2 ianuarie 2025

(S)PORTretul săptămânii: Dorin Cruceanu, de la dojo și judogi la bonsai

Reprezintă noul val al judo-ului băcăuan. Nu atât ca vârstă, cât, mai ales, ca stil. Unul predispus către spectacol. Reconfortant precum o grădină japoneză. Iar comparația nu-i deloc deplasată. Chiar deloc! Și asta pentru că antrenorul Dorin Cruceanu pregătește tinerele vlăstare judoka de la CSM Bacău și Palatul Copiilor cu aceeași pasiune și meticulozitate cu care-și îngrijește propria grădină. „Judo-ul nu mai e demult o simplă pasiune pentru mine. Ca hobby, în schimb, pe primul loc plasez grădinăritul”, mărturisește Dorin Cruceanu, protagonistul rubricii noastre din această săptămână.

Data și locul nașterii: 1 noiembrie 1984, Bacău.



Stare civilă: „Căsătorit cu Alis, doi copii: Mathias, în vârstă de opt ani și Evelyn, de doi ani și patru luni”.

Principala realizare profesională: „Aurul național la echipe Under 16 în 2018 cu Andreea Radu și Kimberley Ungureanu și aurul cucerit anul trecut, la cadeți, cu Vadim Șova”.

Principalul regret profesional: „Cele două finale naționale pierdute de David Cioineag două sezoane la rând, mai întâi la juniori 4 și apoi la juniori 3, în fața aceluiași adversar. La cum s-a pregătit și cum a luptat, David merita măcar un titlu. Din păcate, o dată a pierdut la decizia arbitrului, iar o dată a fost penalizat de o greșeală proprie”.

Sportivul preferat: „Nu pot alege decât un judoka: campionul olimpic, european și mondial, grecul Ilias Iliadis, pe care am avut șansa să-l cunosc personal. La Iliadis găsești și aroganța competițională, și viteză, și mobilitate, și forță, și tehnicitate. E un simbol”.

Hobby: „Grădinăritul. Este marea mea pasiune, mă relaxează extraordinar. În propria grădină m-am ocupat de tot: de la gazon la tufe și de la arbori și la tot felul de ornamente. În perioada de auto-izolare impusă de pandemie, am confecționat două jardiniere. Una i-am oferit-o soției pentru a planta roșii, cimbru, rozmarin și alte plante aromatice pe care le preferă, iar pe cealaltă am păstrat-o pentru niște bonsai comandați la Oradea. Un alt hobby este plimbatul cu bicicleta. Am redescoperit această pasiune din perioada copilăriei grație fiului meu Mathias”.

Mâncarea preferată: „Ciorba de afumătură. De câte ori mergem în cantonament la Gura Humorului, nu ratez acest fel de mâncare”.

Muzica preferată: „Mai mult muzica comercială, de la radio”.

Actori favoriți: „Ca personalitate, Denzel Washington. Ca structură corporală, Dwayne Johnson – The Rock”.

Nu poate trăi fără…: „Familie”.

Vacanța perfectă: „Cu familia, pe o insulă în Grecia, intrând în ritmul lent al localnicilor și încercând să uit de orice altceva”.

Oraș de suflet: „Vrsac, orașul sârbesc aflat la granița cu România. De Vrsac mă leagă și frumoasele succese din judo repurtate în ultimii ani cu sportivii mei la puternicul turneul organizat aici, dar și ospitalitatea gazdelor”.

Trei lucruri de luat pe o insulă pustie: „Chiar dacă cerința se referă la lucruri, eu voi cere o…derogare și voi alege și ființe. Mai întâi, mi-aș lua întreaga familie pentru a-mi asigura liniștea sufletească. Apoi, mi-aș lua cățelușa, pe Kira. Am o frumusețe de ciobănesc german, care este ca un membru al familiei și nu m-ar lăsa inima să o știu mult timp departe de noi. Și, în ultimul rând, aș lua și un lucru care cu siguranță mi-ar fi de mare folos pe o insulă pustie: este vorba de o macetă” .

Trei dorințe pe care i le-ar putea îndeplini peștișorul de aur: „Să trăiască mama cât mai mult ca să se bucure de nepoți. Fiind un om realizat, i-aș cere peștișorului să facă în așa fel încât și prietenii mei să se realizeze pe plan familial și profesional. Iar a treia dorință ar fi ca, pe lângă sănătate, să avem liniște și nu dușmănie pe pământ”.

Personalitatea cu care ar ieși la o cafea: „Voi merge tot pe partea de sport, fără să aleg însă o personalitate anume. Acum jumătate de an, înainte de declanșarea pandemiei, un antrenor care apreciează mult stilul meu de lucru și pe care-l consideră foarte apropiat de judo-ul japonez mi-a spus că va face totul pentru a mă trimite în Japonia, pentru un curs de perfecționare. Prin urmare, mi-ar plăcea să servesc o cafea sau mai degrabă un sake cu un fost campion mondial de judo japonez”.

O nebunie pe care a făcut-o sau pe care ar fi dispus să o facă: „Când luam pe ascuns mașina tatei din fața blocului”.

Ce a învățat în aceste vremuri create de pandemia noului Coronavirus: „Pandemia mi-a permis să stau mai mult cu copiii mei. Nu cred că poate exista lucru mai frumos decât acela de a fi alături de copiii tăi în perioada când aceștia sunt mici și au nevoie de sprijinul tău”.

@Foto MARANDICI

Ascultă sau spune bancuri? „Mai degrabă ascult. Dar voi spune un banc cu…temă. Doi chelioși – după cum se poate vedea, nici eu nu stau foarte bine la capitolul păr – se reîntâlnesc după vreo patru luni în care nu se văzuseră deloc. Unul dintre ei – surpriză, surpriză! – avea părul lung și stufos, așa că este întrebat de celălalt: «Ce ai făcut de ai părul ăsta? Implant?”» Pletosul îi răspunde: «Nici vorbă de implant! Am descoperit o loțiune fabuloasă. Uite, dacă dau cu puțină loțiune pe o bilă de biliard, imediat ea va fi acoperită de păr». La care celălalt: «Păi și asta nu deranjează la joc?» .

Cum se vede la 70 de ani:  „Ca un pensionar activ, mergând la sală, întâlnindu-mă în parc cu prietenii și având grijă de nepoței”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img