După ce a participat la numeroase manifestări științifice din Europa și a făcut cunoscute acesteia performanțele echipei medicale pe care o conduce, doctorul Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, „a cucerit” și America. La sfârșitul lunii trecute a fost prezent, timp de patru zile, la cel de-al 97-lea Congres al Chirurgilor Americani. Invitat pentru prima dată în America la o asemenea reuniune de prestigiu, medicul moineștean a fost o prezență activă și remarcabilă la congres. Printre cele 110 postere acceptate să fie expuse la congres s-a numărat și lucrarea chirurgilor din Spitalul Municipal de Urgență Moinești, intitulată „Colecistectomia laparoscopică printr-o singură incizie”, metodă care se practică de mai multă vreme în această unitate medicală.
„Am trăit și o mare satisfacție profesională prin faptul că, într-o asemenea atmosferă, am putut prezenta lucrarea noastră”, ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești. „Fără falsă modestie, ea a fost bine primită. Este o metodă nouă și pentru ei, iar experiența centrelor chirurgicale de oriunde din lume nu este prea mare în această tehnologie, respectiv scoaterea colecistului printr-o singură incizie, cu un dispozitiv care, bineînțeles, este inventat de americani.”
Alături de medicul chirurg moineștean, doar doi doctori români s-au mai remarcat la Congresul Chirurgilor Americani, dar ei nu profesează în România. La sesiunea video, o lucrare a colectivului condus de prof. Brice Gayet-Paris a primit diploma de merit și a fost prezentată de către rezidentul Marius Nedelcu. La rândul lui, medicul Lucian Panait și colaboratorii săi, de la Spitalul Clinic din Waterbury, Statele Unite ale Americii, au prezentat lucrarea: „Trebuie transferată chirurgia laparoscopică chirurgiei robotice?”
Reuniunea de la sfârșitul lunii trecute s-a derulat sub sigla specifică societății americane: „Inspiră calitatea, cele mai înalte standarde, cele mai bune îngrijiri”. Tocmai de aceea medicii chirurgi americani nu se sfiesc să prezinte și insuccesele din activitatea lor profesională. Ei pleacă de la premisa că numai cine nu operează nu are și probleme și că important este ca fiecare medic să recunoască acel incident și să fie în stare să-l repare.
Congresul Chirurgilor Americani, fondat în anul 1913, numără peste 64.000 de membri, dintre care 3.700 sunt din alte țări. Este cea mai mare asociație de profil din lume, dar foarte puțini europeni au pătruns în lumea chirurgicală americană, ceea ce este surprinzător.
La scurt timp după Congresul Chirurgilor Americani, doctorul Adrian Cotîrleț a participat la Conferința Națională de Management Medical Modern, de la București. La aceasta, participanții au urmărit și lucrarea „Dimensiunile schimbării și dezvoltării Spitalului Municipal de Urgență Moinești, în perioada de tranziție”.