19 octombrie 2024
ActualitateSpitalul municipal, o pusculita liberala?

Spitalul municipal, o pusculita liberala?

300 de miliarde lei spre nicaieri

Prin hotarare de Consiliu Local, a fost aprobata fara scandal suplimentarea bugetului pentru Spitalul Municipal. Motivul tine de probleme legate de terenul pe care se ridica noua cladire, probleme care nu au fost sesizate nici de constructor, nici de Inspectoratul Teritoria in Constructii, nici de Autoritatea de Sanatate Publica la momentul efectuarii studiilor de fezabilitate. Cu toate acestea, costurile pentru spital au crescut in interval de 8 luni cu peste 300 de miliarde de lei vechi. Bani ce vor pleca din buzunarele bacauanilor.



Autoritatile locale, in speta Primaria si Consiliul Local, au trecut la ridicarea Spitalului Municipal fara a avea pusa la punct toata documentatia specifica. Doar asa se poate explica brusca suplimentare a bugetului de cheltuieli pentru viitorul templu al sanatatii publice. In expunerea de motive care justifica legal mulgerea bugetului se precizeaza ca adupa analiza si introducerea datelor studiului geotehnic in calculul structural, s-a pus in evidenta ca la adancimea de sapare terenul este constituit dintr-un nisip marnos extrem de slab, cu o rezistenta scazuta si cu posibilitatea aparitiei unor tasari mari. In aceasta situatie proiectantul general a luat decizia separarii constructiei prin rosturi de tasare, in corpuri mai mici, cu efecte asupra cresterii cantitatilor si implicit a costurilor constructiei, in principal prin dublarea elementelor de structura in zonele de rost dintre corpuri.”
Scurt si la obiect, asta inseamna ca lucrarile pentru spital au inceput ain orb”, fara a sti pe ce tip de teren se ridica edificiul. O mai mare tampenie nici ca se putea, mai ales tinand cont de amploarea investitiei. Nicio autoritate cu capul pe umeri nu se apuca de ingropat bani pe santiere fara ca in prealabil terenul sa nu fi fost scanat cap-coada, pentru a preveni decoperirea unor eventuale anisipuri marnoase extrem de slabe”. Asta ca sa nu spunem ca pe la colturi umbrite de institutii publice se sopteste cum ca sub santierul spitalului exista o mare panza freatica, care a fost descoperita dupa inceperea lucrarilor. Motivatia costurilor suplimentare la spital este cusuta cu ata extrem de alba, si n-ar strica sa-si bage nasul in problema si niste organe de cercetare competente. Nu de alta, dar poate afla si bacauanii cine a fost personajul luminat de a dat drumul la lucrari fara sa verifice structura terenului.

Constructorul
nu stie nimic

De vreo doua luni, dupa forfota de oameni si utilaje, pe santierul din curtea Spitalului Judetean de Urgenta, unde se ridica noua constructie, s-a asternut linistea. Cei care trec prin zona si se uita la zidurile neterminate raman cu impresia ca lucrarile au fost abandonate. Si, totusi, ele nu au fost intrerupte. aFacem un zid de sprijin, care ne blocheaza accesul in santier, de aceea nu se vede o activitate de amploare, ne-a spus Dan Tudose, manager de proiect la ICCO Construct, firma care executa investitia. Intr-adevar, de aproximativ doua luni, am inceput lucrarile la acest zid, care este mai special. El este prevazut in proiect, asa ca nu am oprit lucrarile”. Reprezentantul constructorului ne-a asigurat ca la momentul inceperii lucrarilor a avut toata documentatia ceruta de legislatia in domeniu. De la interlocutorul nostru am mai retinut ca lucrarile vor fi finalizate peste un an si jumatate, daca finantarea va fi ritmica.
Studiul de fezabilitate
a fost fara cusur

Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Municipal Bacau a fost finantat de Ministerul Sanatatii Publice. aAu fost alocate 10 miliarde de lei vechi pentru studiu, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica, reprezentantul MSP in teritoriu. Studiul de fezabilitate a fost intocmit in baza certificatului de urbanism si a avizelor de principiu. Nu trebuia un studiu geodezic. Atunci cand am trimis documentatia la Bucuresti am facut comisie in institutie si am analizat-o. Dosarul continea toate actele cerute de lege. Am avut toate avizele. Studiul a fost aprobat de o comisie interminesteriala”. Desi, initial, spitalul a fost prezentat ca o mare reusita a administratiei Stavarache, care ar fi atras fonduri guvernamentale pentru investitie, Calin Popescu Tariceanu s-a spalat pe maini de cheltuiala. Investitia a trecut anul trecut de la bugetul de stat la bugetul local. aAm predat studiul de fezabilitate la Consiliul Local Bacau, a mai spus directorul ASP. Primaria urma sa organizeze licitatii pentru proiectul tehnic, executie si dotare.”

Cifrele au cuvantul

Inca de la inceputul anului, autoritatile locale stiau foarte bine ca trebuie sa suplimenteze bugetul pentru construirea Spitalului Municipal. Cifrele spun foarte clar acest lucru. In programul de investitii pe 2008, aprobat de consilierii locali in luna februarie, autoritatile locale alocasera 10 milioane de lei de la bugetul propriu pentru lucrari. La acesti bani se adauga alte 16 milioane aprobate prin Legea Bugetului de Stat, la articolul 19 : aIn anul 2008, obiectivul de investitii aSpitalul Municipal Bacau” se finanteaza si de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice, in limita sumei de 16 milioane lei.” Toate bune si frumoase, dar revenind la bugetul de investitii aprobat de alesii nostri, pentru anul in curs era prevazuta suma de 27.930.201 lei dedicati spitalului. Asadar, este o diferenta de aproape 2 milioane de lei, adica 20 de miliarde de lei vechi, intre fondurile asigurate de la bugetul local si cel de stat si suma prevazuta pentru investitii pentru 2008. Prin urmare, suplimentarea bugetului a fost gandita in avans, dar a fost aprobata abia acum.
Inflatia, bat-o vina

La inceputul anului, valoarea totala a investitiei pentru Spitalul Municipal a fost evaluata la 160.492.350 lei, suma pentru care a fost organizata si licitatia. Dupa ce au fost tardiv descoperite suspectele nisipuri marnoase, valoarea a crescut exponential, noua suma aprobata de alesi fara prea multa bataie de cap fiind 190.715.268 lei. Alooo, primaria… este o diferenta de peste 300 de miliarde de lei vechi, iar inflatia, asa cum se lauda liberalii in prag de campanie, se afla constant pe un trend descendent. Insa misculatii de genul acesta s-au mai facut, inclusiv la deja celebrul si totusi finalizatul pod de la Serbanesti. Si acolo s-au dat 60 de miliarde pentru cele doua variante ocolitoare, a caror valoare a fost estimata initial la 45 miliarde (30 cea metalica, 15 cea cu tuburi), pentru ca intr-un recent raspuns al autoritatilor locale sa apara la cheltuieli 60 de miliarde pentru varianta metalica. Ce s-a intamplat cu diferenta de bani, ca sa nu mai zicem unde s-a evaporat pe parcurs varianta pe tuburi, asta numai managerii de campanie electorala probabil ca o cunosc.Scris de Elena Tintaru / Doina Mincu / Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img