5 noiembrie 2024

Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău: Recuperare respiratorie post-COVID, o necesitate contemporană actuală

Odată ce un pacient se recuperează de COVID-19, continuă însă călătoria pentru redobândirea sănătății plămânilor. Cercetările realizate până la ora actuală arată că majoritatea pacienților vindecați își recapătă aproape în totalitate funcția pulmonară, însă există și cazuri în care această funcție este redobândită parțial. În aproape toate cazurile este recomandat un program complet și complex de recuperare, bazat pe mișcare și practicarea de exerciții ușoare de întărire a musculaturii, odihnă suficientă, alimentație echilibrată. Sunt informații prezentate pe site-ul reginamaria.ro, în care se mai explică și faptul că virusul COVID-19, ca și alte virusuri respiratorii înrudite, are ca poartă de acces în organism calea aeriană.

Astfel, aparatul respirator este și cel mai expus. Vorbim de o afectare la toate nivele, atât la nivelul căilor respiratorii înalte (căi nazale, faringe, laringe, trahee) – cel puțin la început, în perioada de infectare și de răspândire a virusului în organism, cât și la nivelul căilor respiratorii joase (bronhii, bronhiole, plămâni) – unde virusurile se multiplică și produc cele mai grave afectări, implicit complicații.



Consecințele acestei viroze se exprimă la nivelul organelor care sunt și cele mai afectate: în prima fază, plămânii și căile respiratorii joase, unde virusul se multiplică, iar, ulterior, intervine afectarea tuturor organelor, în special a celor mai dependente de oxigenul din sângele arterial – creier, mușchi și organele interne. Acest lucru se întâmplă ca urmare a afectării funcției respiratorii și scăderii capacității de difuziune a oxigenului din aerul inspirat, dar și a scăderii conținutului de oxigen din sânge (saturația de oxigen). Așa se explică, pe de o parte, simptomatologia pacienților în perioada dezvoltării virozei și, pe de altă parte, consecințele/efectele pe termen lung după infecția COVID-19.

Mădălin Pârâianu, manager:

„Ultimul an ne-a adus față în față cu o realitate pe care nimeni nu o anticipa, fără precedent și fără experiență similară, cu situații necunoscute care de multe ori s-au dovedit a avea finaluri nefericite. Totuși, în acest moment, prin vaccinare, măsuri de prevenție și protecție, împreună cu tratamentele perfecționate și evoluția evidentă la nivelul aparaturii și echipamentelor, se pare că se ivesc zorii ieșirii din zona de pericol provocat cu infecția virusului SARS-CoV-2. Acesta a lăsat totuși asupra unui număr important de pacienți, ce au trecut prin boala COVID-19, numeroase afecțiuni și sechele ce trebuie monitorizate și, până la urmă cât de posibil eliminate, printr-un pachet de servicii medicale, generic numite «reabilitare și recuperare post-COVID».

Iar pe acest segment, considerat până de curând de nișă, nu mai suntem chiar pe un teren necunoscut. Ba, din contră! Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău avea deja în structura sa un compartiment de recuperare respiratorie cu 12 paturi, deservit de o echipă multidisciplinară formată din medici pneumologi, kinetoterapeuți și asistenți medicali cu experiență acumulată în ani. Coroborat cu faptul că la capitolul condițiilor de internare evoluția este semnificativă, prin reabilitarea integrală a saloanelor din pavilionul Pneumologie, cu bani de la bugetul local, alături de dotarea cu mobilier modern, pe care am reușit să o facem cu ajutorul firmei Dedeman și a Asociației Betania, cărora le mulțumim încă o dată, putem spune că suntem pregătiți să ne punem în slujba pacienților rămași cu sechele după infecția cu virusul SARS-CoV-2.”

Reabilitarea respiratorie este o metodă terapeutică care se adresează pacienţilor cu dificultate în respiraţie şi scăderea toleranţei la efort de cauză respiratorie. Este indicată în general pentru pacienţi cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), astm bronşic, bronşiectazii, sechele de tuberculoză, iar acum inclusiv pacienților cu fibroză pulmonară (post-COVID sau idiopatică) și celor cu sechele post-COVID.

În cazul pacienților care au trecut prin boala provocată de SARS-CoV-2 se recomandă internarea atunci când apare disfuncția ventilatorie evidențiată prin spirometrie (pentru pacienții care au avut boala la o lună de la diagnostic) și pentru cei cu simptome respiratorii restante (dispnee, tuse, wheezing) cu sau fără desaturare la efort.

Programul de reabilitare respiratorie din Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău constă în:
• Exerciții fizice pe bicicletă / covor rulant adaptate fiecărui pacient în parte;
• Antrenament membre superioare, muşchi respiratori;
• Tehnici de drenaj a secreţiilor bronșice, exerciţii de respiraţie;
• Gimnastică medical;
• Educație terapeutică (discuții cu echipa medicală care au scopul să îmbunătățească cunoștințele despre boală și tratament).
Pentru a fi eficient, un programul de reabilitare trebuie să fie urmat cu seriozitate pentru o anumită perioadă de timp, ideal ar fi de minim 10 zile de internare.

