Decizia a fost luată conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 753 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19. Acesta prevede că la nivelul fiecărui județ vor fi desemnate unități de izolare și tratament destinate persoanelor cu infecție SARS-CoV-2, forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare fără factori de risc. Lista acestor unități și a personalului ce le va deservi va fi stabilită la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică din fiecare județ. Unitățile de izolare și tratament vor fi desemnate ca secții exteme ale unul spital de faza I sau II.
Chiar dacă devine o secție externă a spitalului, cu personal dedicat, care nu va fi din unitatea noastră medicală, această bază va deservi doar pacienții confirmați pozitiv coronavirus, care sunt asimptomatici sau cu forme ușoare, pentru a degreva spitalele care tratează pacienții cu COVID-19, cu forme de boală ce necesită spitalizare, tratament de specialitate și chiar Terapie Intensivă. Deci, pe Baza Letea vor fi doar pacienții coronavirus, nicidecum pacienții cu patologie pulmonară – TBC (tuberculoză), BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), pneumonii, neoplasme pulmonare etc. Aceștia vor fi în continuare internați în Spitalul de Pneumoftiziologie. După ce va trece pandemia de coronavirus, această dare în administrare, organigrama și structura de pe această Bază Letea vor dispărea, tot printr-un ordin al ministrului Sănătății”, a explicat Mădălin Pârâianu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, singura unitate medicală care aparține municipalității băcăuane.
Conform aceluiași ordin de ministru, condițiile minimale de organizare și personal pentru aceste unități de izolare și tratament sunt:
– aceste unități trebuie să organizeze circuite separate pentru personalul ce le deservește și pentru pacienții COVID-19; de asemenea, trebuie prevăzute spații de decontaminare;
– personalul specializat va fi asigurat de medici de alte specialități decât boli infecțioase, medici rezidenți sau medici de familie, medici voluntari de orice specialitate, cu obligativitatea asigurării supravegherii asistenței medicale pe parcursul a 24 de ore. Aceste cadre medicale vor fi supervizate de un medic infecționist (inclusiv telefonic), iar normativul prevăzut este de minimum 1 medic la 50 de persoane adulte, respectiv 1 la 30 de copii. În ceea ce privește asistenții medicali, aceștia vor lucra în 3 ture (normați minimum 1 la 50 de persoane adulte, respectiv 1 la 30 de copii). Obligatoriu va fi asigurat și personal de curățenie, personal pentru servirea mesei, personal administrativ, pază;
– atribuțiile personalului medical ce deservește aceste locații: efectuează zilnic vizita medicală pentru evaluarea stării generale, evaluează simptomatologia fiecărui pacient, determină temperatura, saturația de oxigen și tensiunea arterială și comunică permanent cu medicii specialiști de boli infecțioase sau de pneumoftiziologie dacă apar modificări în parametrii prestabiliți. Parametrii stabiliți sunt următorii: modificări în simptomatologia cu care s-au prezentat pacienții, apariția de simptome noi, creșterea temperaturii, scăderea saturației de oxigen.
Trecerea în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău a Bazei Letea se va aproba astăzi, în ședința de Consiliu Local Bacău, care va avea loc la Centrul de Afaceri, începând cu ora 10.00.