Este vorba despre o sursă alternativă, cu puțuri de mare adâncime, care vor alimenta rezervoarele de apă astfel încât, în situații de avarie la conducta principală, spitalul să nu mai rămână fără apă.
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău are în derulare un amplu proiect pentru realizarea unei surse proprii de apă, dar și pentru mărirea rezervei de apă necesară unității medicale. Cea mai recentă avarie, care a lăsat orașul „pe uscat” pentru o săptămână, a fost o experiență grea pentru spital.
„Noi, cumva, am previzionat lucrurile astea. Acum doi ani, am făcut o documentație în ceea ce privește suplimentarea rezervei de apă a spitalului și constituirea unei noi surse alternative, proprii. Lucrarea este destul de amplă. A fost aprobată de către Consiliul Județean Bacău și finanțarea este asigurată tot de către acesta. Nu include doar o rezervă suplimentară de apă, ci și forarea a două puțuri de mare adâncime, de peste 130 de metri, pentru asigurarea sursei suplimentare și proprii de apă, include o parte de canalizare de la pavilionul medico-chirurgical și de la Pediatrie, o stație de epurare, o stație de tratare a apei, deci, practic, un ansamblu care să asigure și intrarea apei în rezervoare, dar și ieșirea acesteia în canalizare, conform prevederilor legale”, a explicat Adrian George Popa, managerul SJU Bacău.
Stația de epurare va aduce economii la bugetul spitalului, unitatea fiind nevoită să plătească lunar peste 10.000 de lei, penalități, din cauza apei uzate care nu este în parametri.
Se va face și o stație de epurare
„Spitalul Județean de Urgență nu a avut niciodată o stație de epurare și, ca atare, în fiecare lună, la controalele făcute cu Compania de Apă, parametrii la apa uzată, care intră în canalizarea orașului, erau depășiți și spitalul plătește penalități, și nu sunt bani puțini. Cu noua stație de epurare va fi în parametri normali și vom scuti aceste penalități, pe care inițial nu le-am acceptat, știam că trebuie plătite, dar mi se părea suma foarte mare, am avut și un proces în acest sens, însă l-am pierdut”, managerul Popa.
Șantierul a fost deschis în parcarea pavilionului medico-chirurgical, unde medicii își lăsau autoturismele, dar a fost închisă și o bandă de circulație astfel că, pe poarta dinspre Poliție, mai au acces doar ambulanțele. Pe de altă parte, și în parcarea din fața Spitalului Municipal, din Calea Mărășești, mai pot intra cu mașinile doar angajații. Contractul de proiectare și execuție a acestor ample lucrări a fost atribuit, în urma unei licitații, către SC Capital Invest SRL din Moinești, cu suma de 6,1 milioane de lei fără TVA, iar termenul de execuție este de 18 luni, potrivit conducerii spitalului, dintre care două luni, cele de proiectare, s-au scurs deja. Un alt șantier se va deschide, cel mai probabil în toamnă, la clădirea Secției de Pediatrie, care va intra într-o reabilitare totală, dar și la clădirea spitalului vechi, care este în procedură de atribuire la Compania Națională de Investiții.
„Până acum spitalul avea două rezervoare de apă. Unul de 150 mc și altul de 500 mc. Acum, se va mai face unul de 500 mc. Practic, cu 650 mc putem supraviețui trei zile, într-un regim de consum normal. Restricționat, ne-am dus și mai mult, la cinci zile, dar șapte zile s-a dovedit a fi o perioadă prea mare. A fost o situație la limită și cea mai critică a fost ultima zi. Apa într-un spital este absolut necesară și vitală în secții ca UPU, Neonatologia, blocul operator, stația de hemodializă. Oricum, am asigurat doar urgențele.”
Adrian George Popa, manager SJU Bacău