Beneficiile reabilitării respiratorii sunt:
• Reducerea simptomelor
• Creșterea capacității de efort
• Creşterea autonomiei pacienților cu boli respiratorii cronice
• Creşterea calității vieţii
• Reducerea frecvenţei exacerbărilor BPOC
• Reducerea numărului de zile de spitalizare.
Pacientul poate fi îndrumat să urmeze acest program de reabilitare respiratorie de către medicul curant care a pus diagnosticul şi monitorizează tratamentul bolii respiratorii (din spital, ambulatoriul de specialitate sau medicul de familie).

Dr. Gabriel Gavrilă, medic primar pneumolog, șef Secție 1: „Deși suntem un spital monospecialitate, deci cu o ofertă de servicii relativ limitată, ținând cont de dezvoltarea unor anumite patologii respiratorii cum ar fi patologia somnului, patologii obstructive (forme severe de BPOC), patologii restrictive pulmonare (fibroză pulmonară post infecțioasă, cum este infecția SARS-CoV 2 sau non-infecțioasă), patologii metabolice (obezitate-hipoventilație) complicate cu insuficiență respiratorie acută/cronică acutizată, toate acestea necesitând servicii medicale de recuperare și reabilitare respiratorie, putem exploata această nișă de oportunitate și oferi
servicii medicale de specialitate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

În spital, s-au îmbunătățit condițiile hoteliere, ceea ce este un argument important pentru confortul pacientului și, de asemenea, pot să spun că existența unui colectiv medical valoros – medici, kinetoterapeuți, asistente medicale, infirmiere – este o garanție a lucrului bine făcut. Nu în ultimul rând, prezenta unei stații de oxigen (foarte importantă), aparatura pentru dozare gaze sanguine, pulsoximetre, spirometre, ventilatoare non-invazive pentru saloane medicale non-ATI, poligrafe, toate ne fac pe noi, ca medici, mult mai confidenți în monitorizarea și tratamentul acestor patologii.”

Dr. Marius Apostu, medic primar pneumolog, șef Secție 2: „Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău are ca misiune întrajutorarea pacienților săi, oameni de toate vârstele, aflați în suferință, în mod specific cei cu boli respiratorii. În acest demers, noi, lucrătorii din acest așezământ, încercăm să fim alături de comunitatea noastră, oferind o gamă cât mai largă de servicii, de la prevenirea îmbolnăvirilor până la asistarea celor fără resurse terapeutice. În spital se fac servicii preventive de: consiliere și vaccinare antigripală, consiliere și vaccinare antipneumococică, vaccinare anti COVID, consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat.

Însă, se oferă asistență medicală pentru întreg spectrul patologiei aparatului respirator, respectiv pentru infecții ale aparatului respirator, de la bronșite la pneumonii, detectarea și tratarea tuberculozei pulmonare, care continuă să fie cea mai frecventă și letală boală infecțioasă respiratorie, depistarea și tratarea bolilor pulmonare obstructive precum astmul bronșic sau BPOC, fibroze pulmonare, patologia tumorală – cancerul pulmonar rămâne cea mai frecventă și letală boală neoplazică, patologia pleurală și tulburări respiratorii în timpul somnului.

În timpul pandemiei COVID, spitalul nostru s-a aflat în linia întâi, organizând un sector dedicat depistării pacienților cu această boală, dar și tratarea celor cu forme ușoare și medii, prin nou înființată Secție III, Letea. Spitalul are compartiment de reabilitare pulmonară, dedicat celor cu suferințe cronice, invalidante, ca fibrozele pulmonare, bolile obstructive în stadii avansate, sechelele post-tuberculoză. Este un sector tot mai solicitat în contextul actual, în care încă descoperim impactul pe termen lung al infecției cu SARS-CoV-2.

Nu ne abandonăm pacienții niciodată, chiar și când veștile date acestora nu sunt bune. Rămânem alături de ei, încercând să le ușurăm suferința și celor cu boli incurabile prin compartimentul de Îngrijiri Paliative. Știința medicală poate fi uneori neputincioasă, dar suntem solidari cu semenii noștri și în astfel de momente!”

Serviciile complete ale spitalului sunt următoarele:
– Internări – Spitalizare continuă
– Internări Spitalizare de zi
– Compatiment Paliație
– Radiologie și Imagistică Medicală
– Ambulatoriu de Specialitate
– Explorări funcționale respiratorii
– Laborator de endoscopie bronșică
– Diagnosticul și tratamentul sindomului de apnee în somn.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri