26 decembrie 2024

(S)PORTretul săptămânii: Eusebiu Țurcanu, volei printre răsaduri

Știți cum se zice: toată lumea se pricepe la fotbal și la agricultură. Nu mulți sunt însă acei care se pricep deopotrivă la volei și la agricultură. Printre cei aleși, Eusebiu Țurcanu. Antrenorul divizionarei A 2 de volei masculin Știința Bacău și al echipelor de juniori ale CSȘ Bacău este și un pasionat mini-agricultor. A împărțit în două terenul gospodăriei sale: pe jumătate a plantat gazon, la insistențele copiilor, iar cealaltă jumătate a fost destinată straturilor de roșii și ardei, de salată și spanac, de fasole și castraveți. Așa că, atunci când domnul profesor Țurcanu Eusebiu nu se ocupă cu exersarea atacului într-un timp sau cu blocajul în doi (în vremea pandemiei la putere sunt antrenamentele fizice on-line), gospodarul Sebi Țurcanu îi dă înainte cu udatul și cu copilitul. Chiar, ce-i ăla copilit? „Copilirea roșiilor reprezintă înlăturarea lăstarilor tineri”, explică Sebi. Să lăsăm deoparte foarfecele de grădină, că și-așa mingile de volei zac uitate în sacul de antrenament („studii de specialitate creditează voleiul drept cel mai periculos sport în perioada pandemiei COVID-19 deoarece mingea ajunge cel mai des și cel mai aproape de fața practicantului după ce a fost atinsă de coechipier și adversari”, subliniază profesorul Țurcanu) și să punem mâna pe creion. E vremea să realizăm (S)PORTretul unui om care are grijă de vlăstare și în grădină, și în sala de sport.

 



Data și locul nașterii: 5 octombrie 1976, Bacău.

Stare civilă: căsătorit cu Rodica, doi copii, Teodora (15 ani), și Ștefan (14 ani), ambii voleibaliști la CSȘ Bacău.

Principala realizare profesională: „Din fericire, nu este doar una. Prin urmare, aș amintit în primul rând titlul național de mini-volei câștigat la Bacău, alături de colegul meu de la CSȘ Bacău, Ionuț Vasluianu, la cârma echipei de mini-volei din care făcea și face parte și fiul meu, Ștefan. Apoi ar fi bronzul la mini-volei cucerit, alături de regretatul Geo Pop și de Traian Șnel în 2008, la București, calificarea cu echipa Universității «Vasile Alecsandri» la Campionatul European Universitar de la Zagreb în 2016 și, bineînțeles, promovările în prima divizie cu Știința Bacău”.

Principalul regret profesional: „Retragerea, din motive financiare, a echipei Știința din campionatul Diviziei A1 în 2016, la finalul unui sezon foarte bun în care, deși cu bani puțini, am terminat pe locul 9”.

Sportivul preferat: „Voleibalistul francez Earvin NGapet care evoluează la Zenit Kazan. Nu-i chiar exemplul de sportiv docil și cuminte, dar personalitatea sa proeminentă face diferența în teren. Ca antrenor, am preferat întotdeauna un sportiv cu inițiativă și temperament capabil să-ți câștige meciurile unuia ascultător, capabil și dispus să meargă pe dungă, dar fără sclipiri”.

Hobby: „Drumețiile cu cortul alături de familie și, bineînțeles, grădinăritul, care, pe lângă faptul că mă relaxează, mi-a permis să dau și utilitate terenului”.

Mâncarea preferată: „Chișca de porc preparată de soția mea”.

Muzica preferată: „Vama Veche. Pe muzica ei mi-am petrecut tinerețea și studenția. Și, totodată, ascult cu mare plăcere Nicolae Gribincea și formația Plăieșii”.

Actori favoriți: „Datorită versatilității și a talentului său, Mihai Bendeac. Este incredibilă ușurința cu care se transformă dintr-un torționar de 80 de ani într-un golan de 20”.

Nu poate trăi fără…: „Familie, prieteni și volei”.

Vacanța perfectă: „La munte, cu cortul, iar în Deltă la o pensiune”.

Oraș de suflet: „Bacăul. Aici m-am născut, aici mi-am făcut studiile, aici am descoperit voleiul, aici mi-am întemeiat familia și, având în vedere că posed și un teren de șase metri patrați vizavi de Piața Sud, aici îmi voi petrece eternitatea”.

Trei lucruri de luat pe o insulă pustie: „Fiind alergic la soare, ochelarii de soare și o șapcă. Mi-a mai rămas un lucru, nu? Ei bine, pentru a nu mă înțepa în scoici și ce-o mai fi pe acolo, iau și o pereche de șlapi” .

Trei dorințe pe care i le-ar putea îndeplini peștișorul de aur: „Să câștig campionatul Diviziei A1 cu Știința și – dacă tot e vorba de un peștișor de aur – să iau și Liga Campionilor. A treia dorință este sănătate și fericire pentru mine și ai mei”.

Personalitatea cu care ar ieși la o cafea: „Tudor Chirilă, că tot am pomenit de Vama Veche. Numai că, lăsându-mă de băut cafea de vreun an, aș înlocui-o cu o bere”.

O nebunie pe care a făcut-o sau pe care ar fi dispus să o facă: „O nebunie pe care aș face-o: mi-ar plăcea să particip la Asia Express, challenge-ul celor de la Antena 1”.

Sfaturi pe timp de Coronavirus: „Să respectăm reglementările în vigoare, protejându-ne pe sine și pe cei din jur, și să ne păstrăm optimismul că totul se va sfârși cât mai repede și cât mai bine”.

Ascultă sau spune bancuri? „De spus, nu spun, dar dacă știi vreun banc bun, îl ascult cu dragă inimă”. Ne conformăm, ce să facem, că poate ne alegem cu o porție de sos tomat pentru la iarnă: Știți de ce agricultorii stau goi pușcă în fața răsadurilor cu roșii? Pentru ca acestea să se înroșească de-a binelea!

Cum se vede la 70 de ani: „Într-o rulotă, colindând prin țară și prin Europa alături de soție și nepoți”.

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img