Spitalul municipal din micuțul Moinești este unul dintre cele mai renumite din România. Această unitate sanitară uimește prin calitatea actului medical pe care îl prestează, în nu mai puțin de 40 de specializări, cu personal competent si dotare la standarde europene. În ultimii ani s-a observat o creştere a adresabilităţii, argumentată de prestarea serviciilor medicale către asiguraţii care provin în proporţie de 18,28% din municipiul Moinești, 66,98% din judeţul Bacău, 14,74% din alte judeţe și 0,02% din alte state.
Chirurgul îl ține pe manager, nu invers
Ascensiunea spitalului din Moinești a început din 2001 și l-a avut ca vârf de lance pe Prof. univ. dr. Adrian Cotȋrleț, un chirurg de mare valoare, dar și un manager cu vocație, care s-a adaptat învățând legislație și economie, iar cunoscând în detaliu resorturile umane și sistemice ale domeniului medical, și-a putut pune în aplicare viziunea. Cele două calități ale sale, de chirurg și manager, s-au completat fericit pentru Spitalul Moinești și în mod normal s-ar putea crede că munca în management prevalează pentru dr. Adrian Cotȋrleț, dar omul anului 2022, în viziunea cotidianului Deșteptarea, ne contrazice.
„Mie îmi place cel mai mult chirurgia. Am refuzat orice funcție care nu îmi permitea să-mi desfășor activitatea de chirurg. Și există un paradox, de fapt sunt multe în Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Și anume că chirurgul Cotȋrleț îl ține pe managerul Cotȋrleț, nu invers, cum se întâmplă în multe cazuri asemănătoare. Faptul că vin bolnavi la o oră foarte matinală – pentru că eu sunt chirurg de la ora 5, deoarece programul meu este foarte riguros structurat -, îmi dă un imbold foarte puternic. Pentru că din punct de vedere al managerului Cotȋrleț, pot spune că de la asta am plecat la 1 martie 2001, de la un pariu cu mine însumi, că se poate face un adevărat spital în Moinești. El ar fi doar un spital normal. Nu este așa, din cauza mai multor lucruri ce se petrec în sistemul spitalicesc din România. Și le spuneam colegilor mei de aceeași vârstă că trebuie să ne formăm o echipă, având nevoie de zece ani pentru asta. Au trecut, bineînțeles, zece ani, dar am și câștigat pariul”.
Cifrele sintetice ale ascensiunii Spitalului Municipal de Urgență Moinești înseamnă 414 de paturi, cu 101 mai multe ca în martie 2001, peste 35 de cabinete în ambulatoriu, față de 21 în urmă cu 21 de ani, peste 100 de medici, față de doar 36 în 2001. Ca instituţie emblematică a sistemului sanitar, SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ MOINEȘTI a trebuit să facă faţă unor provocări majore în privinţa rolului şi locului său în cadrul sistemului de sănătate, chiar și trecându-se prin reforma din 2010 – cu închiderea multor spitale din România, precum și din perioada 2020-2021, cu pandemia de Covid-19. Spitalul a fost nevoit să-și gândeasca viitorul nu numai la nivel de supraviețuire, ci și ca ofertant de servicii de calitate și diversificate pentru utilizatorii din ce în ce mai diverși și cu noi așteptări. Spitalul are și un departament de cercetare acreditat de Academia de Științe Medicale, favorizând continua actualizare și adaptare la ultimele noutăți, mărind astfel capacitatea de asistență. La Moinești se pot face acum tehnici chirurgicale complexe, prelevări de organe – care necesită competență și tehnici speciale, dr. Adrian Cotȋrleț fiind promotorul care a realizat în 1995 prima intervenție laparoscopică. Pentru a evolua în această tehnică a urmat stagii în Europa și în America, prezentând lucrări științifice, din care amintim și participarea la SAGES 2016, Boston, Massachusetts. Împreună cu colegii chirurgi au efectuat peste 15.000 de intervenții chirurgicale laparoscopice în două decenii, iar rezultatele au fost prezentate la congrese naționale si internaţionale, prin participarea cu lucrări ştiinţifice care ne-a oferit posibilitatea de a ne face cunoscută propria activitate, inclusiv permanenta preocupare pentru modernism și ancorare în tendințele actuale internaționale. În perioada 2001-2022 au fost finalizate în toate secțiile spitalului proiecte de dezvoltare și dotare modernă însumând peste 13 de milioane de euro.
Sunt mulți indicatori care pot vorbi despre performanțele spitalului moineștean și, în particular, ale doctorului Adrian Cotȋrleț, dar argumentul suprem este încrederea pe care o răspândesc, de la om la om, pacienții care s-au tratat acolo. Iar asta este una dintre satisfacțiile care îi fac pe medici să meargă mai departe în meseria lor.
