Timp de trei zile, intre 19 si 21 iulie folclorul, cu bogatia cântecelor si dansurilor populare, a pus stapânire pe frumoasa statiune Slanic Moldova. Aici a avut loc cea de-a XXI-a editie a Festivalului Judetean de Folclor, o manifestare organizata de Consiliul Judetean Bacau, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, de Primaria si Consiliul Local Slanic Moldova.
Trei spectacole maraton
Au participat formatii coregrafice si grupuri vocal – instrumentale de amatori de pe intinsul judetului Bacau, care au evoluat in trei spectacole maraton, de cea mai inalta clasa de profesionalism. Ansamblurile folclorice bacauane „Ciobanasul” si „Ciucurelul”, ce il au instructor artistic pe Mitica Pricopie au deschis editia din acest an a Festivalului Judetean de Folclor, in prima zi evolând si Grupul Folcloric „Siminocul” din Sanduleni, formatia de dansuri populare „Zestrea” si grupul folcloric „Gorduna” din Faget, formatia de dansuri populare „Liliacul” din Hemeiusi si grupurile vocal – folclorice „Mugurasii” din Saucesti si „Flori de Brusturoasa”.
Tot vineri 19 iulie au incântat publicul spectator Ansamblul folcloric „Moinesteanca” (de la Clubul Elevilor Moinesti) si Grupul folcloric reunit „Cetina” si „Cetinita”, de la Scoala Gimnaziala „Tristan Tzara” din Moinesti (pregatit de solista de muzica populara Otilia Purcaru). In cea de-a doua zi a festivalului, pe scena Casei de Cultura Slanic Moldova au urcat Ansamblul Folcloric „Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului (condus de profesorul Nicolae Popa), Grupul folcloric „Datina stramoseasca” din satul Tarhaus (com. Ghimes Faget), formatiile de dansuri populare „Mugurelul” din Pâncesti – Sascut, „Doruletul” din Sascut – Sat si „Florile din Cucuieti” (com. Solont, ce are ca instructor pe preotul Irinel Cernat).
Cu o deosebita daruire pe scena, interpretând cântece populare din zona si prinzându-se in ritmul dansurilor stramosesti de pe valea Trotusului, au evoluat si membrii Ansamblului folcloric „La portile neamului” din comuna Palanca. Ropotele de aplauze au rasplatit evolutia lor deosebita, datorata pregatirii cu mult suflet a instructorului de baza a ansamblului, profesorul Florin Atomulesei, care este tintuit la pat de o boala groaznica, generozitatea publicului fiind si semnul dorintei de insanatosire a acestui mesager al pastrarii folclorului popular .
Au incântat publicul cu cele mai frumoase cântece si dansuri populare moldovenesti membrii Ansamblului folcloric „Ecoul din vale” (din Valea Mare – Faraoani), a formatiilor de dansuri populare „Serpoaica” din Gioseni, „Caraselul” din Gaiceana, „Bradatelul” din Asau si „Saratelul – Mugurelul” din Sarata. Florin Zancescu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau si prezentator al acestui festival a multumit tuturor celor care se implica in aceasta forma de pastrare a cântecului si dansului popular, a valorilor si traditiilor folclorice din zonele etnografice ale judetului Bacau.
In cadrul Festivalului Judetean de Folclor a avut loc si Târgul Mestesugurilor Artistice Traditionale la care au participat mesteri populari din Bacau, Gioseni, Oituz, Palanca, Ghimes – Faget, Sanduleni, Strugari, Faraoani si Brusturoasa. La editia din acest an a târgului a participat si pictorul naiv Ioan Maric, cel care s-a facut cunoscut prin lucrarile sale pline de vitalitate, in numeroase tari din strainatate, aflate pe toate continentele.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.