În situație de urgență și în plină epidemie de coronavirus, și Spitalul de Pneumoftiziologie (fost TBC) Bacău este în alertă maximă. S-au luat toate măsurile necesare pentru protejarea pacienților internați, dar și a personalului medical, se limitează internările și se asigură tot ce este necesar pentru a evita o infecție cu noul COVID-19.
„Pacienții caracteristici spitalului nostru nu au dispărut în acest nou context epidemiologic, iar ei sunt prioritatea numărul unu. Salvăm vieți, dar nu cu prețul altor vieți. Încercăm să stabilim și capacități noi de internare pentru bolnavii cu noua patologie coronavirus. Respectăm toate măsurile, am suspendat consultațiile în ambulatoriu și spitalizările de zi, nu mai facem internări decât pe urgențe, internăm doar ce se prezintă în camera de gardă și la Urgențele spitalului județean și chiar din alte spitale din județ, s-au făcut internări inclusiv noaptea, după un triaj epidemiologic foarte riguros”, a declarat pentru Deșteptarea managerul spitalului Mădălin Pârâianu.
Stație de oxigen funcțională în toată unitatea sanitară
Se încearcă astfel evitarea pe cât posibil a pacienților purtători de coronavirus, dat fiind faptul că patologia bolnavilor internați aici este legată de bolile plămânilor și, se știe deja, noul COVID-19 afectează în special aceste organe vitale. Se iau cele mai drastice măsuri pentru a nu afecta astfel pacienții internați, foarte mulți la număr în acest moment. Capacitatea secției unde sunt tratați bolnavii cu tuberculoză (TBC) este acum ocupată în proporție de peste 90 la sută, iar a celei unde sunt internați pacienți cu afecțiuni respiratorii (pneumologi, boli pulmonare obstructive cronice etc.) și a celor care au nevoie de servicii paliative, în proporție de 80 la sută. „Toți sunt pacienți cu pericol de grad zero în fața coronavirusului, care dă tot insuficiență respiratorie. Și vin în continuare cazuri destul de grave non-coronavirus. Durata medie de spitalizare la bolnavii TBC este de circa 45 de zile, iar a celor cu diferite afecțiuni respiratorii de 15 zile. Avem echipamente de protecție pentru tot personalul medical, stația de oxigen a fost terminată și funcționează în tot spitalul, care ajută pacienții cu afecțiuni respiratorii medii, dar nu avem secție de Terapie Intensivă și aparate de ventilație, absolut necesare pentru pacienții cu patologie COVID-19”, a mai spus managerul Pârâianu. Pentru un scenariu următor, în cazul în care se va ajunge și la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus s-au creat și saloane de izolare.
Și lucrările pe infrastructură au fost sistate: construire spălătorie nouă și pavilion administrativ și reabilitarea clădirii spitalizărilor de zi.
Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău este un spital suport pentru pacienții cu diferite patologii specifice non-coronavirus pentru întreg județul. Aici sunt preluate toate cazurile cu infecții pulmonare acute și insuficiențe respiratorii, fiind singurul spital monospecialitate din județul Bacău, și unul dintre puținele din zona Moldovei. În total, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău are 170 de paturi și 153 de salariați (din care 12 medici pneumologi, dar și medici radiologi și de laborator, precum și 65 de asistenți medicali).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.