Casa Națională de Asigurări de Sănătate a finalizat negocierea noilor contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentele fără interferon, care au vizat deţinătorii de autorizaţii pentru punerea pe piaţă a acestor tratamente din aria terapeutică necesară în Hepatita cronică virală C.
Noua etapă de tratament fără interferon va ţinti un număr de 13.000 pacienţi eligibili, din care 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată), 750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată, 100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză, și 50 pacienţi cu transplant hepatic şi de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroză.
Odată cu creşterea numărului de pacienţi eligibili faţă de precedentele etape de tratament fără interferon, au fost desemnate şi două noi centre (în Piteşti şi Bacău) în care se vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente de medici cu experienţă în domeniu, ridicând la 13 numărul total al acestor centre, anunță CNAS. Până acum, aceste tratamente fără interferon se acordau pacienților cu Hepatita C în 11 centre din țară: București, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Galați, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Oradea, Sibiu. În Bacău, acest centru va funcționa la Spitalul Județean de Urgență. Noile contracte cost-volum-rezultat vor însemna și o schimbare calitativă majoră în tratamentul fără interferon a hepatitei virale C. Bolnavul care vrea să urmeze un astfel de tratament trebuie să se adreseze unui medic curant din aceste centre universitare sau spitale, unde va fi îndrumat ce trebuie să facă pentru a urma procedura.
Pacienți vindecați prin aceast tratament inovator
Hepatita C este o boală transmisibilă pentru care nu există vaccin. Peste 70% dintre persoanele care suferă de Hepatita C nu prezintă simptome evidente. Boala însă este tratabilă și vindecabilă. Anul trecut, 99,32% dintre pacienții tratați de infecție VHC (virusul hepatitic C) cu aceste tratamente inovatoare s-au vindecat. Hepatita virală C este cauzată de infecția VHC, care determină inflamația și lezarea ficatului. Virusul VHC se transmite prin sângele unei persoane infectate. Mai rar, se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau de la mamă la făt.
În marea majoritate a cazurilor, infecția cu VHC evoluează spre ciroză și cancer hepatic, boli care se dezvoltă în timp. În România, prevalența infecției cu VHC este de circa 3,3% (adică, în cifre absolute, peste 650.000 de pacienți), fiind una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeană. Deși infecția cu VHC poate fi tratată cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu știu că suferă de această afecțiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC știu că au această afecțiune și doar 10% din cei diagnosticați sunt sub tratament.
De la începutul acestui an, în Bacău s-au înregistrat trei cazuri de pacienți cu hepatită acută VHC, iar anul trecut, în tot anul, au fost tot trei cazuri.
Important: numai persoanele asigurate pot beneficia de tratamentul antiviral fără interferon, în mod gratuit.
În etapa viitoare vor fi disponibile trei scheme de tratament care vor putea oferi o soluţie personalizată pentru fiecare pacient. Schema de tratament adecvată şi durata tratamentului (între 8 şi 24 săptămâni) va fi decisă de medicul curant în funcţie de starea clinică şi particularităţile fiecărei persoane în parte.
„Odată cu încheierea noilor contracte cost-volum-rezultat pentru aceste tratamente fără interferon necesare în hepatita virală C au fost incluse două noi centre printre care și Spitalul Județean de Urgență Bacău, unitate medicală care dispune de specialiști pentru tratarea bolnavilor incluși în acest program. Este o facilitate care vine în sprijinul bolnavilor din județul Bacău, dar și din județele învecinate, având în vedere că până acum în Moldova exista un singur centru, la Iași.”
Marius Savin, președintele director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.