„Pretențiile celor care te judecă – iar pe noi ne judecă pacienții – sunt foarte mari. Faptul că Spitalul Municipal de Urgență Moinești a căpătat o notorietate și a fost deschis în perioada pandemiei pentru rezolvarea urgențelor chirurgicale, a atras un număr foarte mare de bolnavi. Sunt oameni cu mari probleme medicale, care au fost și prin alte spitale, iar acum vin la noi cu o încredere chiar dacă boala de care suferă este în stadiu avansat. Speranța moare ultima. În acest an, volumul mare de muncă pe care l-am depus s-a putut face numai în echipă. Eu și Comitetul Director vedem actul medical ca pe o muncă de echipă, adică a întregului personal medical. Iar calitatea echipei depinde de doi factori foarte importanți, primul este pregătirea profesională a personalului medical, iar a doua – dotarea cu aparatură tehnică. Din fericire, 2022 a însemnat pentru personalul spitalului nostru definitivarea unor proiecte foarte importante de dotare cu aparatură medicală și de îmbunătățire a infrastructurii, prin care s-a asigurat un mediu de lucru prielnic, pentru ca noi să putem pune corect un diagnostic și să avem o conduită terapeutică riguroasă”.
Dezvoltarea Spitalului merge înainte!
Dezvoltarea unei unități medicale este un proces continuu și nu ar trebui să se oprească niciodată. Ușor de zis, greu de făcut, dar la Moinești s-a putut și se va putea în continuare.
”Cine s-ar fi gândit în urmă cu ceva ani că vom putea asigura spectrul tuturor intervențiilor chirurgicale, unele dintre ele singulare la nivel de județ. Avem în continuare încă trei proiecte în derulare. Unul dintre ele este extinderea spitalului cu blocul materno-infantil, o construcție nouă, de peste 7500 mp, proiectul fiind depus pentru finanțare la Compania Națională de Investiții. Mai avem două proiecte pentru achiziționarea de aparatură medicală și un proiect de reabilitare a întregii instalații electrice din spital.”
Recunoaștere la nivel european
Om al anului 2022 sau al oricărui an, Adrian Cotȋrleț este un profesionist prin excelență, dedicat întrutotul medicinei și chirurgiei. Iar recunoașterea valorii sale se alătură pariului pe care l-a câștigat atunci când a preluat funcția de manager al Spitalului Municipal de Urgență Moinești. În ce s-a concretizat această recunoaștere? Prin zeci de certificate de specializare, titluri și de distincții, prin apartenența la organizații profesionale, cu o mare autoritate și notorietate pe plan național și internațional în domeniul medicinei. Poate și de aceea Zilele Medicale ale Spitalului Moinești au devenit un eveniment de largă recunoaștere, iar asta este o mare victorie pentru dr. Adrian Cotȋrleț și pentru întreaga comunitate moineșteană. La fel cum munca colectivului condus de Prof . Dr. Adrian Cotȋrleț este citată la marile reuniuni cu tematică medicală.
”Rezultatele muncii noastre au fost puse în evidență la congrese internaționale și naționale. Un congres de suflet, în ceea ce mă privește, a fost cel al Academiei Naționale de Chirurgie a Franţei, unde am avut onoarea să prezint activitatea de chirurgie laparoscopică din Spitalul Moinești, iar lucrarea s-a bucurat de aprecieri, inclusiv din partea dlui. Prof. Dr. Jacques Marescaux, președintele Institutului European de Chirurgie Laparoscopică, el fiind și un vizionar și un pionier în chirurgia laparoscopică și cel care în 2001, împreună cu echipa sa de la IRCAD, a schimbat lumea chirurgiei cu Operația Lindbergh: prima operație telechirurgicală din lume, în care a coordonat de la New York o echipă robotică ce opera un pacient aflat la mii de km distanță la Strasbourg – Franta, realizând intervenția cu deplin succes.”
„Cea mai ușoară operație”
Nu am mai putea spune despre acest mare specialist și conducător al lumii medicale decât că poartă cu el, în fiecare moment, povara responsabilității față de viețile altor oameni apăsați de suferințe.
”Știți care este cea mai ușoară operație? Cea pe care o suferă altul – asta din punct de vedere al pacientului. Dar pentru asta, noi trebuie să operăm totul cu succes, pentru a insufla o astfel de încredere și de percepție că o intervenție chirurgicală este simplă. În realitate, nu este deloc ușor, niciodată, pentru că implică multă cunoaștere, pricepere și consum nervos, de multe ori în luptă cu timpul”.
Datorită dlui dr. Adrian Cotȋrleț, ca medic chirurg, șef de echipă și manager de spital, mulți oameni s-au însănătoșit ori și-au prelungit viața, din situații cu puține speranțe. Doctore, salvează-mă!, este refrenul zilnic de pe toate meridianele pământului. Câți dintre noi au un contact atât de apropiat cu ceea ce este cel mai important pentru fiecare om de pe pământ: sănătatea și supraviețuirea?
Marius Fundulea
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.