acordarea sporului de dificultate, pâna la o noua decizie a instantei”, a spus primarul din Margineni, Marcelin Solot.

Curtea de Conturi mai mentioneaza in raport ca sporuri si indemnizatii s-au acordat ilegal si in alte comune, iar prejudiciile sunt substantiale: Buhoci (58.000 lei), Agas (180.000 lei), Gura Vaii (203.000 lei), Filipeni (142.000 lei), Corbasca (73.000 lei), Negri (107.000 lei), Stanisesti (113.000 lei), Urechesti (112.000 lei), Odobesti (89.000 lei), Rachitoasa (101.000 lei), etc.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014