7 noiembrie 2024

Spitalul Onești devine Centru Județean de suport pentru tratamentul persoanelor izolate și carantinate COVID 19

Într-o videoconferință cu ministrul Sănătății, Victor Costache, care a avut loc la Direcția de Sănătate Publică cu toți managerii de spitale din județ marți, 24 martie, s-a decis ca Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești să se transforme în Spital suport pentru tratamentul persoanelor izolate și carantinate COVID 19.

Pentru că unitatea medicală trebuia eliberată, s-au făcut externări ale tuturor pacienților cronici, cu tratament la domiciliu, iar pacienții (non-coronavirus) care mai au nevoie de supraveghere medicală au fost transferați la: Spitalul Județean de Urgență Bacău (4 pacienți pe Cardiologie, 4 la Psihiatrie, două paciente la Maternitate și 4 pacienți pe Gastroenterologie), Spitalul Municipal de Urgență Moinești (10 pacienți pe Neurologie, doi pe Chirurgie și unul pe Infecțioase care au nevoie de asistență medicală pe ATI, plus încă 7 pe Secția de Chirurgie), Spitalul din Buhuși (5 pacienți Neurologie) și la Spitalul de Pneumoftiziologie TBC Bacău (2 pacienți care au nevoie de paliație) .



„Spitalul din Onești va deveni spital pentru tratarea cazurilor de urgență medico-chirurgicale pentru persoanele aflate în izolare sau în carantină în situația infectării cu coronavirus. Nu va deveni un spital COVID (cum vor deveni toate spitalele, până la urmă), ci un spital suport (pentru acțiune imediată), inclusiv pentru testarea la infecția cu coronavirus, dar pentru persoane care au infecții ușoare și stau acasă. Am pus condiția asta, iar ministerul s-a și obligat să o respecte, să ni se asigure toată aparatura medicală specifică unor astfel de cazuri, în special paturi de terapie intensivă, monitoare de funcții vitale, injectomate și tot ce este necesar, inclusiv materiale de protecție pentru personalul medical. Altfel, noi nu expunem personalul. În perspectivă apropiată așteptăm să primim și testele care sunt aduse din Coreea de Sud”, a declarat pentru Deșteptarea, ec. Gelu Nicolcea, managerul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” din Onești

Astfel, celelalte cazuri de COVID-19 (suspiciune și chiar confirmate) vor fi sub observație medicală în Secția de Boli Infecțioase copii Bacău, amenajată special pentru acest lucru, iar la Onești ajung, deocamdată, doar acei pacienți conformați COVID-19, dar care au nevoie și de alte intervenții (chirurgicale, ortopedice etc). Spitalele din Bacău, Buhuși, Moinești și Comănești rămân și cu celelalte cazuri, care nu sunt urgențe și sunt non-COVID-19.
„La noi nu vor fi trimise urgențele chirurgicale referitoare la Pediatrie și nici copii prematuri, dar nici cele de Neurochirurgie și Chirurgie cardiovasculară. Urmează acum să externăm toți bolnavii care sunt în situații mai ușoare, iar ceilalți vor fi transferați la spitalele din județ, în funcție de afecțiunea fiecăruia. Așteptăm, repet, și dotarea de la minister”, a mai adăugat managerul spitalului din Onești.

„Preluăm efectiv doar cazurile din Onești de pe câteva secții care nu pot fi externate. Am făcut și noi externări pe ce se putea face, pe non-Covid-19 preluăm toate urgențele, nu mai facem internări pe cronici, nici internări programate. Avem Secție de Infecțioase care este amenajată special pentru cazurile de coronavirus suspecte și chiar confirmate. Avem acum pe secție 13 cazuri suspecte și un caz confirmat luni seara, care a fost transferat la Iași. Dacă nici Iașiul, ca centru regional, nu va mai face față cazurilor confirmate coronavirus, le vom prelua și noi, ca spital județean, dar și celelalte spitale. Oneștiul va fi suport pentru pacienții confirmați care mai au nevoie și de alte intervenții sau investigații medicale. Dar dacă e doar cu COVID-19 stă la noi, cât facem față capacității.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

„Noi suntem pregătiți să preluăm toate cazurile care au nevoie în continuare de spitalizare. Am făcut și noi externări pe bolnavii cronici, care vor fi monitorizați la domiciliu. Ne conformăm noilor ordine, lucrurile sunt clare. Primim orice caz non-coronavirus, dar și urgențele care vor mai veni. Vom face față și pe programul operator, pentru că vom opera doar urgențele.”
prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

„Și noi suntem pregătiți pentru orice, chiar dacă suntem un spital orășean. Am pus la dispoziție inclusiv ambulanța din dotarea spitalului, pentru a mai degreva Serviciul Județean de Ambulanță, pentru transportul pacienților transferați. Noi avem pregătite și două saloane, cu ventilatoare, injectomate, cu circuite separate, surse de oxigen și tot ce trebuie, dacă va fi cazul să preluăm și noi cazuri coronavirus.”
Constantin Poiană, managerul Spitalului „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși

În Secția de Boli Infecțioase copii Bacău, special amenajată (o clădire de sine stătătoare în structura completă a unității medicale) sunt, la parter, două saloane cu 4 paturi, pregătite pentru cazurile de Terapie Intensivă, cu circuite separate, paturi, ventilatoare, monitoare pentru funcții vitale și injectomate, iar la niveul I, sunt 11 saloane. În Spitalul din Onești sunt circa 570 de paturi, din care ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) 15 cazuri.

Roxana Neagu, Petru Done




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014